מחפשים תשואה עודפת בלי להגדיל את הסיכון?

קרן הסל IELG עושה שימוש במודל "ביטא חכמה", תוך התמקדות בחברות בעלות שווי שוק גבוה

בורסה / צילום: רויטרס
בורסה / צילום: רויטרס

שנת ההשקעות 2015 מתאפיינת בתנודתיות רבה, כאשר השווקים מזגזגים בין פאניקה לאופוריה. מצב זה מקשה על קבלת החלטות השקעה ומחייב הסתכלות שקולה על מגוון הגורמים המשפיעים על השווקים. לרוב, בסביבת חוסר ודאות לגבי הגורמים המאקרו-כלכליים נוטים המשקיעים ליישם מודלים מובנים (Structured), אשר שמים דגש על מספר גורמים מובהקים, מתוך מטרה להשיג תשואה עודפת.

מודלים אלה זוכים לפופולריות רבה ומכונים "ביטא חכמה" (smart beta), והם מנסים לשפר את התשואה לא רק באמצעות הגדלת רמת הסיכון בתיק ההשקעות, אלא גם להשתמש במספר גורמים המשפיעים על התשואה. ארבעת הפרמטרים המרכזיים מבחינה זו הם איכות החברה (Quality), שיקולי ערך בהסתכלות על התמחור היחסי (Value), שיקול גודל יחסי של החברה (Size) ומומנטום בהתנהגות המניה (Momentum).

לאחרונה השיקו חברות ניהול קרנות סל רבות מספר מוצרים חדשים המשתמשים בכל הפרמטרים לעיל בנפרד, וכן בכולם ביחד. חשוב לזכור כי חלק מהגורמים הללו מפגינים השפעה הפוכה על מניות, וכך בחירת גורם אחד בלבד לא בהכרח תוביל לתשואה עודפת לאורך זמן. על מנת להקטין את רמת הסיכון בתיק, ובמקביל להשיג תשואה עודפת לעומת שוק המניות הכללי, ניתן להשתמש בקרנות סל שמשלבות מספר גורמים לבחירת המניות.

דוגמה לקרן כזו היא iShares Enhanced US Large-Cap (סימול: IELG), המנוהלת על ידי חברת בלקרוק, השחקנית המובילה בתחום קרנות סל. קרן IELG הושקה באפריל 2013 ומאז השיגה ביצועי יתר לעומת מדד S&P500 הרחב. הקרן משלבת בבחירת החזקותיה שיקולים של איכות החברה (בהתבסס על נתונים מאזניים), הערך שלה (תמחור נמוך יחסית לשוק) וגודלה, אך ממוקדת בחברות בעלות שווי שוק גבוה, כאשר במקביל מנוהלת קרן סל נוספת המתמחה בחברות קטנות יותר (סימול: IESM).

טכנולוגיה, פיננסים תעשייה ובריאות

קרן IELG מונה 114 החזקות, כאשר המובילות ביניהן הן: חברות הטכנולוגיה אינטל (INTC), מיקרוסופט (MSFT), סיסקו (CSCO) ואפל (AAPL), חברות הביטוח Reinsurance Group of America (RGA) ו-ACE (ACE), חברת התעשייה הביטחונית ג'נרל דיינמיקס (GD), חברת הפארמה המובילה ג'ונסון אנד ג'ונסון (JNJ), ועוד. נציין כי אף אחת מהחזקות הקרן אינה עולה על 2.5% מהיקף נכסיה.

מבחינת הפיזור הסקטוריאלי של החזקות הקרן, הענפים הבולטים הינם הטכנולוגיה (כ-28% מהיקף הנכסים, משקל יתר לעומת מדד ה-500 S&P), הפיננסים (כ-19% מנכסיה, משקל יתר), סקטור צריכת המותרות (כ-13% מהקרן, משקל דומה למדד) וסקטור הבריאות (כ-12% מהקרן, משקל חסר לעומת השוק). הסקטורים המוחזקים במשקל חסר הם הסחורות (משקל זניח בקרן), הצריכה הבסיסית (כ-5%, כמחצית ממשקל הענף ב-S&P500) והאנרגיה (משקל של כ-6%, משקל חסר קטן לעומת משקל שוק).

היקף הנכסים של קרן IELG עדיין קטן יחסית ועומד על כ-73 מיליון דולר, והדבר בא לידי ביטוי גם ברמת סחירות נמוכה (מחזור יומי של כ-320 אלף דולר בלבד). מצב זה משקף את העובדה כי קרנות "הביטא החכמה" טרם הפכו לדבר החם בשוק, אם כי הן גדלות בהדרגה בנתחן מתוך כלל קרנות הסל ובהיקף הנכסים שלהן. יתרון נוסף של קרן IELG, למעט ביצועי יתר לעומת מדד ה-S&P500, הוא דמי ניהול נמוכים יחסית, 0.18% ברמה שנתית, שיעור נמוך בהשוואה למרבית המוצרים המקבילים בשוק.

קרן הסל IELG

חברה מנהלת: בלקרוק

מדד למעקב: S&P500 הרחב

שנת הקמה: 2013

סך נכסים: כ-73 מיליון דולר

מספר החזקות: 114

החזקות בולטות: אינטל (INTC), מיקרוסופט (MSFT), אפל (AAPL), Reinsurance (RGA), ACE, ג'נרל דיינמיקס (GD), ג'ונסון אנד ג'ונסון (JNJ) - אף אחת לא מעל 2.5% מסך הנכסים

דמי ניהול: 0.18% בשנה

הכותב הוא אנליסט בכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם