בתחילת ספטמבר בישרו רשתות השיווק על ירידה של עשרות אחוזים במחירי הבשר הטרי בארץ, אבל מתברר כי חגיגת המחירים נמשכה זמן קצר בלבד. מבדיקת "גלובס" עולה כי מיד אחרי ראש השנה עלו מחירי הבשר הטרי בעשרות אחוזים בהשוואה לערב ראש השנה.
הרקע למחירים הגבוהים הוא עצירת יבוא הבשר מפולין ומארגנטינה, באופן המאפשר למותגים המקומיים לחזור ולמכור במחירים גבוהים.
כך למשל, בזמן שערב החג נמכר בשר טחון טרי ב-50 לק"ג, מחירו עלה מאז ל-57-60 שקל לק"ג. סטייק אנטריקוט שיובא מפולין על-ידי תנובה הוצע ברשת מגה ב-99.90 שקל לק"ג לפני ראש השנה, ואילו סטייק אנטריקוט של המותג "אדום אדום", גם הוא של תנובה, נמכר ב-139 שקל לק"ג.
מחירי בשר/צילום: אילנית חיות
אלא שכעת מלאי הסטייקים מפולין אזל זה מכבר, מה שכפי הנראה נתן את האות לחזרה לרמת המחירים הגבוהה. במגה, למשל, נמכר סטייק אנטריקוט ב-160 שקל לק"ג - מחיר הגבוה ב-60% מהסטייק תוצרת פולין והגבוה ב-15% ממחירו של אותו הסטייק בדיוק ("אדום אדום") ערב החג.
מחירי בשר/צילום: אילנית חיות
נזכיר כי ברקע הוזלת מחירי הבשר הטרי עמדה השקת המותג הטרי של שופרסל בבשר, "אנגוס", המיובא מארגנטינה.
בתגובה להשקה הודיעה תנובה על יבוא בשר טרי מפולין וגם על מבצעי מכירה של המותג "אדום אדום" - בשר טרי תוצרת הארץ, אם כי העגלים מיובאים מחו"ל. בפועל ייבאה תנובה 100 טון בשר טרי בלבד - כמות שכמעט חסרת משמעות לאור הצריכה הגבוהה.
לשם המחשה נציין כי רק בשבוע שלפני ערב ראש השנה נמכרו בישראל 1,400 טון בשר טרי. משלוח הבשר האחרון של תנובה מפולין שווק ב-16 בספטמבר, ומשלוח הבשר האחרון של שופרסל משווק ממש בימים אלה.
מחירי בשר/צילום: אילנית חיות
יבוא הבשר מפולין ומארגנטינה צפוי להתחדש רק בסוף אוקטובר או תחילת נובמבר, וזאת בשל העובדה שמשגיחי הכשרות חזרו לישראל לתקופת החגים. לפיכך יש להניח כי רמת המחירים הגבוהה בבשר תישאר לכל הפחות עד סוף אוקטובר, המועד שבו תתחדש התחרות. בתחילת נובמבר אמור לנחות בישראל גם בשר טרי שתייבא חברת בלדי מפולין, תוך התחייבות לרמת מחירים נמוכה.
השוואה של חלקי בשר נוספים ממחישה את עליית המחיר ואת השפעת היעדר התחרות על רמת המחירים לצרכן. אסאדו של "אדום אדום" נמכר ערב החג ב-49.90 שקל לק"ג, אלא שמאז מחירו נסק ל-64.90 שקל - עלייה של 30%. ברשת שופרסל אזל כבר לפני שבועיים האסאדו שהרשת משווקת תחת המותג הפרטי "אנגוס".
מחירי בשר/צילום: אילנית חיות
תנובה יצאה ערב ראש השנה בשורת מבצעים על החלקים האחוריים, אותם חלקי בשר הדורשים הכשרה מיוחדת על-ידי "מנקר" המוציא את הגידים. כך למשל נמכרו צ'אך, וייסבראטן, גולש וכף של "אדום אדום" במחיר של 69.90 שקל לק"ג. מחירם עלה מאז בחזרה ל-99.90 שקל לק"ג - פער של 43%. אווזית ושייטל שנמכרו ערב החג ב-79.90 שקל לק"ג, נמכרים כעת ב-119.90 שקל לק"ג - עלייה של 50%.
מחירי בשר/צילום: אילנית חיות
מחסור בעופות טריים
בתוך כך מורגש בשוק מחסור בעופות טריים, כשהמחסור צפוי להחריף בערב סוכות החל ביום ראשון הבא. הצפי הוא שברוב נקודות המכירה ברשתות השיווק והקצביות לא יהיה ניתן להשיג עוף טרי.
הסיבה לכך היא עצירת שחיטת העופות למשך 7 ימים רצופים - החל מערב יום הכיפורים ועד לאחר חג ראשון של סוכות.
מחירי בשר/צילום: אילנית חיות
עצירת השחיטה מגיעה בשל סמיכות החגים לשבת ובשל העובדה שהיום (ה') חל חג הקורבן של המוסלמים, כך שגם היום לא מתבצעת שחיטת עופות.
חיי המדף של עוף טרי בישראל הם 5-6 ימים, כאשר רק משחטות המאושרות ליצוא רשאיות לשווק את העוף לתקופה של 6 ימים, ולכן בחשבון פשוט ביום ראשון, למעט מקרים חריגים, לא אמור להיות עוף טרי ברשתות או בקצביות.
מי שחריג הן הרשתות חצי חינם וסטופ מרקט, שחברת "עוף עוז" צפויה לבצע עבורן שחיטה מיוחדת במוצאי שבת, וזו תתבצע במשחטה חיצונית קטנה, שכן המשחטה של החברה תושבת לכל התקופה המדוברת.
מחירי בשר/צילום: אילנית חיות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.