יום לפני שמכרז ענק בקרית גת היה אמור להיסגר, דחתה רשות מקרקעי ישראל את המועד הסופי להגשת הצעות בחודש ימים. מעבר לעובדה שמדובר בעוד שיווק קרקע נרחב שנדחה ומנוגד לכל ההצהרות על הגדלת ההיצע, יזמים וקבלנים שתכננו לגשת למכרז זועמים על הדחייה הפתאומית ומסבירים כי מדובר בכדור שלג שמשפיע גם על מכרזים אחרים. נציין כי הדחייה הנוכחית מצטרפת לחמש דחיות קודמות כאשר המכרז המקורי פורסם עוד בסוף השנה שעברה.
מדובר במכרז בקרית גת, מכרז לבניית 1471 יחידות דיור בארבעה מתחמי משנה בשכונה החדשה כרמי גת. פרסום מכרז זה נבע מהסכם הגג שנחתם בין המדינה לעירייה והיה אמור להיות החלק השני של שיווקי הקרקע הנרחבים בעיר.
"אי אפשר לעבוד ככה. המדינה משנה את המכרזים, וחברה לא יכולה לתכנן כלום. ככה מנסים להגדיל את ההיצע?", אומר היום יקי רייסנר, מנכ"ל ובעלי חברת רייסדור שתכננה לגשת למכרז. "צריך להבין שיש גם מכרזים נוספים באוויר, אבל חברות צריכות להחליט האם הן משכיבות ערבות למכרז זה או אחר, זה עולה כסף ואי אפשר להכל. וברגע שמכרז שכזה נדחה שעות לפני הסגירה זה משבש גם מכרזים אחרים שחברות היו ניגשות אליהם".
בירור ברמ"י העלה כי המכרז נדחה בעקבות תלונות שהגיעו לרמ"י ולמשרד המשפטים אודות קבוצות רכישה שמתארגנות לגשת למכרז האמור ומייעדות את הדירות שימכרו רק לאוכלוסייה מסוימת. בעקבות כך, החליטו במשרד המשפטים וברמ"י, לדחות את המכרז, מהגדולים שפרסמה רמ"י בחודשים האחרונים. מרשות מקרקעי ישראל נמסר היום כי "משרד המשפטים ורשות מקרקעי ישראל החליטו בעצה אחת לדחות בחודש ימים את שיווק השלב הבא במסגרת הסכם הגג בכרמי גת. זאת במטרה לבחון היבטים שונים במכרז, הנוגעים לחיוב בדבר הקצאה שוויונית של קרקעות המדינה".
נציין כי הטענות שהגיעו לרמ"י ומשרד המשפטים עסקו בקבוצת רכישה שמארגנת חברת באמונה לקראת המכרז, קבוצה הפונה לקהל דתי, והמתנגדים לקבוצת הרכישה טענו כי מדבר בשיווק מפלה. לדברי מנכ"ל חברת באמונה ישראל זעירא, "התנהלות רשות מקרקעי ישראל תמוהה, שהרי כל נושא התארגנות קבוצת הרכישה הדתית וההתכתבויות בין הצדדים היו מונחים על שולחנה של הרשות לפני כחודשיים, שהרי כבר אז יכלו לקבל החלטה.
מעבר לכך, האפשרות להקצות משאבי קרקע לבנייה בעבור קבוצת אוכלוסייה מסוימת שעל-פי צרכיה יש הצדקה לאפשר לה בנייה נפרדת, הוכרה בבתי המשפט הן לגבי האוכלוסייה החרדית והן לגבי האוכלוסייה הבדואית. למרות עתירות ותביעות משפטיות שנידונו בשנים האחרונות בערכאות, לעניין סוגיית המגורים הנבדלת לציבור הדתי לאומי, הנושא טרם הוכרע".
בתגובה להסבר של רמ"י ומשרד המשפטים אודות דחיית המכרז מתקשים הקבלנים והיזמים להבין מדוע תלונות שנשמעות כבר זמן רב אודות קבוצות הרכישה והעובדה שהן ישווקו את הקרקע לקהל מסויים משפיעות על המכרז הנוכחי כאשר במכרזים רבים שפורסמו ונסגרו עד כה לא הייתה לטענות אלו השפעה על מועד המכרז.
"אם יש בעיות בהצעות של קבוצות הרכישה אפשר לסגור את המכרז ולפסול הצעה שאיננה עומדת בכללי המכרז לאחר מכן", אמר יזם שתכנן לגשת למכרז. "לכן לא ברור מדוע דוחים שוב את המכרז בהתרעה כזו ופוגעים בכולם".
עם זאת, במקביל להתייחסות של רמ"י ומשרד המשפטים, מסתבר שעיריית קרית גת בעצמה מתנגדת לפרסום המכרז האמור ודרשה מרמ"י לדחות אותו. בהודעה שפרסמה העירייה בעיתונות נכתב: "עיריית קריית גת מודיעה לציבור כי פנתה לרמ"י בדרישה לדחות את מועד הגשת ההצעות. העירייה מודיעה בזאת לציבור כי תנאים שונים של המכרזים, ובכלל זה תנאים הנוגעים להוצאות והיטלי פיתוח, תנאים הנוגעים ללוחות זמנים ותנאים נוספים - אינם מקובלים על העירייה. לאור המצב שנוצר נאלצת העירייה להודיע כי היא אינה מחוייבת לתנאי המכרזים".
נציין שהודעתה של העירייה מגיעה על רקע החשש מאי עמידה ביעדי הפיתוח למכרזים החדשים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.