בבית הקפה ממתקי מוטראן שברחוב יפת ביפו, העומד בימים אלה ריק מאדם, נשמו אתמול (ב') לרווחה, לאחר שהתברר כי האירוע שהתרחש בסמוך אליו, שבו נפצע חייל, התברר כפלילי ולא לאומני.
רק לפני שבועיים היו ברחוב הזה מהומות והפגנות של פעילים מהפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, שהבריחו את כל הלקוחות הישראלים שהיו נוהגים לפקוד את בתי הקפה, השיפודיות והמסעדות. סמיר מוטראן, הבעלים זה 30 שנה של בית הקפה, יושב לבד ואוכל מרק. אין דבר שהוא לא מכיר ביפו, ואין אדם שלא מכיר אותו - בייחוד הפעילים הפוליטיים בהנהגה הערבית.
"ברוך השם התברר שאירוע פלילי. הדבר הזה עלול לסכן אותנו יותר מהמצב שלנו היום - אז היהודים היו בכלל מפחדים להיכנס לעיר", אמר.
לא רק ממתקי מוטראן ריקה מאדם. כל המסעדות והחנויות הכי מוכרות - בהן גלידת אנדריי, חג' כחיל ואבו חלווה - שוממות, והמוכרים רק מחכים לעבודה.
"מאז שנת 2000 (שבה התרחשו אירועי אוקטובר ופרצה האינתיפאדה השנייה, ד"י) לא היה דבר כזה ביפו", אמר מוטראן. לא מגיעים ליפו כבר יותר לקוחות".
עם זאת, הוא מדגיש: "זה לא חרם של יהודים, מדובר פה בעניין של פחד. גם הערבים לא הולכים ליהודים, גם הם מפחדים שיתקפו אותם. הערבים לא נכנסים בכלל לקניונים ולרחובות של יהודים. רק לפני כמה ימים שני בחורים ערבים עמדו במרכז שירות. אחד שם את היד בכיס, כולם נבהלו, חשבו שיש לו סכין והתחילו לברוח".
"כל הדבר הזה הוא ניסיון של ביבי להעביר את מתווה הגז כשכולם עסוקים במצב הביטחוני", הוסיף. "אין במדינה הזאת שום דבר בלי אינטרסים".
"המסר שלי לכל הישראלים והערבים הוא שאנחנו אחים, ואסור לתת לשום גורם זר לסכסך בינינו. לי אכפת לי מכל ישראלי, כי אני מתפרנס מישראלים. בסופו של דבר כולנו ישראלים - ערבי, יהודי או צרפתי".
לא כולם מוכנים לדבר ברחוב הראשי של יפו. תושבים מסבירים כי על מסעדת חג' כחיל והחומוס של אבו חסן כתבו פוסטים בפייסבוק לפיהם הם נגד הישראלים ובעד המהומות האחרונות. "בגלל זה במסעדה מפחדים לדבר בנושא ונזהרים מכל פליטת-פה לא במקום, כי הישראלים ישר מתחממים", מסביר תושב יפו.
מהקינוח עברנו אל העיקרית. השיפודיות והחומוסיות של יפו בדרך-כלל מלאות בשעות הצהריים, אך בדרך לשיפודי זיקה הרחובות ריקים - וגם שם כבר לא משדרים עסקים כרגיל. כמות הלקוחות שנהגה לפקוד את המסעדה בשעות הצהריים ירדה, ובמסעדה יש 3 שולחנות של לקוחות.
"יש ירידה, אני לא יכול לשקר, את רואה בעצמך. הרבה ישראלים מגיעים לאכול שיפודים, חומוס - ועכשיו פחות", אומר הבעלים זהאר חמאדן, ומודה גם הוא לאלוהים שהאירוע האחרון שהסעיר את הרחוב הראשי התברר כפלילי. "זה רק מה שחסר לנו עכשיו - פיגוע ביפו. זה בכלל יפגע לנו בעבודה".
"אני מכיר 90% מהלקוחות. הם מתקשרים אליי, שואלים מה המצב, אם רגוע, אם אפשר לבוא. אני עונה שהכול בסדר ואפשר. הם יכולים להגיע, והם יתקבלו בברכה".
כשמתקרבים אל אופני חילבה, מוצאים את החנות ריקה. עד לא מזמן תושבי יפו הישראלים היו מגיעים לקנות משם אופניים לא יקרים, אבל בחנות לא רוצים לדבר. כל התבטאות מיותרת רק יכולה להערות את המצב ולהבריח את הלקוחות הבודדים שמגיעים.
במסעדת אבו מרוואן יושב נועם, תושב יפו. הוא בדיוק הזמין חומוס, ונראה שוהא הלקוח היחיד במסעדה, לידו לא יושב אף אחד. "אני לא מומחה ליפו, אין לי מושג אם עושים חרם או לא. לדעתי יש מצב ביטחוני קשה, אנשים פחות יוצאים מהבית", הוא אומר.
בשלב זה יוצא אבו מרוואן אלינו ואומר: "רק אלוהים יחזיר את הפרנסה, אין מה לעשות. זה לא חרם, אנשים מפחדים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.