בנק ישראל מביע חשש מיעד הגירעון הגבוה, לדידו, שנקבע בתקציב המדינה, ולא מודאג מהשיא בהיקפי המשכנתאות (7 מיליארד שקל בחודש יוני) שכן לטענתו לווים רבים ממחזרים משכנתאות ומפחיתים את הסיכון. כך עולה מהפרוטוקולים מישיבת הריבית האחרונה, שפורסמו היום (ב').
"חברי הוועדה דנו בפעילות הערה בשוק הדיור ובהיקף הגבוה של משכנתאות חדשות שניתנו לרוכשי הדירות. הוועדה דנה גם בהשפעה החיובית של פעילות המִחזוּר בשוק המשכנתאות על פרופיל הסיכון של המשכנתאות הקיימות", נכתב בפרוטוקולים.
כזכור, ביוני נרשם שיא בנטילת משכנתאות בעקבות העלאת מס הרכישה על דירות להשקעה, אשר דחפה משקיעים רבים להקדים רכישות. בבנק ישראל מדגישים כי "גדל היקף מִחזוּר המשכנתאות - פעולה שבמסגרתה לווים משפרים את תנאי הלוואתם על רקע הריביות והתשואות הנמוכות - והגיע ל-2.7 מיליארדי שקל (רובם אינם נכללים בהיקף נטילת המשכנתאות החדשות)". כיוון שמתחילת השנה גדל היקף המשכנתאות בריבית קבועה על אלה שבריבית משתנה, בבנק ישראל מעודדים מהירידה ברמת הסיכון במשכנתאות אלה.
מחירי הדירות עלו ב-3.2% בשנה שהסתיימה במאי. בבנק ישראל לא מודאגים גם מהזינוק ברכישות הדירות לאחרונה ומסבירים שבראייה שנתית אין חריגה מהמגמה, מה גם שמלאי הדירות החדשות עדיין גבוה: "נתונים ראשוניים מצביעים על כך שמספר העסקאות במאי גדל בקרב כל סוגי הרוכשים, לאחר ירידה עונתית באפריל, אך הקצב השנתי של העסקאות אינו חריג בהשוואה לשנים האחרונות. מספר הדירות החדשות שנמכרו במאי עומד על רמה גבוהה - כ-2400, בדומה למספרן באפריל - ומלאי הדירות למכירה עדיין גבוה יחסית".
בישיבה המוניטרית האחרונה החליטו כל חברי הנהלת הוועדה המוניטרית להותיר את הריבית ללא שינוי על 0.1%. מהפרוטוקולים עולה כי חברי הוועדה הביעו חשש מיעד הגירעון שנקבע בתקציב - 2.9%.
"הוועדה התעדכנה בצעדי הממשלה לגיבוש תקציב חדש ובחששות כי יעד הגירעון בתקציב זה יהיה גבוה ויביא לעליית משקל החוב בתוצר", נכתב בפרוטוקולים.
בני שהינו, מנכ"ל אלומות הון ליין, אומר בתגובה לנתונים כי "כל מי שנטל משכנתא עד שנת 2013 ולא מיחזר אותה - הוא פשוט פראייר. זה פשוט מה שצריך היה לעשות בשנים האחרונות כשהריביות במשק ירדו לרמתן האפסית והישראלים הבינו את זה מצוין. אין פלא שנתוני המשכנתאות של חודש יוני זינקו לשיא היסטורי של 7 מיליארד שקל, השילוב של ריבית נמוכה במיוחד שעלולה להתחיל לטפס יחד עם הטלת מס הרכישה על דירות להשקעה בסוף החודש, הצדיק את ריצת העדר של הישראלים לבנקים למשכנתאות".
"מיחזור משכנתא שניטלה בתקופה בה הריבית היתה הרבה יותר גבוהה למשכנתא בתנאי הריבית הנוכחיים חוסכת לממחזרים עשרות ולעיתים אף מאות אלפי שקלים וכך מאפשרת להם להחזיק במשכנתא הרבה יותר יציבה, שתהיה פחות רגישה לשינויי מדד או ריבית בשנים הבאות. אין ספק שזהו צעד מתבקש, שמקטין את העלויות ואת הסיכונים שבמשכנתא, ולכן נראה כי בנק ישראל לא מתרגש מהמספר הגבוה", אומר שהינו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.