יש עובדים ומנהלים טובים שלא מתאים להם לעבוד בחברות גדולות. הם מרגישים שם כמו ברגים קטנים במכונה גדולה, מתקשים להתאים עצמם לסביבה הארגונית, לא מצליחים להביא לביטוי את הייחודיות שבהם, לא בנויים לתהליכי הקידום האיטיים וכו'. הרבה מאד פעמים הם יחפשו את הישועה בחברות קטנות, תוך תקווה ליותר עצמאות מקצועית ולמסלולי קידום מהירים. לעיתים קרובות הם מוצאים עצמם בחברות לא מספיק מקצועיות, ולמעשה עוצרים את מסלול ההתמקצעות כבר בשלבים הראשונים של הקריירה, על כל המשתמע מכך למיתוג העצמי שלהם בשוק העבודה.
הגרסה היותר בעייתית היא של אלה המחליטים בשלבים מוקדמים מאד בקריירה לפתוח עסק עצמאי, לא מבינים שאין להם כל בסיס מקצועי עליו יוכלו לבדל את העסק מהתחרות ולגייס לקוחות, שבמקרה הטוב יצליחו לגרד עבודה כקבלני משנה של בעלי מקצוע ממותגים שמחפשים פועלים שיעשו במקומם את העבודה השחורה. גם אלה וגם אלה לא מודעים להעדר עומק מקצועי ממנו הם סובלים, ולערך השוק הנמוך הנגזר ממנו, וכשסוף סוף הם קולטים שהם מתנוונים בחברה זניחה בלי עתיד או בעסק עצמאי מקרטע, הם לא מצליחים להיחלץ משם, לא מבינים מדוע השוק לא סופר אותם.
גם קטן, גם ממותג, גם מקדם
אז מה עושים? הרי לא כולם מתאימים לעבודה בארגונים גדולים ו/או למסלולי הקידום האיטיים הנהוגים שם? לשיטתי ישנו פתרון חלופי - בניית קריירה אצל המומחים הנותנים ייעוץ לארגונים הגדולים. כלומר, במקום לעבוד בחברות קטנות ולא מקצועיות עם תדמית וערך שוק בהתאם, המסלול העדיף הוא עבודה בחברות הייעוץ המובילות: חברות ייעוץ אסטרטגי, חברות הנדסה, השמה, הדרכה, משרדי רואי-חשבון, עורכי-דין, פרסום, יחסי-ציבור, קדום מכירות וכו'- כל אחד בתחום הרלוונטי אליו. אמנם עובדים שם יותר קשה אבל אם נכנסים לגוף ייעוץ רציני זוכים לעבוד עם הלקוחות הגדולים במשק, על הפרויקטים הנחשבים ביותר, מוקפים בסביבה מקצועית איכותית שמשמשת בסיס למיתוג עצמי משובח ולבידול מבעלי מקצוע מתחרים. אין כמו עבודה בחברת ייעוץ רצינית כדי להיחשף למקבלי החלטות ולמובילי דעה בתחום, ולפתח רשת קשרים משובחת כתשתית לקריירה שכירה או עצמאית בעתיד. היתרון הבולט של החברות הללו הוא מסלולי קידום קצרים משמעותית בהשוואה לארגונים הגדולים, ומגרש נוח יותר לבלוט ולהבליט יכולות מקצועיות וניהוליות. בקיצור, גם ארגון קטן יותר, גם מקצועי, גם ממותג וממתג, עם מסלולי קידום מהירים יחסית - מקפצת קריירה איכותית לאין שיעור בהשוואה לחברות קטנות ועלומות.
איך נכנסים לחברות הייעוץ הטובות? מי שהצליח להתקבל לחברה גדולה ורצינית סביר להניח שחברות הייעוץ המובילות ישקלו בחיוב להעסיק אותו. ולגבי השאר, מי שמספיק טוב ימצא שם עבודה, מה גם שכיוון התנועה העיקרי של עובדים הוא מהיועצים לחברות הרגילות, ועל כן קל יותר למצוא תפקיד בחברות ייעוץ.
לא לחלשים
השאלה היותר חשובה היא האם ניתן לבנות מסלול קריירה ארוך טווח בחברות הייעוץ והאם הבחירה הזו הפיכה, כלומר, האם ניתן לשוב לעבוד בארגונים הגדולים. התשובה לחלק הראשון היא חד משמעית כן. האופק התעסוקתי בחברות הייעוץ הוא בדרך כלל ארוך טווח בהשוואה לחברות הרגילות, אם כי העבודה יותר אינטנסיבית ויותר קשה לשרוד שם אם לא מספקים את הסחורה. אכן קריירה ניהולית בחברות ייעוץ לא מתאימה לחלשים, אבל כשמדובר במנהלים שהמוטיבציה שלהם להגיע רחוק זו לא אמורה להיות בעיה. להיפך. בכירים בחברות הללו נהנים מקריירות מרתקות, מצליחות ומכניסות.
באשר למעבר מחברות ייעוץ לארגונים הגדולים, התשובה יותר מורכבת. מחד זהו מעבר טבעי, במיוחד בדרגים זוטרים יותר, מאידך בדרגי ביניים וצפונה הוא לא טריוויאלי. לעיתים קרובות מנהלים נדרשים לשלם פרמיה על המעבר מחברת ייעוץ לחברה רגילה- בבכירות, בגודל החברה, בתחום העיסוק שלה, ברמת המיתוג, במיקום וכדומה- אבל בהשוואה למנהל בכיר מחברה קטנה וזניחה, אין שום ספק שמנהל מקביל מחברת ייעוץ ישיג תפקיד פי כמה וכמה יותר איכותי. מניסיוני זה בהחלט אפשרי, ולראייה אפילו אני הצלחתי. אחרי 12 שנים במשרדי הפרסום המובילים עברתי לנהל את מערך השיווק של חברה עם מחזור של מאות מיליוני שקלים ולמעלה מאלף עובדים.
הכותבת היא מומחית לשוק העבודה. לתגובות: orna@rudi-cm.com
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.