שדולת הסטארט-אפים בראשות חברי הכנסת יואב קיש (הליכוד) ויואל חסון (המחנה הציוני) התכנסה אתמול לדיון ראשון בכנסת. במסגרת הדיון הציג היזם גל קלקשטיין, אחד ממקימי השדולה ומי שמנהל אותה, נתונים אודות היזמים הישראליים.
סקר שנערך על ידי חברת YS, שבו השתתפו כ-170 סטארט-אפים, בחן את מערכת היחסים בין חברות בתחילת הדרך לבין המוסדות הרשמיים של המדינה. יותר מ-60% מהסטארט-אפים ציינו כי הרשויות אינן מסייעות להם בקידום הפעילות העסקית, אך כמעט רבע מהמשיבים (23.5%) גרסו שהרשויות מפריעות לפעילות החברה. עוד עולה מהסקר כי כ-55% מהמיזמים לא זכו לסיוע מגופים ממשלתיים, זאת לעומת 33% שנעזרו במדען הראשי. היתר נעזרו במט"י (4.5%) ובמספר גופים נוספים.
גל קלקשטיין התייחס לנתונים ואמר כי: "בישראל אין כיום מדיניות ממשלתית סדורה ומגובשת. המדינה תומכת במיזמים אבל לא באופן מתודי ועקבי מספיק. לאט לאט אנחנו רואים פיחות במעמדה של ישראל כמדינת סטארט-אפ לעומת מדינות כמו אירלנד וסינגפור. גם לא הגיוני שנתייחס לישראל כמדינת סטארט-אפ בעוד שבפועל בערי הפריפריה כמעט ולא מתקיימת אף פעילות יזמית-חדשנית".
הסקר בדק בנוסף את תחום הפעילות של החברות השונות וחשף את ההתפלגות הבאה: 18% מהחברות פעילות בתחומי המדיה והפרסום, 14% בביג דאטה והיתר מטפלות בפתרונות חברתיים (8%), בריאות (8%), פינטק (8%), חומרה (8%), מסחר (7%), IOT (7%), תקשורת (6%), סייבר (6%), לוגיסטיקה (5%), משחקים (3%) ו-2% פעילות בתחום הממשלתי.
משתתפי הסקר התייחסו גם לפרק הזמן שבו החברה שלהם פעילה. מהנתונים עולה כי 23% מהפעילות הוקמו לפני שנה או פחות, 23% פעילות בין שנה לשנתיים, 16% יצאו לדרך לפני שנתיים עד שלוש ו-38% קיימות כבר יותר משלוש שנים.
עורכי הסקר בחנו גם היבטים דמוגרפיים שונים וגילו ש-90% מהיזמים הם גברים. הם בדקו גם את הגיל וראו ש-40% מהיזמים הם בני 30 עד 39, כאשר 22% הם בני 20 עד 29, ורק 10% מעל גיל חמישים. הסקר בחן גם את מספר היזמים שעומדים מאחורי כל מיזם וגילה שרק ב-10% מהחברות יש יזם בודד, זאת לעומת 33% שבהם ישנם שני מייסדים, 40% חברות שבהן שלושה מייסדים ו-17% שבהן שלושה שותפים או יותר.
ומה באשר למספר העובדים בחברות אשר נמצאות בתחילת דרכן? הנתונים מצביעים על כך שבכמחצית מהחברות מועסקים עד שלושה עובדים, בשליש ישנם עד 10 עובדים ורק 6% מהסטארט-אפים מעסיקים יותר מאשר 30 עובדים.
נציין כי רוב המשיבים גייסו כסף ממשקיע פרטי או מימנו את הפעילות מכספם, 24% גייסו מקרנות הון סיכון והיתר קיבלו מימון מהמשפחה והמדען הראשי.
"יד על הדופק"
חבר הכנסתיואל חסון, יו"ר משותף של שדולת הסטארט-אפ אמר במהלך בדיון כי "אנחנו כאן כדי להפוך את מה שאתם עושים לדבר משפיע הרבה יותר ולהפוך את המדינה לשותפה בהישגים שלכם. אנחנו יודעים שהיזמות הישראלית היא מכרטיסי הביקור האיכותיים שלנו, גאים בה וחשוב לנו לשמר את המעמד הזה בעולם. יזמות היא לא טייס אוטומטי ואנחנו רוצים שהמדינה תהיה עם יד על הדופק כדי לוודא שלא נעמוד במקום".
חבר הכנסת יואב קיש, שגם הוא יו"ר משותף של השדולה, הוסיף כי "תפקידי כנבחר ציבור הוא לפעול לטובת הציבור, לטובת הכלכלה ולטובתכם. ישנם הרבה קשיים בעולם הזה. אני מודע לחלקם, את חלקם האחר אשמח לשמוע ממי שירצה לשתף אותנו בדילמות ובקשיים שלו כדי שנפעל ונעזור".
קווים לדמותו של הסטאר-אפיסט הישראלי
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.