האם חברות הנדל"ן הגדולות אוגרות קרקעות בציפייה להמשך עליות המחירים? בדו"ח השנתי שפרסם בנק ישראל ל-2014 נכתב כי ישנו גידול במלאי. "העובדה שמלאי זה גדל בשנים האחרונות גם באזורי ביקוש", כתבו בבנק, "לצד העובדה שהמחירים הוסיפו לעלות, מתיישבות עם ההשערה שהקבלנים צופים כי עליית המחירים תימשך, וכי החזקת המלאי מתאפשרת הודות לאפשרויות לממנו".
דירוג גלובס DUN'S100 לשנת 2015 מגלה כי 20 יזמיות הנדל"ן הגדולות מחזיקות במלאי מקרקעין - הכולל עתודות קרקע, מלאי דירות ובניינים למכירה - בהיקף כספי של 21.5 מיליארד שקל. היקף ההכנסות השנתי של 20 היזמיות הגדולות עמד על 6.7 מיליארד שקל, כך שמדובר במלאי בשווי כספי שמספיק ליותר משלוש שנים.
סך ההכנסות של יזמיות הנדל"ן הגדולות עמד בשנת 2014 על 16.9 מיליארד שקל, פי 2.5 מהכנסותיהן מיזמות בלבד, מה שמלמד שלחברות יזמיות רבות יש זרועות גם בענפי נדל"ן אחרים - נדל"ן מניב (משרדים ומסחר), קבלנות וכו'.
כמו בענפים אחרים, גם כאן העוגה אינה מתחלקת באופן שווה. חמש היזמיות הגדולות רשמו בשנה שעברה הכנסות מיזמות בהיקף של 3.5 מיליארד שקל, 53% מסך ההכנסות של כל 20 הגדולות. המדורגת ראשונה, שיכון ובינוי, הציגה הכנסות מייזום של 1.15 מיליארד שקל - 17% מההכנסות הכוללות של כל 20 היזמיות הגדולות.
השנה נרשמו כמה קפיצות. חברת י.ח דמרי טיפסה למקום השני (ממקום 5 בדירוג אשתקד), הודות לקפיצה משמעותית בהיקף ההכנסות בשל מסירת דירות ורכישה של קרקעות (באר שבע, אשקלון, קרית גת ועוד). חנן מור טיפסה מהמקום ה-20 למקום ה-13, בעיקר בשל גידול משמעותי בהכנסות מפרויקטים שהסתיימו. אאורה עלתה מהמקום ה-26 למקום ה-15.
59 שקל למ"ר
24.2 מיליון מ"ר - זה היקף הנכסים המניבים הנמצא בבעלות 20 חברות הנדל"ן המובילות בתחום. שווי הנכסים הכולל מגיע ל-260.6 מיליארד שקל. כך עולה מהדירוג.
20 החברות הגדולות הציגו הכנסות שנתיות בהיקף כולל של 16.15 מיליארד שקל מהשכרת נדל"ן מניב, מתוך סך הכנסות כולל של 27 מיליארד שקל (60%). הרווח התפעולי מהשכרת הנכסים (N.O.I) הסתכם ב-12.7 מיליארד שקל.
על פי הדירוג, גזית גלוב היא החברה המובילה בתחום הנדל"ן המניב, עם נכסים בהיקף של 6.3 מיליון מ"ר ובשווי של 70 מיליארד שקל. ההכנסות השנתיות של גזית גלוב מנדל"ן מניב הסתכמו ב-4.9 מיליארד שקל, כמעט שליש מההכנסות של כל 20 החברות הגדולות בתחום.
עזריאלי ומליסרון שומרות על המקום השני והשלישי. עזריאלי עוקפת את יריבתה הגדולה בתחום המסחר והמשרדים בישראל בהיקף ההכנסות מנדל"ן מניב - 1.47 מיליארד שקל לעזריאלי לעומת 1.15 מיליארד שקל למליסרון, אולם בשקלול הכנסה לפי מ"ר, מליסרון מובילה: 1,679 שקל למ"ר בממוצע לעומת 1,057 שקל למ"ר בממוצע בנכסי עזריאלי.
יזום ונדלן
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.