החולשה במגזר החקלאות העולמי, והתחזקות הדולר מול מרבית המטבעות המרכזיים בעולם, בדגש על קריסת הריאל הברזילאי, המשיכו לפגוע גם ברבעון השלישי השנה בתוצאות הכספיות של אדמה (לשעבר מכתשים אגן), המייצרת חומרים כימיים להדברת עשבים ומזיקים.
אדמה דיווחה היום, כי סיימה את הרבעון השלישי בהפסד של 4.6 מיליון דולר, בהשוואה לרווח נקי של 24 מיליון דולר שנרשם ברבעון המקביל אשתקד. בסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה ירד הרווח הנקי ב-27% ל-133 מיליון דולר, לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
התחזקות הדולר בשוק המטבעות העולמי גררה את אדמה להציג ברבעון השלישי ירידה של 8.6% במכירות לעומת הרבעון המקביל, ל-696 מיליון דולר. עם זאת, בזכות עלייה משמעותית של 6% בכמויות המכירה, לצד העלאת מחירים במטבעות מקומיים, נרשמה צמיחה של 9.5% בהכנסות במונחי מטבעות מקומיים.
לדברי הנהלת אדמה, בראשות המנכ"ל חן ליכטנשטיין, הביצועים ברבעון השלישי הושפעו במיוחד מהתנאים הכלכליים הקשים בברזיל, שהובילו להיחלשות החדה של הריאל הברזילאי (56% בהשוואה לרבעון המקביל, מתוכם 27% ברבעון השלישי) וכן להורדת דירוג האשראי של המדינה.
לא ממלאת הזמנות
גורמים אלה הובילו את הנהלת אדמה לנקוט צעדים יזומים להפחתת ההשפעות השליליות של המצב בברזיל, כולל החלטה להימנע ממילוי הזמנות המצויות בידה, ועקב כך להפחית את המכירות במדינה, כדי להקטין חשיפה לסיכוני מטבע ואשראי.
"בגלל שהמטבע צנח כל כך מהר, הלקוחות בברזיל האטו את התשלומים לכלל הספקיות בענף. לקראת סוף הרבעון היו לנו עוד הזמנות, אבל קבענו שלקוחות שמעכבים תשלומים, או כאלו שהגיעו לתקרת האשראי, לא נמכור להם יותר. היינו יכולים למכור עוד 100 מיליון דולר ברבעון, אבל אז היינו מוצאים את עצמנו מוחקים את אותו סכום בשנה הבאה (מאחר שלא היה ניתן לגבות את החוב מהלקוחות והוא היה מוגדר כחוב אבוד, ע' כ')", הסביר ליכטנשטיין.
בעקבות פעולה זאת, היקף הפיגור בתשלומים מלקוחות בברזיל עומד כעת "רק" על כמה עשרות מיליוני דולרים, מתוך חשיפה כוללת של 200-300 מיליון דולר. עם זאת, הפיחות החריף בברזיל הביא עמו ברבעון השלישי לעלייה בעלויות גידור המטבע, שגררה עמה כאמור מעבר להפסד בשורה התחתונה.
ליכטנשיין מעריך, כי גם ב-2016 סקטור מוצרי ההדברה לחקלאות יהיה במצב לא קל. אמנם הירידה במחירי הסחורות החקלאיות צפויה להערכתו להיעצר, אולם התייצבות מחירים זו תקרה ברמות מחירים נמוכות, שיקשו על החקלאים להגדיל את רכישות חומרי ההדברה. "הסקטור שלנו יהיה יציב (לעומת ירידה ענפית של 11%-12% השנה, ע' כ'), אבל אני לא רואה התאוששות, כך שמי שינצח יהיה זה שיגיע לתחילת 2016 הכי מוכן, וזה אנחנו, ונמשיך לקחת נתח שוק מהמתחרים", ציין.
שלשום הוציאה אדמה עדכון על מצב המו"מ עם חברת סנונדה הסינית למיזוג בין החברות, שבמסגרתו תמוזג אדמה לתוך סנונדה, חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסת שנזן, ואת החברה הממוזגת תוביל הנהלת אדמה בראשות ליכטנשטיין. במסגרת העדכון נרמז כי הערכת שווי ראשונית הציבה לאדמה שווי של 2.4 מיליארד דולר, בעוד סנונדה מוערכת לצורך העסקה בשווי של 780 מיליון דולר.
בהודעה נרמז כי דסק"ש, המחזיקה ב-40% ממניות אדמה וצפויה לקבל כ-27% מסנונדה במסגרת המיזוג, אינה שלמה עם השווי של סנונדה בעסקה, ומאמינה כי הוא אמור להיות נמוך יותר. עם זאת לפי שעה המו"מ בין הצדדים נמשך, ואתמול אף תמכו בעלי המניות מהציבור של סנונדה ברוב של יותר מ-99% בהצעה לאשר לדירקטוריון החברה הסינית תקופת זמן נוספת לצורך השלמת המהלך.
עוד לפני השלמת המו"מ, צפויה אדמה להכריז בחודש הקרוב על חלוקת דיבידנד של 100 מיליון דולר, שישמש את דסק"ש לתשלום ריבית על הלוואה בהיקף של 960 מיליון דולר שנטלה מבנק סיני כנגד החזקותיה באדמה.
השינוי במכירות אדמה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.