ב-31 במאי אמורים אנשי ערוץ 10 להתייצב בפני הרשות השנייה ולהוכיח כי החברה בנויה ועומדת בתנאי החוק לקבלת רישיון מהמדינה. דרישות הרשות השנייה: למצוא בעלים קבועים ל-24% המניות שנמצאות בנאמנות, ולשלם סכום מצטבר של כ-60 מיליון שקל, בערבויות והתחייבויות למדינה.
כפי שאמרה בריאיון ל"גלובס" יו"רית מועצת הרשות השנייה, אוה מדז'יבוז' - הכללים ברורים, יש לעמוד בהם, והפעם לא יהיה מועד ב': יעמדו בתנאי החוק - יקבלו רישיון; לא יעמדו - נגמר הסיפור.
3 ימים נותרו לדד-ליין הגורלי הזה, והמגעים נמשכו אתמול והיום (ה') לאורך כל היום. כנהוג בישראל, זה לא נגמר עד שלא נשמעת שריקת הסיום, וגם אז לא מן הנמנע שתהיה הארכה בשל עניינים טכניים פעוטים יותר או פחות.
נכון לכתיבת שורות אלה, נראה כי המשקיעה שצפויה להיכנס כבעלת השליטה לערוץ 10 היא קבוצת RGE, בבעלותם של המיליארדר המתגורר בבריטניה לן בלווטניק, משפחת רקנאטי ואביב גלעדי, איש התקשורת הישראלי הוותיק, שיחד עם מנכ"ל הקבוצה מודי פרידמן מהווים את המנוע העיקש לעסקה הנרקמת.
אחרי שהקבוצה כבר התקפלה לפני כשבועיים ואיחלה הצלחה לצדדים, הדבר בער בפרידמן ובגלעדי עד כדי כך, שהם עשו סיבוב פרסה ולפני כ-3 ימים חזרו לשולחן הדיונים מול אנשיו של בעל השליטה הנוכחי יוסי מימן - אירית אילוז וליאו מלמוד.
אילן שילוח - מי שנחשב אז, שוב, לבעל השליטה הפוטנציאלי - נדחק שוב החוצה מהתמונה. בינתיים.
ערוץ 10
העסקה: אפסייד לבעלי המניות
כפי שזה נראה כעת, RGE תזרים כ-200 מיליון שקל לערוץ ותחזיק 51% ממנו. מימן וארנון מילצ'ן יישארו בתמונה כבעלי מניות ויתחלקו ביניהם ב-49% הנותרים, על-פי החלק היחסי שלהם כיום (מימן הוא בעל השליטה המחזיק 51%).
בנק לאומי צפוי לממן את העסקה ולספק את הערבויות המידיות הנדרשות להצגה לרשות השנייה, ולו רק משום שערוץ 10 מחזיק עדיין בקצהו של חוב לבנק, וזו אולי הדרך היחידה שלו לראות אי-פעם את הכסף שלו.
מימן, שהשקיע לאורך השנים 800 מיליון שקל בערוץ 10, לא ייצא ללא תשורה סמלית, ככה בשביל ההרגשה הטובה.
על-פי הערכות, פרט לסעיף אפסייד בגובה של 10 מיליון דולר, שתלוי במכירה עתידית של החברה, מימן ומילצ'ן יקבלו עוד כמה מיליוני שקלים בודדים. שילוח התנגד לסעיפים אלה, ועל-פי גורמים, זו גם הסיבה שהוא נחשב למועמד עדיף פחות.
בשלב מסוים, הדרגתי, מימן ואולי גם מילצ'ן יבקשו למצוא את דרכם החוצה מהערוץ, וההערכה היא, כי RGE, שתיאלץ להזרים עוד עשרות מיליוני שקלים לערוץ, תדלל אותם לאורך השנים.
מה שבטוח הוא שמימן ומילצ'ן לא מתכננים להזרים ולו שקל אחד נוסף לערוץ הזה.
