קשה למצוא בימים האחרונים פעילים בשווקים שמזהירים כי הירידות החדות הן תחילתה של מפולת. כנהוג בתחילתן של ירידות חדות, אנליסטים ומנהלי השקעות ממהרים להרגיע ורובם טוענים כי מדובר בתיקון ותו לא, תוך שהם מנסים להפחית את רמות הסיכון הטמונות בגורמים שעומדים מאחורי הירידות. כך גם הפעם: מומחים שונים מישראל ומחו"ל מדברים על "תיקון בריא" ש"יוצר הזדמנויות". זה אולי יתברר כנכון, אך מעניין גם לשמוע את קולם של אלה החושבים אחרת - שזו תחילתה של מפולת. אחד מהם הוא עוזי נלקין, האנליסט הראשי של USG Capital, שמזהיר את המשקיעים באופן ברור.
"למרות שיש מומחים רבים שבוחרים להיות אופטימיים וגורסים כי גל העליות ישוב לשווקים במהרה, מוטב להמתין ולחכות - ההצעה למשקיעים היא לא להיכנס לשוק המניות בשלב זה", כותב נלקין בסקירה מיוחדת שפרסם היום (א'). "טבעו של גל תיקון שעובר על השווקים שאין לדעת את אורכו ואת עומקו. אין לפסול אפשרות כי לאחר 6 שנים רצופות של עליות אנו בפתחו של שוק דובי".
ולמרות הדברים החד-משמעיים, נלקין מסייג: "מאידך אין סיבה להיכנס לפאניקה ולסתום את הגולל על המשך השוק השורי. כרגע האסטרטגיה המומלצת היא להימנע מהגדלת חשיפה לשוקי המניות חדשות, מאידך כדאי להקטין חשיפה ולממש רווחים ובאופן כללי להגדיל את רמות המזומן בתיק".
נלקים סבור שגם אם השוק יתאושש בתקופה הקרובה, ההתאוששות לא תהיה קלה: "בניגוד לאחרים, אנחנו בוחרים לשים דגש על מדד VIX המסורתי שמודד את סטיות התקן הגלומות באופציות על מניות מדד S&P 500 . מדד הפחד רשם את הזינוק החד שלו מעולם - זהו ארוע שמשקיעים מנוסים יתקשו להתעלם ממנו בשבועות הקרובים. גם אם מגמת העלייה תתחדש בתקופה הקרובה, אין ספק שנראה הרבה מהמורות בדרך".
נלקין מונה 5 סיבות עיקריות לטלטלה הנוכחית בשווקים:
1. העלאת הריבית בארה"ב: "חלק מהסיבה לירידות הוא רצונו של השוק לכפות על הבנק המרכזי האמריקאי שלא להעלות את הריבית. בעידן ברננקי הפד היה מאוד לחיץ והגיב יפה לדרישות השווקים, כלל לא בטוח שזו תהיה התמונה בעידן של ג'נט ילן וסטנלי פישר".
2. חולשה במגזר הטכנולוגיה: "אפל היא ברומטר לכל מגזר הטכנולוגיה. בפועל ישנה תעשייה שלמה סביב חברת אפל של חידושים טכנולוגייים בתחום הסלולרי. על-פי נתונים שיש בידנו, התעשייה הזו נמצאת בהאטה משמעותית ואת הסימנים לכך ראינו לפני מספר שבועות. כל עוד לא יירשם שיפור משמעותי בגורמים המשפיעים על תעשיית אפל, גל הירידות לפחות במדד נאסד"ק צפוי להימשך".
3. ירידה בשיעור השתתפות בכוח העבודה בארה"ב: "שיעור השתתפות בכוח העבודה ירד ל-62.6% שהוא הנמוך ביותר מאז 1977. בטווח הקצר ניתן להתבשם מהנתונים הטובים של שיעור האבטלה הנמוך אך שיעור השתתפות הנמוך יתבטא בסופו של דבר בקצב הצמיחה בארה"ב".
4. קריסה בשוק הסחורות: "כל עוד לא יאמינו המשקיעים כי צפוי ביקוש עתידי לסחורות וישקפו אותו במחירם, נראה כי מניות רבות ושווקים רבים יסבלו מכך ונראה השפעה מהותית על שוקי המניות".
5. ההאטה בסין: "הכסף הרב שנמחק בירידה החדה בשוק המניות הסיני מגביר את החשש שההתרסקות במדדי המניות בסין עלולה לחלחל לכלכלה. הטיפול הכושל של הממשלה הסינית במשבר לא עוזר כמובן, ונראה שחוסר השקיפות והתערבות הממשלתית המסיבית בכלכלה ובשוקי ההון לא מוסיפה לביטחון המשקיעים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.