הפורום לדמוקרטיה בתכנון, שהוקם בעקבות השינויים מרחיקי הלכת שנעשו ונעשים כעת על ידי שר האוצר בכל הקשור לענף הנדל"ן, מציג היום (ד') תוכנית אלטרנטיבית לפתרון משבר הדיור בישראל. בפורום, שהוקם ביוזמת ובהובלת החברה להגנת הטבע, חברים גם ארגונים כמו אדם טבע ודין, במקום, מרחב, האגודה לזכויות האזרח, האגודה לצדק סביבתי ועוד.
דוח מיוחד שחיבר הפורום, ועתיד להיות מוצג באירוע שמתקיים הערב בתל אביב, כולל תכנית דיור אלטרנטיבית שנכתבה על פי יוזמיה: "מתוך הכרה במצוקת הדיור בישראל והצורך במציאת פתרונות מעשיים ומהירים, שיאפשרו לכל תושבי ישראל להשיג קורת גג ראויה, בצד נגישות נוחה למרכזי תעסוקה, חינוך, קניות, נופש ותרבות".
במסגרת הדוח נכתב כי "ארגוני הפורום מאמינים שהעלייה הניכרת במחירי הדיור נגרמה לא מעט בגלל מדיניות תכנון עירוני לקויה והיא אחד הגורמים המרכזיים למצוקה החברתית. עם זאת, יש לזכור כי הגורם הראשי לעלייה הניכרת במחירי הדירות בשנים האחרונות אינו קשור למערכת התכנון אלא, לגורמים רבים נוספים כמו למשל מדיניות הריבית הנמוכה של בנק ישראל, אשר גורמת להתייקרות הדירות. השאלה הניצבת בבסיס תכנית הדיור המוצעת איננה רק כמה יחידות דיור ניתן לבנות, אלא אילו איכות ואורח חיים יאפשרו הדירות הללו לדיירים. בצד מענה לביקוש ביחידות דיור, יש להבטיח תשתיות ראויות, תכנון מוטה תחבורה ציבורית, עירוב שימושים וכן מגוון חלופות דיור שיאפשרו גם לאוכלוסיות מוחלשות לזכות באיכות חיים ראויה. כל זאת יאפשר גם חסכון ניכר במשאבים".
הפורום מתייחס גם לצעדים שונים שננקטו עד כה על ידי משרד האוצר וקבינט הדיור, כמו הכפפת מינהל התכנון ורמ"י למשרד האוצר, וחוזר ומזהיר מפני השלכות חמורות בעתיד למהלכים אלו: "לפתרונות מהירים לכאורה, המוצעים כתשובה נדרשת לעת חירום, עלולים להיות מחירים כבדים בהמשך הדרך. כך כך למשל יכולים להיווצר אזורי מגורים שאינם מספקים איכות חיים מספקת לתושבים, מנותקים מתשתיות, שירותים, תחבורה ותעסוקה. במקביל עלולה גם להיווצר גם פגיעה בערים ותיקות, פגיעה באוכלוסיות מוחלשות והדרתן משכונות מגוריהן, ופגיעה בערכי טבע ונוף. מובן כי מדובר בתוצאה הפוכה מהרצויה ובפגיעה חברתית וכלכלית בחברה הישראלית ובכלכלתה. לכן, אין מנוס מראיה תכנונית כוללת וארוכת טווח, המציגה איזונים בין האינטרסים השונים".
תכנית הדיור של ארגוני "הפורום לדמוקרטיה בתכנון" מניחה כי ניתן בהשקעה ציבורית סבירה לפתור תוך מספר שנים את משבר הדיור, ומתן מענה לביקושים קיימים ועתידיים. התכנית מתבססת בין היתר על העקרונות הבאים: הפניית משאבים למימוש המלאי התכנוני הקיים סטטוטורית של יחידות דיור; קידום התחדשות עירונית וחיזוק מרכזי הערים הקיימות; חיזוק הדרג המקצועי במערכת התכנון; תימרוץ הרשויות המקומיות לממש תכניות מאושרות; שימוש בכלים פיסקליים כמו למשל הטלת מס על יזם שמחזיק בקרקע ולא בונה; קידום מואץ של בינוי בשטחי מערכת הביטחון; הקמת מערכות הסעת המונים; פיתוח הנגב והגליל ומיצוי הפוטנציאל במטרופולין באר שבע וחיפה; פתרונות המותאמים לצרכים הייחודיים של אוכלוסיות מוחלשות, ובפרט אוכלוסיות הערבים והחרדים; הגברת היעילות בשלבי הביצוע; אימוץ עקרונות בנייה ירוקה; יישום תהליכי תכנון הכוללים שיתוף הציבור; שמירה על "הקול המקצועי העצמאי" בתכנון הארצי, המחוזי והמקומי ושמירה על עקרונות התכנון הארצי.
בפורום לדמוקרטיה בתכנון מסבירים היום כי התוכנית מבוססת על לימוד הנושא ועל מחקרים שהוכנו באקדמיה ובמגזר האזרחי על ידי ארגונים מקצועיים, סביבתיים וחברתיים, יחד עם המגזר העסקי. בבסיס התכנית עומדת הקביעה, המלווה כעיקרון מנחה מזה שלושה עשורים את התכניות הארציות כ"ישראל 2020", תמ"א 31 ותמ"א 35, לפיה מרבית הפיתוח העתידי של ישראל הוא עירוני וצריך להתבצע באזורים הבנויים הקיימים, ובכך יתאפשר גם ניצול יעיל יותר של הקרקע, התשתיות ומוסדות הציבור הקיימים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.