RGE: צעד לכיוון הברודקאסט
קבוצת התקשורת RGE מחזיקה במותגי "ספורט 5" ובמותגי "ערוץ הילדים" על ערוצי הטלוויזיה ואינטרנט שלהם. מודי פרידמן, לשעבר מנכ"ל ערוץ 10 בשני סיבובים שונים, מנהל את הקבוצה ביד רמה, והוא שהוביל את תהליך גיבוש הערוצים לקבוצה אחידה, רזה יותר ודומיננטית בשוק התוכן הישראלית, שמרוכזת במבנה אחד בהרצליה. לתשומת-לב עובדי ערוץ 10, המהלך כלל גם הליך פיטורים בלתי מבוטל.
בתקופתו של פרידמן החלה החברה לעבוד עם מיזם התוכן של סלקום ועדיין להחזיק בנדל"ן משמעותי בהוט וב-yes, ויחד עם זאת לגלוש גם אל אפיקי הרדיו והאינטרנט. התפתחות לערוץ ברודקאסט נחשבת לטבעית.
אם פרידמן הוא הזרוע המבצעת שיושבת בימים האחרונים מבוקר עד ערב עם אנשי מימן ובנק לאומי - אז אביב גלעדי, שיצא בשן ועין מאחזקותיו ברשת, הוא הלב של העסקה; ובלווטניק הוא הגב הכלכלי.
גלעדי רוצה להחזיק בערוץ 10, כי - אין אפשרות לומר את זה אחרת - הוא רוצה. הוא צמח בשוק הבידור והתקשורת הישראלית והיה מהאנשים שהצמיחו את השוק הזה יש מאין, והוא פשוט אוהב את זה. בשנים האחרונות הוא מנהל את חברת הקולנוע "אקון" בשותפות בלווטניק ומתחכך עם שחקנים הוליוודיים. ועדיין, הוא מרגיש שהוא בשר מבשרה של הביצה שלנו כאן, ומתקשה להתנתק. הרגש החזק הזה של גלעדי הוא שבסוף מכריע את העסקה.
לן (לאונרד) בלווטניק הוא יהודי ממוצא רוסי שהיגר בשנת 1978, בהיותו בן 21, לארה"ב, ולימים עבר לגור בלונדון. באחרונה הוא הוכתר על-ידי ה"סאנדיי טיימס" לאדם העשיר בבריטניה, והונו הוערך ב-13.17 מיליארד ליש"ט.
לאחר שהשלים את לימודיו בהארוורד בשנות ה-80', נכנס בלווטניק לעולם העסקים. הפריצה הגדולה שלו הייתה בזכות ההפרטה הגדולה של נכסי ברית-המועצות עם התפרקותה, והוא הצליח להשתלט על מאגרי נפט והקים ענקית נפט TNK-BP.
היום עסקיו של בלווטניק אינם מבוססים גם על השקעות באירופה ובצפון ודרום אמריקה במגוון תחומים, החל ממשאבי הטבע, תשתיות ותעשייה וכלה בנדל"ן, תשתיות תקשורת ומדיה.
באופן עקרוני, אומרים גורמים בשוק, RGE מעוניינת להמשיך בקו האסטרטגי שהתווה המנכ"ל יוסי ורשבסקי בערוץ 10. ערוץ רזה, נטול ריאליטי, שמבוסס על רייטינג סולידי שמכסה את ההכנסות, ושתכניו עומדים בהתחייבויות לרגולטור ולציבור. ההערכה היא כי המינהלות יאוחדו אל תוך הקבוצה, וגם יהיה שיתוף תכני, בכפוף לשלל הרגולטורים שידרשו לבחון את העסקה.
השוק שואל, עם זאת, האם על העובדה שסוף-סוף חברת תקשורת מתעניינת בתקשורת, תאפיל העובדה שמאחוריה עומד מגה-טייקון עם מערכות קשרים רבות?
