מחפשים כסף: המשקיעים מגלים את ההשקעות האלטרנטיביות

סביבת הריבית האפסית עדיין כאן, ובמקביל גוברת תדירות המשברים הפיננסיים, שגוררים תגובות חדות יותר ויותר מצד שוקי המניות ■ גורמים אלו מגבירים את האטרקטיביות של ההשקעות האלטרנטיביות, שמספקות הזדמנות להגיע לאפיקים שהגישה אליהם לרוב מוגבלת

חדר מסחר בבית השקעות / צילום: איל יצהר
חדר מסחר בבית השקעות / צילום: איל יצהר

סקר מקיף שערכה חברת הביטוח ג'קסון (Jackson), יחד עם המרכז לתובנות פיננסיות ביוטה, בקרב 574 נשאלים, העלה כי 42% מהמשקיעים שברשותם הון עצמי של 200 אלף דולר ומעלה לא ידעו מה פירוש המונח השקעות אלטרנטיביות. הממצאים הללו הפתיעו מאוד את עורכי הסקר, משום שבעידן של ריבית אפסית, שנמשך כבר תקופה כה ארוכה, אפשרויות ההשקעה המסורתיות בשוק ההון הולכות ומתמעטות, ומתוך מודעות פיננסית, ביקשה ג'קסון לדעת מה מידת הידע הפיננסי של לקוחותיה, כדי שתוכל להגדיל את היצע המשקיעים שיכולים ליהנות מאותן השקעות.

אז מה הן בכלל השקעות אלטרנטיביות? ההגדרה הפשטנית היא כל השקעה שהיא לא מניה, איגרת חוב או פיקדון במזומן. אותן השקעות הן בעלות חשיבות גדולה מאוד, במיוחד בתיקי השקעות גדולים שבהם יש צורך בסוגי השקעות שיהיו בלתי תלויות במחירי המכשירים הסטנדרטיים בשוק ההון, ושלחלקם אף יהיה מתאם שלילי עם חלק מהנכסים האחרים הנמצאים בתיק הנכסים שלנו. ככלל, מציאת נכסים אלטרנטיביים, שיהיו לכל הפחות בלתי תלויים ביתר, היא משימה מאתגרת בעולם שהופך יותר ויותר גלובלי, ושבו יותר אירועים כלכליים קשורים זה בזה.

ההשקעות האלטרנטיביות מספקות למשקיע המנוסה או בעל הממון הזדמנות להשקיע באפיקים פיננסיים שהגישה אליהם לרוב מוגבלת, ולנצל את היתרון שיש לו על פני ההשקעות הקמעוניות שפתוחות לכולם ושניתן לרכוש אותן בלחיצת כפתור.

חשוב לציין כי השקעות אלטרנטיביות מתאימות לשני סוגים של משקיעים. הראשונים הם משקיעים בעלי הון גבוה משמעותית מהממוצע, ובקטגוריה הזו נמצאים גם גופים מוסדיים. הסוג השני הוא אותם משקיעים שיש להם ידע והבנה פיננסית מעמיקה, כך שתהיה להם היכולת להבין את אסטרטגיית ההשקעה. יתר על כן, מרבית ההשקעות האלטרנטיביות מתאפיינות בנזילות נמוכה בהשוואה להשקעות שוק הון מסורתיות, כך שהן בהחלט לא מיועדות למשקיעים בעלי אופק השקעה קצר.

הצורך במכשירי השקעה אלטרנטיביים נובע בין היתר מכך שהמשברים הפיננסיים מגיעים בתדירות גבוהה יותר, ותגובת השווקים אליהם חדה וחריפה. מנהלי השקעות נוהגים לגדר את השקעותיהם, מה שיוצר תנודתיות קטנה יותר. לכן, במיוחד כעת, כאשר השווקים מתומחרים באופן כמעט מלא, והסיכון בשוקי המניות גבוה יותר, מכשירי השקעה אלטרנטיביים מתאפיינים בתנודתיות נמוכה, ולכן הם יכולים לאזן את התשואה על תיק הנכסים כולו במקרה של שוק דובי.

תחת הגדרת ההשקעות האלטרנטיביות נכנסים הרבה מאוד מכשירי השקעה בשוקי ההון, ועם המוכרים שבהם אפשר למנות את קרנות הגידור, ומתכות כמו זהב, אשר לו מתאם הפוך לשוק המניות. מכשירים פחות מוכרים בענף נסקור במסגרת מאמר זה.

1. סטרקצ'רים - רבים מאיתנו זוכרים את המונח סטרקצ'ר, שמוכר מאוד במערכת הבנקאית בישראל. אך קיימים בשוק סטרקצ'רים מעט יותר מורכבים, שמאפשרים למשקיע לקבל תשואה ודאית יותר מהשקעה במניות.

