חמש שאלות, פעמיים בשנה: כך תסדרו את תיק ההשקעות

קשה להאמין שעם כל הטלטלות ביוון, בסין ובשווקים הגלובליים, די במענה חצי-שנתי על חמש שאלות קצרות כדי שהתיק שלכם יהיה מסודר לששת החודשים הבאים

וול סטריט אירופה / צילום: בלומברג
וול סטריט אירופה / צילום: בלומברג

קחו לכם חמש דקות להשיב על חמש שאלות, והתיק שלכם יוכל להיות מסודר לכל יתרת השנה. קשה להאמין כשכותרות העיתונים מדברות על התמוססות ביוון, האטה בסין או על השוק השורי הארוך באמריקה - שלושה אירועים שיכולים להוריד את התיק מהפסים - אבל רוב המשקיעים יכולים לקחת כמה צעדים בכמה דקות, ולצאת בהרגשה שהם מסודרים לכל השנה, ולא חשוב מה יקרה בשוק.

השאלות הן סוג של מבחן בהשקעות "בטא חכם", האופנה הלוהטת בעולם הקרנות בימים אלו. אסטרטגיות של בטא חכם מדגישות את השימוש במבנים חלופיים על מדדים וגישה מבוססת כללים כדי לנהל טוב יותר פיזור סיכונים. הן יוצרות תיקים שמאזנים את עצמם מחדש בצורה אוטומטית ליעדי ההקצאה, ושומרים על משקל כל הקצאה, כדי שלא יהיה אירוע שוק יחיד שיוכל להרוס תיק.

יישום הסוג הזה של חשיבה בתיקים שלכם כרוך במשמעת ובציות לכמה כללים, ובדיקה חצי-שנתית היא בדיוק מה שהאסטרטגיה הזו ממליצה לעשות.

אם אתם לא מתכננים לשפר את הביצועים על-ידי מעבר לקרן אחרת, אל תניחו להפסד בטווח הקצר להפחיד אתכם ולגרום לכם לחרוג מהקצאת הנכסים שהחלטתם עליה. לרובנו, חמש שאלות קלות הן חכמות מספיק לצורך בדיקה חצי-שנתית. לכן, הביטו על התיק שלכם והשיבו על השאלות הבאות, כדי להרגיש נוח עד סוף השנה.

היה משהו שהפסיד יותר מדי בתיק?

הפסדים גורמים למשקיעים להיות עצבניים, אבל תיק מגוון (מפוצל סיכונים) תמיד מכסה מגזרים בשוק שלא הולכים לכל הרוחות. המפתח הוא להגדיר כמה דאונסייד (פוטנציאל לרדת) אתם יכולים לסבול, וכמה זמן.

למרבה המזל, השנה יש רק סוגי נכסים בודדים בטריטוריה שלילית. חברת מורנינגסטאר, לדוגמה, עוקבת אחרי תשע קטגוריות של קרנות מניות, ונכון ל-2 ביולי רק קרנות הערך הגדולות (מניות ערך, לא מומנטום, עם שווי שוק גדול) ירדו השנה, בממוצע של 0.54%. מבין 15 הקטגוריות של קרנות מניות בינלאומיות, רק הקרנות של אמריקה הלטינית ירדו (אם כי ביותר מ-8%).

התבוננו לא רק בביצועים המוחלטים, אלא גם היחסיים. גם אם תהיה לכם הרגשה גרועה, זה בסדר אם הקרן שלכם לא מפגרת אחרי הקרנות הדומות באותה קטגוריה, והגודל של כל ירידה אינו חורג מהציפיות שלכם.

כפי שאמרנו, אם אתם לא מתכננים לשפר ביצועים במעבר לקרן אחרת, אל תניחו להפסד בטווח הקצר להפחיד אתכם ולגרום לכם לחרוג מהקצאת הנכסים שהחלטתם עליה. במקום זאת, השתמשו בביצועים האחרונים כדי לאשש את הסיבה שבגללה קניתם את הקרן מלכתחילה, ובידקו אם אתם צריכים לאזן מחדש את התיק, ואולי להוסיף כסף לקרנות שמפגרות, כדי לשמור על ההקצאה שלכם.

היה משהו שהרוויח יותר מדי?

זו שאלה שנשמעת משונה, אבל כשקרן עושה משהו חריג שלא צפוי ממנה, זו בעיה, גם אם היא לטובתכם.

זו בעיה נחמדה, אבל אם משהו מזדקר כלפי מעלה, אולי תרצו לממש את הרווחים או לאזן מחדש את התיק ליעדי ההקצאה שלו. השנה, למשל, קרן יפנית ממוצעת עלתה ביותר מ-16%, לפי מורנינגסטאר. זה אומר שגם הקצאה קטנה ליפן יכולה להיות כעת גדולה מדי אם רוצים להיצמד לתוכנית המקורית של ההקצאות.

מה יש לכם ב"רשימת המעקב"?

אנשים שרגילים לבדוק מעת לעת את התיקים שלהם יודעים שצריך להימנע ממהלכים פתאומיים. לכן, כל קרן שיוצרת בעיות בתשובה על שתי השאלות הראשונות עוברת ל"רשימת מעקב". אם אתם מתחילים לאבד אמון בקרן, חפשו אישורים לכך שאתם צודקים ולא נחפזים מדי. זה יכול לקחת כמה רבעונים.

נוסף על כך, כל קרן שעוברת שינויי ניהול, או כל תהפוכה בחברה מסוימת, מחייבות אוטומטית העברה לרשימת המעקב. רק כשאתם בטוחים שאופי ההשקעה לא השתנה, אפשר להוציא אותן מהרשימה.

יש משהו חדש ששווה לקנות?

עם יותר מ-10,000 קרנות ותעודות סל, אין הרבה דברים "חדשים" שמשקיע מפזר סיכונים צריך באמת. אבל יש תחומים שמשקיע ירצה אולי לכסות, או רעיונות חדשים שיהיו אולי שיפור ממה שיש בתיק. אם אתם מעדיפים גישה של בטא חכם - מעקב של משקל שווה אחרי מדד מניות רגיל - תרצו אולי לבצע שינוי ולעדכן את התיק, אבל שינויים כאלו אינם הכרחיים.

אל תקלקלו תוכנית טובה בשביל הדבר החדש ביותר, אבל כדאי להתמצא במה שקורה. קבלת החלטה מלומדת שלא ללכת על דברים חדשים ומשופרים לכאורה עדיפה על ישיבה על תיק כשאתם תוהים כל הזמן אם יש משהו עדיף על מה שיש לכם.

האם השוק עושה משהו שמחייב שינוי בתיק?

למשקיע הממוצע עם אסטרטגיית הקצאות מתאימה, תנאי השוק לא מחייבים שינויים כוללים בתיק.

אבל אם הכיוון של השוק או הפוטנציאל שלו גורמים לכם לחלום על דברים גדולים יותר (או גורמים לכם נדודי שינה בלילה), אפשר להתאים את התיק לדמיון המנצח שלכם (או לגורם השינה) עד לנקודה מסוימת - הנקודה שבה לא תחששו לחיות עוד חצי שנה בלי לחזור להשיב על השאלות הללו.