אמצע חודש אפריל הגיעה תשואת איגרות החוב של ממשלת גרמניה ל-10 שנים לרמה הנמוכה ביותר שלה מעולם, תשואה שנתית של 0.16% בלבד. מעבר לרמה האבסולוטית הנמוכה, המציעה תשואה קרובה מאוד לאפס למשקיע שמוכן "לנעול" את כספו ל-10 שנים, זו גם הייתה נקודת השיא של תהליך ארוך טווח של ירידת תשואות באג"ח הממשלתיות בגרמניה. באפריל 2011 הן הציעו תשואה שנתית של כ-3.5%.
הסיבות לירידה בתשואות, תהליך מבורך כמובן למחזיקים באג"ח אלו, שרשמו רווחי הון גבוהים מאוד, הן מגוונות. תחילה, עם פרוץ משבר החובות בגוש האירו זרמו ביקושים גדולים לאג"ח ממשלת גרמניה, שנהנות ממוניטין של מקלטי בטוחה, כלומר של נכסים עם רמת סיכון נמוכה מאוד.
לאחר מכן, גם תהליך ההאטה הכלכלית בגוש האירו נתן את אותותיו והוביל לירידה בתשואות הריאליות של אג"ח אלו, שמושפעות מאוד מתהליכי הצמיחה. לבסוף, החשש מכניסה לדפלציה מתמשכת ותוכנית רכישת אג"ח שהושקה על ידי הבנק המרכזי של האיחוד במארס האחרון, גרמו לתשואות שמציעות האג"ח של ממשלת גרמניה להתקרב מאוד לרף הפסיכולוגי של תשואת אפס.
בחודשים האחרונים מספר סימנים מלמדים על כך שייתכן שמגמת הירידה בתשואת האג"ח הגרמניות קרובה למיצוי. בראש ובראשונה מדובר בהתאוששות הכלכלית שפוקדת את גוש האירו ברבעונים האחרונים - צמיחה של 0.4% ברבעון הראשון השנה, זה רבעון שני ברציפות, והערכה של הבנק המרכזי לצמיחה של 1.5% בשנה כולה - קצב הצמיחה הגבוה ביותר ב-4 השנים האחרונות.
קשה גם להתעלם מתהליך השיפור המרשים שעוברת הכלכלה האירופית. במקביל להאצה בתהליכי הצמיחה, החשש מכניסה לדפלציה הולך ומתפוגג, ונתוני חודש מאי לימדו על חזרה לאינפלציה חיובית (אם כי מינורית, 0.3% בקצב שנתי בלבד), לראשונה מאז נובמבר 2014. גם במקרה הזה הבנק המרכזי האירופי צופה המשך שיפור - התחזית היא הגעה לשיעור אינפלציה של 1.5% בשנת 2016.
תנודתית במיוחד
האג"ח הממשלתיות, ככלי השקעה סולידי לטווח ארוך, חשופות מאוד לשינויים בתחזיות הצמיחה והאינפלציה. לכן, בתגובה להתפתחויות האחרונות החלה תשואת האג"ח של ממשלת גרמניה ל-10 שנים לטפס בחדות. בתוך חודשיים נרשמה בה עלייה חריגה של כמעט 100 נקודות בסיס, שגרמה להפסדי הון קשים למחזיקי האיגרת. מי שכן הצליחו להרוויח ממגמה זו, הם משקיעים שהימרו על עליית תשואות בגרמניה.
הקרן Lyxor UCITS ETF Daily Double Short Bund מבית Lyxor (סימול: DSB:FP) מאפשרת חשיפה לעליית תשואות באג"ח ממשלת גרמניה. הקרן עושה זאת על ידי מעקב אחרי מדד SGI Double Short Bund, שעוקב בעצמו אחר סל אג"ח ממשלתיות של גרמניה. הקרן אמורה להיות תמונת מראה, ובעוצמה כפולה, לתזוזות בתשואות האג"ח הממשלתיות של גרמניה. הקרן הוקמה בשנת 2010, ומחזור המסחר היומי בה הוא של כ-110 אלף יחידות. דמי הניהול שלה הם של 0.2%.
נציין, כי השקעה בקרן זו דורשת בדיקה מעמיקה ואינה מתאימה לכל משקיע. הסיבה לכך היא החשיפה הכפולה, כאמור, בעוצמתה לתזוזות באג"ח הממשלתיות, על ידי מעקב אחרי מדד שמוגדר כ-Double Short. המשמעות היא שהקרן עשויה להיות תנודתית במיוחד, ולהסב במקרים מסוימים הפסדים קשים למחזיקיה. לשם המחשה, מאז הקמתה בשנת 2010, הקרן הסבה למשקיעים הפסד הון של כ-50%, בעקבות ירידת התשואות החדה בגרמניה. עם זאת, משקיעים שמאמינים, כי כלכלת גוש האירו צפויה להמשיך להתחזק, שתהליכי האינפלציה יואצו, וכי בתגובה לכך גם תשואות האג"ח הגרמניות ימשיכו לטפס, יכולים למצוא מענה לצורך זה עם השקעה בקרן סל זו.
קרן סל DSB:FP
חברה מנהלת: Lyxor
מדד למעקב: SGI Double Short Bund
שנת הקמה: 2010
מחזור מסחר יומי: כ-110 אלף יחידות
דמי ניהול: 0.2% לשנה
תשואה מאז הקמה: 50%-
הכותב הוא אנליסט אירופה בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.