רשות ני"ע, בראשות פרופ' שמואל האוזר, מקדמת את הרעיון לרישום "כפוי" למסחר בת"א של מניות חברות זרות הנסחרות בבורסות בחו"ל, גם אם הן לא מעוניינות לעשות כן באופן וולנטרי, כל עוד מדובר בחברות זרות ענקיות ששוות מעל ל-100 מיליארד דולר.
רשות ני"ע פרסמה הצעת חקיקה בעניין "רישום למסחר לא וולנטרי של מניות חברות זרות הנסחרות בבורסות בחו"ל", לצורך קבלת הערות הציבור, ובמסגרתה הציעה לקבוע שהמסחר במניות על פי המנגנון המוצע לא יחייב את הסכמתה או מעורבותה של החברה הזרה, והוא יהיה פתוח לכל המשקיעים - קמעונאים ומוסדיים - שיחזיקו במניות אלה בהחזקה ישירה.
משום אופי הרישום הכפוי, הלא וולנטרי, לא יידרש מחברות זרות אלה כל גילוי על אודות פעילותן, וגם לא יידרשו דיווחים שוטפים על ענייניה. כלומר, רישום שכזה כרוך בוויתור רגולטורי מלא בשוק המקומי.
הבורסה הציעה מוקדם יותר השנה לאפשר רישום לא וולנטרי וכפוי בת"א של חברות ישראליות הנסחרות בבורסות חו"ל בלבד, בדגש על חברות ההיי-טק. ואולם, ברשות ני"ע מציינים כי "להצעת הבורסה נלווים מספר קשיים". לכן הם מציעים מתווה שונה לחלוטין, שבמסגרתו יאומץ המודל הכפוי בשלב ראשון ביחס לחברות ענק בינלאומיות, וזאת רק לגבי אלו שהתאגדו מחוץ לישראל ו"אינן בעלות זיקה ישראלית".
לפי רשות ני"ע, הרישום האמור יתאפשר רק לגבי חברות זרות עם שווי שוק של 100 מיליארד דולר לפחות, שנסחרות כבר שנה לפחות בבורסות מתקדמות שמוכרות לצורכי הרישום הכפול בבורסה המקומית. הבורסה בת"א תמחק את המניות הללו ממסחר בארץ אם הופסק המסחר בהן בבורסה בחו"ל או אם שוויין יירד מתחת ל-90 מיליארד דולר.
מבחינת הרשות, מדובר בכניסה זהירה, משום שבחברות כה גדולות יש סיכוי רב הרבה יותר ל"כיסוי אנליזה מספק, עמידה ברגולציה ראויה, כך שהביטחון במסחר בהן גובר והסיכונים מצטמצמים".
הרישום ה"כפוי" נועד להגדיל את היצע ניירות הערך הנסחרים בת"א, ולתת מענה להתייבשות הבורסה - שחווה ירידה נמשכת ומדאיגה במספר החברות הציבוריות. ואולם, מדובר במהלך שרחוק מלהיות חף מבעיות.
בראש ובראשונה מדובר במבנה משפטי שאינו מבטיח למשקיעים במניות אלה דרך הבורסה בישראל מעמד דומה לזה ששמור להם ביחס לחברות שנרשמו למסחר פה מרצונן, היות שחברות אלו אינן כפופות לחוק, לאכיפה ולאסדרה בישראל. כמו כן, קיימים "ספקות משמעותיים באשר ליכולת המשקיעים בישראל לתבוע את החברה הזרה בגין נזק שנגרם", כדברי הרשות.
חשש נוסף לגבי החלת הרישום הלא וולנטרי בישראל הנו, שהוא ייתר את הסדר הרישום הכפול, מה שעשוי לפגוע במשקיעים ובאיתנות שוק ההון המקומי, ואולי אף להביא לפגיעה, נוספת, בשוק ההנפקות "הרגיל".
מניות מוכרות שיוכלו להיכלל במודל הרישום הכפוי של רשות ני
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.