עדי צים כועס. מאוד כועס. וגם מודאג. איש העסקים שהקים ביחד עם אחיו רני את רשת הקמעונאות "כמעט חינם" שנמכרה ליינות ביתן לפני כ-3 שנים בכ-350 מיליון שקל כועס על התנהלות הבנקים, חברות האשראי, משכורות הבכירים במגזר הציבורי היחס לעסקים לקטנים, התנהגות הפוליטיקאים ועוד ועוד. והוא, כאמור, מודאג ממצב המשק.
"לעסקים הקטנים מאוד מאוד קשה היום ויהיה להם עוד יותר קשה. יש מצוקת אשראי מטורפת בשוק. לדעתי חילקו את הכספים לחברות הגדולות. המשק במיתון מאוד מאוד קשה ולא מספרים על זה בתקשורת", אומר צים בשיחה עם "גלובס".
"רמת המיתון כאן גדולה מאוד. אנחנו מפענחים הרבה מאוד עסקים (צים הוא בעל השליטה בחברה הבורסאית אס.אר.אקורד). חצי מהעסקים במדינה מגלגלים אוויר וחיים על זמן שאול. היום כבר אין יתרון לגודל. למשל בשוק המזון, מישהו עם שני סניפים יש לו יתרון על רשת גדולה כי הוא יכול לשלוט על ההוצאות יותר טוב".
- צריך להבדיל בין רמי לוי וויקטורי למגה ושופרסל..
"אני לא אומר שרמי לוי וויקטורי בבעיה. יש להם יתרון גדול מאוד כי מי שמנהל את הרשתות האלה הם אנשים פרטיים, עצמאיים, ולא שכירים".
- זה קצת מוזר כי הריבית במשק אפס.
"הריבית לא מעניינת כי הבנקים חיים מהעמלות ולא מהריביות. הם לוקחים עמלות מטורפות. אתה רוצה לפרוע הלוואה של 20 מיליון שקל והם לוקחים קנס של חצי מיליון שקל. הבנק לא חי מהריביות. 9 מיליארד שקל מעמלות. על כל דבר קטן לוקחים עמלה. הלקוחות צריכים לבדוק את זה. העמלות הם פי 8 מהריביות וכולם יושבים בשקט".
- דווקא כחלון מנסה לשנות את זה עכשיו.
"משרד האוצר ובנק ישראל שומרים על הבנקים. לבנקים יש הרבה כסף והם משלמים ללוביסטים הרבה. חייב להיות שינוי בתחום הזה. חייבים שהבנקים ירוויחו כסף אבל לא את המספרים האלה. כמה שיהיה יותר קשה במדינה הבנק מרוויח יותר כסף, לא משנה אם יש ללקוח כסף או לא. אין הגיון במספרים האלה".
"ובמי זה פוגע? באזרח הקטן ובעסקים הקטנים. יש גם קרטל מטורף בחברות האשראי במדינה. הם הקרטל מספר אחד במדינה. אני למשל בתור חברה בורסאית רציתי לפעול בתחום הסליקה אז פניתי לישראכרט וביקשתי מהם אישור לעבוד מולם ולא קיבלתי. הריביות שלהם מטורפות. זה ממש שוק אפור ולאחד כמוני שרוצה לשנות ולהגדיל תחרות ולהוריד ריביות לא נותנים להיכנס".
"היום משלמים על ריבית חריגה בבנקים 18% או משהו דומה. זה מטורף. וזה בעיקר פוגע באזרח הקטן. אני מוכן לתת אשראי ללקוחות בכ-5% שנתי אבל אני לא יכול. צריכים לתת לנו הקטנים לפעול, צריכים לפתוח את השוק".
צים כאמור רכש לאחרונה את השליטה בשלד הבורסאי אס.אר.אקורד ויצק לתוכו פעילות של מתן אשראי חוץ בנקאי. החברה נסחרת כיום לפי שווי שוק של כ-116 מיליון שקל לאחר שדיווחה על רווחים של 8.4 מיליון שקל ברבעון השני השנה.
"להגביל את השכר ל-30 אלף שקל"
צים גם כועס על התנהלות בעלי החברות הציבוריות הגדולות במשק, שמחלקים לבכירים שלהם שכר מוגזם מאוד לדעתו. וגם עם רמות השכר של הבכירים במגזר הציבורי יש לו ביקורת קשה.
- עושה רושם שכחלון רוצה לפתוח את שוק האשראי גם לחברות אחרות.
