חברת "האחים ישראל" מוכרת לכל ירושלמי. בבעלותם בניינים מוכרים ברחבי הבירה, משרדים ובנייני מסחר, אבל הם עצמם העדיפו להישאר אנונימיים יחסית לציבור הרחב. רק החדירה המואצת לתחום המגורים, והתוכניות להתרחב עוד בשנים הבאות, שכנעו אותם להתראיין ולהציג את מרכולתם.
מרום משרד המכירות של החברה בשכונת ניות הירושלמית, למרגלות מוזיאון ישראל, ניתן כבר להשקיף על התקדמות העבודות בפרויקט המגורים היוקרתי שהיא מקימה בימים אלה - Museum Residence, שבו 140 דירות. זוהי אחת מעתודות הקרקע האחרונות שנותרו לבנייה במערב העיר, וראשי החברה הוותיקה מקפידים לנופף בכך לרגל תחילת שיווק הדירות במתחם.
נוסף לפרויקט המגורים בניות בונה היום החברה בפרויקט מגדלי המפרש בשכונת מע"ר דרום באשדוד, שם תקים 158 דירות הצופות לים, שרבע מהן כבר נמכרו. קרקע מדינה נוספת באשדוד, שהחברה רכשה עוד ב-2006 ב-140 מיליון שקל, צפויה להיות פרויקט הבנייה הגדול ביותר של החברה מאז הקמתה. לפי התב"ע שהופקדה לאחרונה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, תבנה החברה במקום למעלה מ-1,100 דירות.
לחברה גם דירות שטרם נמכרו בשווי 130 מיליון שקל בפרויקט בשכונת טלביה היוקרתית בבירה. בפרויקט זה מכרה החברה את הדירות ברמת מעטפת, ולאחר קניית הדירה תכננו הלקוחות בעצמם את חלוקת החדרים. בעת שיווק הדירות היה מחירו של מ"ר בפרויקט 5,000 דולר, ומאז לדבריהם הוא שילש עצמו ונאמד היום ב-17 אלף דולר.
עבור מרבית הירושלמים מזוהה החברה עם נכסי נדל"ן מניב אפרוריים משהו - בראשם בניין האחים ישראל ברחוב שלומציון המלכה, שם גם נמצאים משרדי החברה, והקניון המוזנח בשכונת תלפיות, שמחוויר לעומת קניון הדר - שכנו הנוצץ מעבר לכביש. אולם, לדברי בועז ישראל, יו"ר ארגון הקבלנים בירושלים ומבעלי החברה, הפרויקט באשדוד צפוי להקפיץ את החברה קדימה ולמצב אותה בין חמש חברות הבנייה הגדולות בישראל. "אחרי הפרויקטים בטלביה ובניות הסטנדרטים שלנו השתנו, והפרויקט באשדוד יספק לנו עבודה לעוד 15 שנה".
עבודה ל-15 שנה
נכון לעכשיו, מחשבות ההתרחבות של החברה תחומות לשוק הנדל"ן המקומי. לכך תרמה, ככל הנראה, החוויה הלא מוצלחת של החברה בליסבון, שם היתה מעורבת באמצע שנות התשעים בפרויקט ענק שהסתבך בכבלי הביורוקרטיה התכנונית ולא יצא לפועל. את זכויותיהם בקרקע, שעליה היו אמורים לקום 260 אלף מ"ר של מגורים, מסחר ומלונאות, מכרו האחים ב-1995 לשותפיהם לפרויקט, וחזרו לבנות בארץ.
"האחים ישראל" הוקמה בשנות ה-60 כחברה להובלת חומרי בנייה על ידי האחים יחזקאל, אביו של בועז, ואחיו הצעירים - יהודה, יחיאל ויואל. בתחילת שנות השישים רכשו האחים את תחנת הדלק בצומת שמשון, הסמוך לבית שמש, שבאותה תקופה שכן על הציר המרכזי שחיבר את תל אביב לירושלים. מבחינת האחים מדובר היה במכרה זהב שאפשר להם לצבור הון ולהיכנס לשוק הנדל"ן המקומי. בפרויקט הראשון של החברה, ב-1964, נבנה בניין בן 4 קומות ושמונה דירות ברחוב הרב פרנק בשכונת בית וגן בירושלים. עם סיום מלחמת ששת הימים ומעבר מחלף לטרון לידיים ישראליות, הצטמצמה תנועת המכוניות בצומת שמשון, והאחים מכרו את תחנת הדלק.
בתחילת שנות השבעים הרחיבו האחים את פעילותם גם לבניית מרכזים מסחריים, והקימו את זה הקיים עד היום ברחוב עמק רפאים. בשנת 1976 בנתה החברה את בניין האחים ישראל ברחוב שלומציון המלכה, במקום שבו שכן קולנוע רקס המיתולוגי. מבחינת יחזקאל (87) היווה הדבר סגירת מעגל, לאחר שבזמן שירותו באצ"ל פיקד על מבצע שבעקבותיו נשרף הבניין.
בשנת 1989 נפטר יחיאל, וכיום החברה מנוהלת על ידי שלוש המשפחות הנותרות, כשבמלאכה נוטלים חלק דור המייסדים, בניהם, נכדיהם וחתניהם. כך, יהודה ישראל (84), מדור המייסדים, ממשיך לפקוד בכל בוקר את משרדי החברה. בועז הוא המנכ"ל ובנו יונתן (29), המשמש כמנהל השיווק, יושב במהלך הריאיון ליד אביו ומקפיד לתקן את תשובות האחרון ולהוסיף עליהן.
