פתאום מאמנת כדורסל ב-NBA זה סיפור כזה גדול?

האישה שפורצת דרך ומאמנת בעולם הגברי של ה-NBA, המתאבק הנודע שמפוטר לאחר שהשתמש במילה Nigger, שדר הרדיו שנזרק עקב הערה פוגענית על מוצאם של שחקני בייסבול ■ שלושה סיפורים שלכאורה מעידים על האחריות החברתית החזקה הקיימת בספורט - אבל מלמדים גם על הצביעות הגדולה שקיימת בו

בקי האמון / צלם: רויטרס
בקי האמון / צלם: רויטרס

התדמית של עולם הספורט, לפחות בכל מה שנוגע לקידום ערכים ליברליים, בהחלט השתפרה לאחרונה. זה קרה בזכות שלושה אירועים בארה"ב, לא קשורים זה לזה, שאפשרו לגופים שונים להציג את עצמם כשומרי הסף של מה שנחשב להתנהגות ראויה בעולם המערבי - ועל הדרך לחזק את התפישה שספורט הוא הוא לא רק שדה תרבותי פרוגרסיבי, אלא גם סוכן לשינוי חברתי של ממש.

האירוע הראשון היה הזכייה של סן אנטוניו ספרס באליפות ליגת הקיץ של ה-NBA בלאס וגאס. ליגת הקיץ בדרך כלל זוכה למעט מאוד כותרות, אם בכלל, אבל השנה היא הפכה לסיפור גדול בזכות בקי האמון, שאימנה את הקבוצה של הספרס בווגאס. האמון, אחת השחקניות הטובות בעולם בשנות ה-2000, הפכה בקיץ 2014 לאישה הראשונה שמונתה לעוזרת מאמן במשרה מלאה ב-NBA, והשנה החליטו בסן אנטוניו לתת לה לצבור ניסיון בליגת הקיץ. היא הובילה את הספרס למאזן 1-6, כולל ניצחון בגמר על פיניקס סאנס, הישג שצבע את ה-NBA בצבעים פמיניסטיים ונחגג בתקשורת האמריקאית כתחילתו של עידן חדש ביחסים בין המינים.

ארבעה ימים אחרי שהאמון עשתה היסטוריה, ה-WWE, ארגון ההיאבקות המקצועני הגדול בעולם, מחק חלק מההיסטוריה שלו. החלק הזה מוכר בתור האלק הוגן (שמו האמיתי הוא טרי בולאה), האיש שבשנות ה-80 שם את ההיאבקות המקצוענית על מפת המיינסטרים, ועד היום אחת הדמויות המוכרות בתרבות הפופולרית. ביום שישי פורסם שהוגן השתמש במילה Nigger, ובעוד ביטויים גזעניים, בשיחה שהוקלטה ללא ידיעתו לפני כמה שנים. כמה שעות אחרי הפרסום ה-WWE פיטרה את הוגן מתפקידו כשופט ב-Tough Enough, תכנית הריאליטי שלה, העלימה את מוצרי המרצ'נדייז שלו מהחנות המקוונת שלה והסירה את דמותו מהאתר.

באותו יום גם רשת ESPN הסירה סמל, אם כי הרבה יותר קטן, בדמותו של שדר הרדיו קולין קווהרד. חטאו של קווהרד, שהגיש תכנית ברדיו ESPN במשך 12 שנים, היה שבאחד המונולוגים שלו - על השאלה האם ניתן לאמן בלי ניסיון בבייסבול - הוא השתמש בטיעון הבא: "אף פעם לא קניתי את הטיעון שבייסבול הוא 'פשוט משחק מורכב מדי'. באמת? שליש מהשחקנים בענף הם מהרפובליקה הדומיניקנית. הרפובליקה הדומיניקנית לא ידועה כמדינה עם יכולות אקדמיות ברמה עולמית. אני מתכוון, הרבה מהילדים האלה מגיעים מרקע קשה ולא היו להם הזדמנויות אקדמיות כמו של ילדים ממדינות אחרות". ה-MLB מיהרה לגנות את הדברים, הצהירה שהם "לא ראויים, פוגעניים ולא עומדים בקנה אחד עם הערכים של המשחק שלנו", ודרשה שקווהרד יתנצל בפני השחקנים הדומיניקנים בליגה ובפני העם הדומיניקני באופן כללי, לא פחות. לקווהרד, שעוד לפני הפרשה הודיע שהוא עוזב את ESPN, נשאר עוד שבוע בחוזה, אבל בעקבות התגובות הקשות לאמירה שלו, גם מצד שחקנים דומיניקנים, הרשת מיהרה להודיע שהוא לא מייצג את הערכים שלה והורידה אותו מהאוויר.