נתניהו: מעביר מסרים
בביקורו האחרון בישראל, בלווטניק נפגש עם בנימין נתניהו - ראש הממשלה, שר התקשורת ועד לא מזמן גם שר האוצר. בשלהי אותו ביקור התברר כי בשעות האחרונות במשרד האוצר, נתניהו חתם על סעיף מחמיר לפיו ערוץ 10 ייאלץ לשלם עוד 16.8 מיליון שקל בדרך לרישיון.
לחתימה הזו, כרגע, אין כל מעמד חוקי. היא לא בוצעה על-פי התהליך הנדרש על-פי חוק, הגורמים המקצועיים במשרד התקשורת התנגדו לה, היא לא אושרה בוועדה הנכונה בכנסת, והמדינה לא מסוגלת להגן עליה בבג"ץ.
קשה להאמין שנתניהו לא ידע את כל זה. ההנחה היא כי משקלו העיקרי של המהלך של נתניהו הוא הצהרתי. לאורך כל שנות מצוקותיו של ערוץ 10, נתניהו היה שם ברקע, ובסגנונו הייחודי ידע לא לעזור לו להימנע מכישלון. בדקה ה-90 הוא לא הפריע לחלץ את הערוץ, אך עד אז הוא דאג להוציא לו את המיץ. המסר בחתימתו זו האחרונה הוא - "לא יהיה פה קל בשוק התקשורת, וההפתעות עוד מרובות".
בלווטניק, אומרים בסביבתו, הוא לא שלדון אלדסון. לא מעניין אותו ביצור שלטונו של נתניהו, ואין לו עניין בהגבלה או המרצה של חופש הביטוי הישראלי. הוא אמנם מבין את דרכיה של החמאה להימרח, אבל הוא נכנס לזה כי שותפיו ומנהליו ממליצים לו. אחרי הכול, פרט לגלעדי ולפרידמן, לא היה אדם אחד שפגש בישראל וייעץ לו להיכנס לערוץ הזה. לא ברור אם גם נתניהו נכלל במסגרת זו.
שילוח: נזנח בצד
אם ייחתם ההסכם עם RGE, יהיה צורך לשוב עם החוזה אל אילן שילוח, שמחזיק בזכות הסירוב הראשונית.
בסוף 2014 היה זה שילוח - יו"ר קבוצת הפרסום מקאן ישראל, יו"ר חברת מטומי ויו"ר חברת ההשקעות The Time - שנחלץ לעזרתו של ערוץ 10. לא הייתה זו הפעם הראשונה בא ארגן מקדמות פרסום לטובת הערוץ.
במארס 2015 שילוח (מגובה בקבוצת משקיעים זרים) כבר השלים בדיקת נאותות של הערוץ, והיה לו חוזה חתום מול יוסי מימן. אלא שהצעותיו של בלווטניק וחבריו קסמה לאירית אילוז וליאו מלמוד יותר. בכל פעם שהמליארדר קרץ, שילוח נזנח בצד.
בניגוד להתנהלות המקובלת בעסקאות מסוג זה, שילוח שם את הכול על השולחן - או נכון יותר על הפיד בטוויטר. האג'נדה שלו ברורה: בין כל הטייקונים השמרנים שמשתלטים על שוק התקשורת הישראלי, בין אדלסון לבלווטניק, צריך בעל שליטה בעל תפיסת עולם ליברלית, שצמח בשוק התקשורת המקומי בעשר אצבעותיו.
בעלי המניות של 10 לא נהגו בהגינות בשילוח, שהביע מחויבות נדירה לערוץ, ונזנח שוב ושוב. ייתכן שהם עשו זאת כדי להשיג לעצמם קצת יותר, ומצד שני, זו מהותם כאנשי עסקים.
אחרי הכול, אם גם הפעם לא תצלח עסקה, וערוץ 10 ייסגר על עובדיו, האשמה לא תהיה ברגולטור, לא בנתניהו ואפילו לא באיל הון כזה או אחר - אלא בבעלי המניות של ערוץ 10 בעצמם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.