הציפיות התנפצו. במקום הודעה דרמטית בווינה על השגת הסכם היסטורי להגבלת היכולות הגרעיניות של איראן, הודיע אמש הבית הלבן שהמו"מ בין הצדדים יימשך עד להודעה חדשה ושבינתיים יישאר בתוקף הסכם הביניים בין איראן לשש המעצמות - ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה - שלפיו מקפיאה טהראן את רוב פעילויות הגרעין שלה תמורת הקלה לא משמעותית בנטל הסנקציות. הסכם הביניים נחתם ב-24 בנובמבר 2013 ותוקפו הוארך מאז פעמים רבות בציפיה להשגת ההסכם הסופי.
דובר הבית הלבן, ג'וש ארנסט, אמר כי בשלב זה אין לוח זמנים מוצק לחתימה על ההסכם וכי שר-החוץ האמריקאי, ג'ון קרי, ופקידים אמריקאים אחרים יישארו בווינה כל עוד יהיה למו"מ פוטנציאל להוביל להסכם.
"אם הסכם סופי לא יושג עד סוף היום (ב'), כל הצדדים יסכימו להאריך, לפחות לתקופה קצרה, את הסכם הביניים כדי שיהיה אפשר להמשיך לקיים את השיחות", אמר הדובר. "ברור, שלו יכולנו להשיג הסכם סופי, הוא היה מבטל את הסכם הביניים. אך השיחות בווינה נמשכות. אני רק יכול לומר לכם, שהושגה התקדמות של ממש במגעים. אם יהיה צורך להאריך את השיחות ויתברר שהן מועילות, הצדדים יישארו בווינה... והסכם הביניים יוארך שוב".
היצמדות להסכם הביניים קונה לה חסידים בקרב מתנגדי ההסכם הסופי הפוטנציאלי, בישראל ובארה"ב. הם טוענים שעדיפה הקפאה של ההתקדמות הגרעינית האיראנית על פני עסקה גרועה, שתזרוק את ישראל לכלבים.
על פי דיווחים מווינה ומוושינגטון, סלע המחלוקת הגדול ביותר הוא עיצומי או"ם על יבוא נשק קונוונציונלי לאיראן או יצוא נשק כזה ממנה. מועצת הביטחון קיבלה סדרת החלטות על כך לפני תשע שנים. האיראנים רואים בחירות ליבא או ליצא נשק קונוונציונלי עניין של כבוד לאומי ובשלב זה והם אינם מראים נכונות להתפשר בסוגיה זו. רוסיה, שסובלת ממחסור חמור במטבע זר, מצדדת בדרישת איראן להסיר את סדרת הסנקציות הזו כדי שיצרני נשק רוסיים יוכלו לחדש את מכירות הנשק לטהראן. הטיעון הפורמלי של רוסיה (וגם של סין) הוא, שסנקציות אלה אינן קשורות ישירות לתכנית הגרעין של איראן ולפיכך הן חייבות להתבטל.
אך ממשל אובמה ומחוקקים רבים בארה"ב חוששים שהסרת הסנקציות על יצוא נשק קונוונציונלי תקל על המשך תמיכתה של איראן במשטר אסד בסוריה, בשיעים בעיראק, בחיזבאללה בלבנון ובחמאס בעזה. הם לוחצים שהמשך יישום הסנקציות האלה יהיה חלק מההסכם הגרעיני עם איראן.
שר ההגנה האמריקאי, אשטון קארטר, אמר בשבוע שעבר בשימוע בקונגרס, כי חלק מהאיסור על יצוא נשק קונוונציונלי - סעיף שאוסר ליצא לאיראן טכנולוגיה לטילים בליסטיים - נחשב קריטי לביטחון הלאומי של ארה"ב., במיוחד לאור העובדה שאיראן עלולה לחמש טילים כאלה בנשק גרעיני, כימי או ביולוגי ולשגר אותם לעבר מטרות בארה"ב.
נראה שמנהלי המו"מ מנסים עתה למצוא ניסוח מחוכם שישביע את רצונם של כל הצדדים. על פי כמה הערכות, נבחנת הצעה להשאיר על כנו רק את האיסור ליצא לאיראן טכנולוגיות של טילים בליסטיים.
כצפוי, הדיפלומטים שמנהלים את המו"מ בווינה מביעים מורת רוח מהעובדה שהמו"מ נמשך יותר משנה וחצי ושהסבב הנוכחי נכנס ליומו ה-17, אך הסוף לא נראה לעין.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.