עכשיו, אפילו אם הטיעון של קווהרד היה פוגעני, קשה להתעלם מהצביעות של ה-MLB. כל הקבוצות ב-MLB מחזיקות ברפובליקה הדומיניקנית, מדינה שבה שיעור העוני גבוה מ-40%, אקדמיות לצעירים שהן למעשה הגרסה של עולם הבייסבול לסווטשופס. השיטה תועדה בלא מעט תחקירים: מחתימים אלפי נערים על חוזים של כמה אלפי דולרים, משכנים אותם במתקנים עם תנאים תת-אנושיים מבחינת בריאות וסניטציה - מכיוון ש-99% מהם לא יגיעו ל-MLB, אין טעם להשקיע - ונותנים להם לרדוף אחרי החלום. ב-2011 השיטה הזאת גרמה למותו של יירי גיאן, שחקן באקדמיה של וושינגטון נשיונלס, שסבל מזיהום במוח ולא קיבל טיפול בבית החולים הפרטי של הקבוצה כי הוא לא היה מבוטח.

גם במקרה של הגט שנתן ה-WWE להאלק הוגן ברור שמדובר בעיקר באקט של יחסי ציבור. הארגון אמנם הסביר את ההחלטה שלו בכך שהוא "מחויב לחבק ולחגוג אינדיבידואלים מכל רקע, כמו שמוכיח הגיוון בקרב העובדים, המופיעים והאוהדים שלנו ברחבי העולם", אבל כמה ימים אחר כך צץ ברשת קטע מתוכנית בשנת 2005, שבו וינס מקמהן, הבעלים של ה-WWE ודמות קבועה בהפקה, משתמש במילה Nigger ליד מתאבק שחור. המילה נכתבה בתסריט של התכנית, ונועדה להחריף את העימות בין הדמויות של מקמהן והמתאבק כדי להשיג יותר רייטינג, מה שהופך אותה להרבה יותר צינית ומרושעת מאשר בסיפור של הוגן.

הסיפור של האמון קצת יותר מורכב. לכאורה, מדובר בתוצאה ישירה של אחד המקרים הבודדים שבהם מוסדות ספורט שינו את החברה: חוק תיקוני החינוך משנת 1972 שנקרא Title IX. טייטל 9 קבע, בגדול, שכל מוסד חינוך בארה"ב חייב לספק לנשים בדיוק את אותן ההזדמנויות (ופחות או יותר את אותם המשאבים) שהוא מספק לגברים. ההשלכות של החוק בספורט היו מהממות: כיום אחת מכל שלוש נערות בתיכון פעילה בספורט, לעומת 4% מהנערות ב-1972. האמון, שנולדה ב-1977, לא הייתה מגיעה לאן שהיא הגיעה בלי טייטל 9. אבל החגיגה סביבה מתנהלת בזמן ששני תהליכים שהם ההפך הגמור מפרוגרסיביים מעיבים על הספורט הנשי בארה"ב: הדעיכה של ה-WNBA - השנה דיאנה טורסי, אחת הכוכבת הגדולות בעולם, העדיפה לא לשחק בה כדי לנוח לקראת הליגה הרוסית, שם היא מרוויחה 1.5 מיליון דולר לעונה (לעומת 108 אלף ב-WNBA); והירידה בסיקור הספורט הנשי, שבשנת 1989 קיבל 9% מזמן המסך בתכניות ספורט בטלוויזיה, ובשנת 2009 קיבל רק 1.6%, לפי מחקר של אוניברסיטת דרום קליפורניה.

האמת היא שספורט, ברמה הממסדית, מעולם לא היה סוכן שינוי חברתי. סוכני השינוי האמיתיים בספורט תמיד היו אינדיבידואלים - מוחמד עלי; טומי סמית וג'ון קרלוס - שלרוב הוקעו בגלל הדעות והמעשים שלהם בזמן אמת. לכן הגיבורים היחידים בשבוע שעבר היו האמון וגרג פופוביץ', מאמן סן אנטוניו, ששכר אותה לפני שנה מכל הסיבות הנכונות. "אני אפילו לא מסתכל על זה ככה, שהיא האישה הראשונה שמאמנת ב-NBA או משהו כזה", אמר פופוביץ'. "היא מאמנת, והיא טובה בזה".