"זה לא יקרה. לא נעים לי לומר אבל הפוליטיקאים שלנו לא עובדים נכון. יש הגיון ששכיר בחברת אשראי יקבל שכר של 700 אלף או מיליון שקל? אני, שהקמתי את העסקים בעצמי וסיכנתי את המשפחה והבית שלי לא מושך משכורות כאלה למרות שאני יכול. אני חושב שצריך להגביל את השכר עד 30 אלף שקל ברוטו. מי שחושב שהוא יכול להרוויח יותר מזה שילך לעבוד בפרטי. זה מטורף. כל אלה במרוויחים המון במגזר הציבורי יושבים למעשה על המיגזר הפרטי ועל האזרח הקטן. חייבים להגביל את המשכורות של הבכירים והמנכ"לים. אין בזה הגיון".
"הכסף של הפנסיה שלנו חייב לשבת באוצר ולא בגופים פרטיים. לא יתכן שמישהו יפסיד 2 מיליארד שקל ולא ייתן את הדין על כך. איך נותנים לתשובה לעבוד לאחר התספורת שהוא עשה למשקיעים? את הגז הטבעי חייבים למכור כאן במחיר של 3-4 דולר ליחידת חום. זה לא יתכן שהם מוכרים בחו"ל בפחות ממה שהם מוכרים בארץ. במדינה שלנו מי שעשיר יהיה עוד יותר עשיר ומי שעני יהיה עוד יותר עני. גם הבורסה מנופחת מאוד".
- זה בין השאר בגלל שהריבית אפסית ואין איפה לשים את הכסף...
"כן. גם כאן וגם בארה"ב הבורסה מאוד מנופחת. כך העולם הפך להיות בועה. אין ספק שהריבית חייבת לעלות אחרת הבועות ימשיכו להתנפח עוד יותר".
צים הקים לאחרונה ביחד טלי דביר ומוטי פרנקל את web-land, רשת חברתית המשמשת פלטפורמה לניהול הזהות הדיגיטלית של העסקים הקטנים והבינוניים בישראל. הפלטפורמה מאפשרת לבעלי העסקים הקטנים מגוון רחב של שימושים לניהול דיגיטלי של העסק שלהם, החל מעיצוב פרופיל אישי ועד אחסון כל התכנים החשובים של בעל העסק באמצעות ממשק נוח ופשוט.
מנכ"לית החברה היא טלי דביר. "החזון שמאחורי האתר והחברה זה טלי. היא דחפה ודוחפת את כל העסק הזה שאני מאוד מאמין בו. זה רעיון שהלך והתפתח בניהולה של טלי", אומר צים.
- זה שהקמת את העסקים שלך בעשר אצבעות השפיע על ההחלטה להשקיע בווב-לנד?
"גם זה. אני בסך הכל רוצה לעזור לעסקים. תמורת 99 שקל לחודש העסק הקטן מקבל המון שירותים כמו תוכן רלוונטי מקצועי; בעלי עסקים אשר מחוברים לרשת יוכלו לקיים שיתופי פעולה עם עסקים משלימים וליהנות מהזדמנויות עסקיות ולמעשה זה מועדון חברים - זירה ובה קהל יעד מפולח של בעלי עסקים, מנהלים בכירים בארגונים ועוד. בסך הכל זה מנוע זול שיכול לעזור לפיתוח העסק".
"זה בעצם סוג של רשת חברתית. יש כאן גם פיד ללא גבולות - מרגע שעלה פוסט או כל פרסום אחר כל החברים בווב לנד יכולים להתעדכן. בנוסף, אפשר לשתף חברים בפייסבוק וכו', באמצעות לחיצה על כפתור".
- 99 שקל לחודש זה לא כל כך זול..
"נכון אבל בעל העסק מקבל שירותים כמו עיצוב, גרפיקה, שירותי מכירה וקנייה, הוסטינג, מענה כל הזמן ועוד ועוד. זה לא חד פעמי. ביחס למחיר זה לא יקר בכלל ואפילו זניח ואם צריך נוריד את המחיר. בהמשך אנחנו מתכננים להכניס תוכנות ניהול למשל. צריך להאמין בזה ואנחנו מאמינים בזה".
- יש גם אידיאולוגיה כאן?
"זה סוג של אמונה יותר מאידיאולוגיה. אני משקיע הרבה כסף בזה ואין לי בעיה עם זה. אני מאמין בזה".
לאתר ווב-לנד: http://web-land.org/about