זרם הפליטים הבלתי פוסק באירופה: למרות הרצון של מנהיגי אירופה למצוא פתרון לבעיה שמציפה את היבשת, שרי הפנים של האיחוד האירופי לא הצליחו להגיע אמש (ב') להסכמה על תכנית לקבוע מכסות קליטה מחייבות של פליטים לכל מדינה באיחוד.
מי שהובילו את הקו הנוקשה נגד ההסכם היו מדינות מזרח אירופה שהתנגדו לתכנית האיחוד לקלוט 120 אלף פליטים ברחבי היבשת. בתום דיון סוער שנמשך כשש שעות בבריסל בירת בלגיה, הוחלט לנסות ולמצוא פתרון מוסדר ומקובל על כלל המדינות בדיון הבאה שייערך ב-8 באוקטובר.
עוד לפני ההודעה על כך שהשיחות לא צלחו, הודיע שר הפנים של גרמניה תומאס דה מייזר כי השרים "הסכימו באופן עקרוני" על יישוב מחדש של כ-120 אלף מבקשי מקלט - זאת בעקבות הסכמה קודמת שהתקבלה ולפיה ייושבו כ-40 אלף פליטים מאיטליה ומיוון.
ממשלת לוקסמבורג, המשמשת כנשיאה התורנית של מועצת שרי האיחוד האירופי, מסרה כי אישור ההסכם יהיה ככל הנראה במפגש הבא של השרים, בשמונה באוקטובר. יחד עם זאת, לא נמסר אילו מדינות יקלטו מהגרים וכמה.
על פי דיווחים, כמה מדינות מתנגדות נחרצות לחלוקת מהגרים בין מדינות האיחוד האירופי וביניהן מדינות מזרח אירופה: צ'כיה, סלובקיה והונגריה. טענתם העיקרית של המתנגדות היא כי הסכם רק ימשוך עוד פליטים ליבשת. מוקדם יותר, אוסטריה אמרה כי תפרוש ותתגבר את כוחותיה המזוינים בגבולה המזרחי כדי לבלום את שטף הפליטים.
גרמניה סוגרת שערים בפני הפליטים
למרות הצהרותיה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נראה כי הרשויות במדינה לא ערוכות לקליטת הפליטים הרבים שמגיעים למדינה מהמזרח התיכון. שלשום הופסקה תנועת הרכבות בין אוסטריה לגרמניה למשך 12 שעות לפחות, ככל הנראה בשל חשש מזרם נוסף של מהגרים. שר גרמני התבטא בחריפות כאשר האשים את אירופה במשבר: "הממשלות לא עשו כלום, והרשויות אצלנו קורסות".
מאות שוטרים נשלחו לאזור הגבול עם אוסטריה כדי לפקח באופן קפדני על כל מהגר שמבקש להיכנס לגרמניה, וגם צ'כיה הודיע שתנקוט בצעדים דומים. בשל המשבר ההומניטרי מופעל לחץ כבד על פולין לקלוט חלק מהפליטים - לאחר שזו הצהירה כי תקבל רק כ-2,000. בכירים בפולין קראו להפריד בין הפליטים לבין המהגרים מסיבות כלכליות, והודיעו כי ישקלו להגדיל את המכסה בתמורה לסיוע ולהשתתפות בהליך קבלת ההחלטות.
במקביל לעצירת הרכבות, משרד הפנים הגרמני הודיע על "צעדים זמניים" לאבטחת הגבול עם אוסטריה. לדברי שר הפנים תומאס דה מאיזרה, הפיקוח על הגבולות הוגבר: "המוקד יהיה קודם כל הגבול עם אוסטריה, במאמץ להפחית את מספר מבקשי המקלט שמגיעים". לדבריו, סיבות ביטחוניות - כמו גם הרצון להקל על הרשויות - הובילו לצעד.
שר הכלכלה הגרמני סיגמאר גבריאל האשים את ממשלות אירופה בחוסר טיפול במשבר הפליטים: "אלפים חוצים את הגבול אלינו כל יום וזה דוחף אותנו לקצה", אמר השר. לדבריו, קצב הגעת הפליטים מהמזרח התיכון "מקשה על הרשויות להגיב".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.