"כשאולמרט היה ראש ממשלה, הייתי כמעט היחיד שתקף אותו. היום אני כמעט היחיד שלא תוקף אותו. אני לא אוהב את העדר וההתלהמות. כשהם חלשים, אל תהיו חזקים".
כך אומר היום (ב') בראיון בלעדי ל"גלובס", פרופ' ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי במשרד האוצר וכיום ראש החוג לחשבונאות בקריה האקדמית אונו, על גזר הדין שניתן הבוקר במשפטו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט - 8 חודשי מאסר בפועל בגין הרשעתו בפרשת טלנסקי.
- לדעתך החמירו עם אולמרט עכשיו?
"בדין אני לא מומחה כדי לפסוק, אבל בתקשורת בוודאי שהחמירו. פתאום הוא מוקצה ומאוס? זה אותו אחד מלפני 5 שנים, עם אותם דברים רעים מאוד. אז העלימו עין. קרה אצל אולמרט דבר מעניין. כשר אוצר הוא היה ארכי-קרימינל, אבל מרגע שנהיה ראש ממשלה, הוא היה אדם אחר - כמעט בכלל שלא עסק בנושאים הבעייתיים שבהם עסק קודם רוב זמנו. זו טרגדיה".
- נתניהו נראה כהיפך ממנו.
"נכון. זה ממש ככה. אולמרט לא פוחד מכלום, באופן אפילו פזיז. נתניהו שקול מאוד, עד כדי כך שלא יעשה כלום עד המאה הבאה. הייתי מחפש מנהיג שהוא באמצע - נחוש ושקול".
- יש לך מועמד?
"מועמדת. תמכתי בה בבחירות הקודמות (הכוונה לשלי יחימוביץ' - י.מ). לא שהיא חפה משגיאות, אבל היא עשויה מהחומרים המתאימים".
"החברה הישראלית צריכה שידוד מערכות בתחום החברתי והאתי ולא רק בתחום הכלכלי", יורה זליכה. "תופעות של התקרנפות, עצימת עיניים, דלת מסתובבת של בכירים שעוברים לעבוד אצל המפוקחים לשעבר. פקידים ברשות המסים שמעלימים מסים בעצמם, הפקידים עצמם שמעלימים מס או עוזרים לגופים שונים להימנע מתשלום מס באמצעות מתן פטורים. יש פה אי-שוויון הכי גבוה במערב".
"לצערי, כחלון לא יצליח בדיור"
זליכה, שבחר להתרחק מתפקידים בכירים במערכת הציבורית, לא ממש מתבונן אחורה בצער: "אני לא רוצה תפקיד ציבורי ומעדיף להיות בלתי תלוי, ללא מגבלה להגיד מה אני חושב או חייב למי שמינה אותי. יאיר לפיד המשיך את קודמו ולא שינה דבר ולא יכול היה לשנות דבר, מחוסר ידע. חוסר הידע לא היה אמור להוביל לשיתוק אלא להבנה שצריך לשנות, כי מה שנעשה קודם לא עבד".
- ומה התרשמותך משר האוצר החדש, משה כחלון?
"הוא בתחילת הקדנציה. לפי מה ששמעתי עד עכשיו, הוא לא דיבר על אף מנוע צמיחה. לצערי, הוא לא יצליח בדיור, ואין לו כיוון נכון במיסוי. בתחום התחרויות, אפילו את ההתערבות המתבקשת בתחום הגז הוא לא מוכן לעשות. אני לא רואה איך ככה מצמיחים משק. וכל עוד לא מצמיחים אותו, אי-אפשר להעלות את הריבית, וככה מחירי הדיור לא יעצרו. הוא בלופ שדורש תוכניות אמיצות, למשל הפחתת המע"מ מחר ל-15%. זו זריקת מרץ למשק. הורדה ל-17% (רעיון שעלה בימים האחרונים - י.מ), זה מעט מדי. צריך לקחת של 10-15 מיליארד ולהפנות להפחתת מסים, על חשבון הגירעון. לא יקרה כלום. הממשלה מצבה טוב. זה העם שעני.
"בתחום התחרויות, צריך לטפל במה שמשפיע על רוב ההוצאה. למשל בתחום הרכב, שוכבת רפורמה שוועדה בראשותי הכינה לפני 3 שנים. משרדי התחבורה והאוצר מסמסו אותה. העברת הרפורמה תוריד 10%-15% מההוצאות על הרכב. למה לפחד מטייקוני רכב? בתחום המזון, עזוב את כל הוועדות, האגדות והסיפורים, קח את כל המכסים ומגבלות הייבוא ותבטל אותם. לגבי חברות כרטיסי האשראי, אני מדבר על כך 7 שנים. עכשיו כחלון מדבר על פעולה בעניין, אבל בכיוון הלא נכון. מי שיקנה אותן מהבנקים יצטרך לשלם מיליארדים? איך הוא יחזיר את הכסף לעצמו וירשום רווחים? בהורדות מחירים לציבור? כנראה שלא. ראינו את השטות הזו בוועדת בכר".
- אז מה צריך לעשות?
"שאף אחד לא יקנה את חברות האשראי, אלא יחלקו אותן כדיבידנד וידאגו שאף אחד לא יהיה בעל יותר מ-2.5%, מקסימום 5%, ויתנו גם לבנקים להקים חברות אשראי חדשות. אם מותר למזג, למה לא לחייב לפצל? בגז, כשרוב הביקוש המקומי לגז, כבר בידיים של גורם אחד (יצחק תשובה וקבוצת דלק - י.מ), פיצול לא יעזור.
"לכן אין מנוס וצריך לפקח על מחירים. למה עלינו לשלם 6.5 דולר ליחידה כשהמחיר הריאלי הוא 3 דולר? במקום זה מדברים על תחרות, כשכבר כל הגז בידיים של תשובה. איך תחרות? מי ייכנס? אלוהים? אתה יודע כמה זמן ייקח להטיל פיקוח על הגז? חודש. ואז תכניס תחרות, אבל קודם תפקח. בינתיים בכל שנה אנחנו, הציבור, מפסידים שני מיליארד שקל".
■ הראיון המלא עם פרופ' זליכה ובו התייחסויות לספרו החדש "ארבע מאות המלקות וסרטים אחרים" - היום (ב') בעיתון "גלובס".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.