למה נולד הצורך להשתמש בתקופה הנוכחית בשווקים במוצרי הסטרקצ'רים? בעידן שבו תשואות האג"ח בדירוגים הגבוהים הן אפסיות, ואין אלטרנטיבות אחרות, המשקיעים מחפשים מוצרים אחרים שיחליפו את מכשירי ההשקעה המסורתיים.

האתגרים שעליהם עונה הסטקצ'ר הם: יצירת מכשירי השקעה שלחלקם צריך פחות תזמון של שוק המניות, כלי השקעה שמניב הכנסה קבועה וודאית ומכשיר השקעה שרק תרחיש קיצוני מאוד בשווקים יגרום להפסד בו.

לדוגמה, אחד המוצרים הפופולריים שניתן לרכוש במערכת הבנקאית משלב השקעה בשלושה מדדים: יורוסטוקס 50, ניקיי 225 ו-S&P 500, ומשלם למשקיע קופון שנתי של 5%. התנאי של מכשיר ההשקעה לקבלת הקופון ולהבטחת קרן המשקיע במלואה, הוא שערך כל אחד מהמדדים יהיה גבוה מ-55% מהיום שבו המוצר הונפק. מוצר כזה מספק למשקיע שכבת הגנה משמעותית מאוד גם במצב של משבר חמור בשווקים.

2. קרנות אימפקט - אחד התחומים הגואים בעולם ההשקעות הוא שילוב של רווח כלכלי על-ידי תרומה לחברה. מחקרים רבים הצביעו כי חברות וגופים שהוקמו כדי לסייע לחברה מצליחים להניב במקרים רבים תשואה טובה יותר בהשוואה להשקעות אחרות. גם עולם ההשקעות האלטרנטיביות רוצה ליהנות מכך. קרנות אימפקט פופולריות הוקמו כדי למצוא תרופות למחלות חשוכות מרפא. אז אם אתם מעוניינים גם לייצר תשואה, אך גם לקחת בחשבון שהתחום מתאפיין בסיכון, ולהשפיע על חייהם של מיליוני בני אדם, תוכלו לבחון השקעה בקרן UBS Oncology Impact Fund. הקרן משקיעה בחברות בתחומי מדעי החיים שנמצאות בשלבים הראשוניים של ניסויים קליניים בבני אדם, בתרופות שמטרתן לחולל מהפכה בריפוי הסרטן.

3. קרנות נדל"ן שאינן סחירות - בשעה שקרנות פנסיה ומשקיעים מוסדיים רכשו בשנים האחרונות בנייני משרדים גדולים ברחבי העולם, נוצר ואקום בעיקר עבור בנייני משרדים קטנים-בינוניים ששוכבים במאזני בנקים, או מוחזקים על-ידי חברות פרטיות שרוצות למכור אותם כדי להקטין מינוף.

קרנות הנדל"ן הבינו כי בוואקום נמצאים נכסים שלא זוכים לביקושים מספיקים, ולכן מחירם אטרקטיבי. היתרון בקרנות הנדל"ן על פני השקעות אלטרנטיביות אחרות הוא שדמי השכירות המתקבלים מהנכסים משולמים כקופונים למשקיעים מספר פעמים במהלך השנה וכך זוכים המשקיעים לנזילות מסוימת בהשקעות שהן לא נזילות כמו נייר ערך סחיר. קרנות הנדל"ן רוכשות משרדים, מרכזיים מסחריים ואפילו דירות. אחת הקרנות הצומחות בתחום באירופה, שזוכה גם לרגולציה אירופאת מחמירה של גוף הפיקוח על ההשקעות האלטרנטיביות (AFIMD), היא BlueRock Fund, שרוכשת נכסים מסחריים בעיקר בגרמניה. הקרן הניבה למשקיעיה בשנתיים האחרונות תשואה שוטפת של 8%-11%, לא כולל פוטנציאל השבחה אפשרי מעליית שווי הנכסים. התשואה שלה זוכים המשקיעים נובעת מדמי השכירות השוטפים שנובעים מנכסי הקרן ומשולמים למשקיעים באמצעות קופונים רבעוניים.

הכותב הוא מנכ"ל ובעלים של הפמילי אופיס השוויצרי Toledo Capital AG המציע שירותים פיננסיים מקיפים למשפחות ויחידים בעלי אמצעים. האמור אינו מהווה ייעוץ השקעות המתחשב בצרכים של כל אדם. אין לראות במאמר משום המלצה לרכישה של ניירות ערך המופיעים בו