מעניין לציין שאחוזי השליטה בחברה מוחזקים בידי המשפחות בחלוקה לא שוויונית. לדברי בועז ישראל, הדבר מעולם לא העלה קשיים בניהול החברה: "אף פעם לא היו בינינו חילוקי דעות בקשר לפרויקט מסוים. אין אצלנו פרוטוקולים וישיבות דירקטוריון. יושבים אני ויהודה ויואל בחדר, מדברים ומחליטים ביחד, לטוב ולרע". הוא אומר, "ועובדה שהחברה פועלת כבר שלושה דורות".
ב-Museum Residence מתכננים האחים להקים 15 בניינים בני ארבע קומות, עם מגוון דירות. חבלי הלידה של הפרויקט היו קשים למדי. החברה, שרכשה את הקרקע לפני למעלה מעשור, תכנה לבנות פרויקט גדול בהרבה, אולם נתקלה בהתנגדויות שהגישו דיירי השכונה הוותיקה והאליטיסטית. בין הדיירים ניתן למנות את נשיאת בית המשפט העליון לשעבר דורית ביניש, שעמדה בראש המאבק נגד הבנייה, יו"ר בנק לאומי דוד ברודט ועורכי דין מוכרים. "לפי תוכנית המתאר הארצית צריכות היו לקום פה בין 300 ל-600 דירות. אבל אם בתל אביב 21 דונם זה 1,500 דירות, בירושלים זה רק 140", אומר בועז ישראל. עם זאת, לאור עליית מחירי הדירות בשנים האחרונות, עיכוב הפרויקט לא היה רע בהכרח עבור החברה: "הרבה אנשים אומרים שביניש עשתה לנו טובה", הוא מחייך.
כאמור, לחברה גם נכסי נדל"ן מניבים, בהם בניין דירות להשכרה באילת שמנהלת חברת ישרוטל, קניון תלפיות ובניין המשרדים הישן ברחוב שלומציון המלכה, היושב במרחק הליכה מהעיר העתיקה, בלב אזור המלונות היוקרתי.
על רקע התוכניות לפיתוח הכניסה לירושלים והקמת מתחם מפואר של מלונות, משרדים ומסחר, מצהיר ישראל כי אין לחברה כל כוונה להצטרף לחגיגה: "בתי מלון הם היום השקעה אסטרונומית עם סיכון אדיר. הבעיה של התוכנית היא שיש עודף במשרדים, לא רק בתל אביב. אם היו מקצים בתב"ע חלק לבנייה רוויה, זה יכול היה לעזור לזוגות צעירים לקנות שם דירות, מקטין את הסיכון ליזמים ומונע מהמקום להפוך לאזור רפאים בלילה. אם אתה כבר מקים תשתיות למסחר ולמשרדים, למה לא להשתמש בזה למגורים?"
שוק הנדל"ן הירושלמי מספק לאחרונה כותרות לא מחמיאות. מעצרו של יאיר ביטון מחברת ב. יאיר בפרשת רונאל פישר היא האחרונה שבהן, וקדמו לה פרשות נוספות ובהן שערוריית השחיתות בפרויקט הולילנד שהקימה חברת קרדן. הולילנד, אגב, נראית היטב מחלונות הדירות בפרויקט החדש.
- כדי לעבוד בעיר צריך להתהלך באזור האפור?
"בעניין קרדן וביטון עוד לא הוכח דבר, ואין לזה קשר לקבוצה שלנו. בכל מקרה, התנהלות של קבלן מול רשויות התכנון והחוק אינה רלוונטית לרוכשי הדירות. דייר שקונה דירה מקבלן מכוסה לחלוטין עם ערבות חוק המכר".
"כמו פלסטר על יד קטועה"
האחים ישראל עומדים לשווק בשנים הקרובות אלפי דירות, בעיקר בירושלים ובאשדוד, בזמן שהממשלה מתעקשת שהמחירים במגמת ירידה. לדברי ישראל, תוכנית האוצר למיסוי משקיעים היא "טעות פטאלית": "רוכשים יהודים בפרויקט בטלביה רצו רכוש עבור הילדים שלהם ששירתו כאן בצבא ונשארו. אם הילדים יישארו, גם המשפחות יבואו, אז עכשיו רוצים להעניש אותם?
"כל עוד לא תגדיל המדינה את היצע הקרקעות לבנייה, השוק לא יראה להערכתו ירידת מחירים: אף אחד לא אמר שילד שעכשיו התחתן צריך לגור בטלביה. אם רוצים להוריד מחירים, שישווקו קרקעות. בעיר ההיסטורית כבר אין, אז שיחזרו לתוכנית ספדיה במערב העיר, או שישווקו בפסגת זאב, בהר חומה ובגילה".
- מה בנוגע לצעדי כחלון לפיקוח על המגורים בשכירות?
"בחו"ל, במקומות שיש בהם מתחמים שלמים להשכרה ומחיר מקסימלי למטר, אפשר לפקח. כאן, כשלכל משכיר יש מקסימום שניים או שלושה נכסים, לא יכולה להיות שליטה. אם יגבילו את דמי השכירות, אז או שהמשכירים יחליפו שוכר כל שנה ויקפיצו את המחיר, או שהם יגלגלו את המס על השוכרים. זה כמו פלסטר על יד קטועה, והפתרון צריך להיות הרבה יותר עמוק".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.