שוק המשכנתאות שבר שיאים בחודש יוני, לא רק בהיקף המשכנתאות אלא גם בעול החוב שרוכשי הדירות היו מוכנים להעמיס על גבם.
מנתונים שפרסם היום (ה') בנק ישראל עולה כי בחודש שעבר נרשם גידול של 3.4% בגובה המשכנתא הממוצע, לרמה של 577 אלף שקל (לעומת 558 א' ש' במאי).
כזכור, היקף המשכנתאות ביוני זינק לשיא של 7 מיליארד שקל לעומת 5.7 מיליארד ש' במאי, בעוד רוכשים רבים הסתערו על דירות לפני שמס הרכישה למשקיעי הנדל"ן עלה.
שיא נוסף שנשבר הוא במספר המשכנתאות שנלקחו. לא פחות מ-12 אלף משכנתאות ביוני, לעומת 10,300 משכנתאות במאי.
ומה בדבר המינופים? לפי הנתונים, משכנתאות ביותר מ-2.4 מיליארד שקל נלקחו לצורך רכישת דירות בשיעור מימון (LTV - Loan to Value) של 60% ומעלה. מדובר בכ-34% מסך המשכנתאות. 2.6 מיליארד שקל ניטלו בשיעור מימון של 45%-60%.
כמו כן, הלווים נטלו משכנתאות ב-1.5 מיליארד שקל לרכישת דירות בשווי 2 מיליון שקל ומעלה, קרי חמישית מסך המשכנתאות נלקח לרכישת דירות בסכום האמור. החלק הארי של המשכנתאות - 2.8 מיליארד שקל - נלקח לרכישת דירות במחיר של 1.2-2 מיליון שקל.
"מה שקרה ב-7 השנים האחרונות בשוק הנדל"ן הישראלי בכל הקשור למשקי הבית יהיה בכיה לדורות", אומר בני שהינו, מנכ"ל אלומות הון ליין. "בשנים האחרונות חל גידול חד מאוד ברכיב הדיור כחלק מההוצאות השוטפות של משקי הבית, לעומת צמצום חד בצריכה הפרטית. לכל זאת מתווסף נתון שפרסם בנק ישראל בחודש יוני לגבי הגידול החד במשכנתאות המסוכנות בתיק המשכנתאות של הבנקים: מ-23 אלף בשנת 2013 לכ-60 אלף משכנתאות שמוגדרות כמסוכנות ב-2014.
"הצורך האמיתי של משקי הבית כרגע הוא מבוגר אחראי שישמור עליהם ממינוף עצמם לדעת ולא מבוגר אחראי שרק יתעסק בניסיונות להוריד את מחירי הדיור. השר כחלון היה פועל בחוכמה אם היה מתערב באופן ישיר בשוק המשכנתאות ומרסן את המינוף בשוק, עד לגיבושה של תכנית לאומית לרפורמה בשוק הדיור".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.