בסוף השבוע השיקה חברת התרופות היפנית Takeda את תרופת הדגל של טבע , קופקסון לטיפול בטרשת נפוצה, בשוק היפני. בין טבע וטקדה נחתם לפני שנתיים הסכם שיתוף פעולה לפיתוח ושיווק התרופה ביפן, שוק פוטנציאלי של כמה מאות מיליוני דולרים לקופקסון. הגעת התרופה לשוק היפני היא בשורה משמחת עבור טבע, בשוק שלא מייצר לה הרבה נחת בשנים האחרונות, בעיקר בצד הגנרי שלו.
טבע החלה את פעילותה בשוק היפני באופן משמעותי ב-2008, כשהקימה מיזם משותף עם החברה המקומית Kowa בתחום הגנרי. הציפיות היו אז גדולות, על רקע הסביבה התומכת: תמריצים ממשלתיים לעידוד חדירת הגנריקה ואוכלוסייה מתבגרת, שצורכת יותר תרופות. כשנה מאוחר יותר, המיזם רכש את החברה היפנית Taisho בעסקה של כמה עשרות מיליוני דולרים, וב-2011 נרכשה Taiyo, שהייתה החברה הגנרית השלישית בגודלה ביפן, תמורת כ-1 מיליארד דולר. ב-2012, מיזם Kowa פורק וטבע רכשה את חלקה של השותפה. כל פעילויות טבע ביפן אוחדו תחת חברה אחת, Teva Seiaku. בסוף 2014 היו לטבע מעל 1,100 עובדים ביפן.
ירידה בהכנסות
למרות מסע הרכישות, בטבע לא מרוצים מהפעילות הנוכחית ביפן. הדוחות מצביעים על ירידה מתמשכת בהכנסות - גם תנודות בשער הין פוגעות בהכנסות טבע ביפן, אך אי אפשר להאשים רק את תנודות שערי החליפין. כך למשל, ב-2014 הכנסות טבע ביפן ירדו ב-10% לעומת 2013 (או 3% במונחי מטבע מקומי); טבע לא מדווחת מהו היקף המכירות שלה ביפן, שנכללת בדוחות תחת ההגדרה "שאר העולם", לצד מדינות כמו קנדה ורוסיה, וב-2014, מכירות הגנריקה של טבע ל"שאר העולם" הסתכמו בכ-2.3 מיליארד דולר.
ב-2015, טבע דיווחה מדי רבעון על ירידה דו-ספרתית בהכנסות מיפן, ובנטרול שערי חליפין, הירידה נעה בין 4%-9% ביחס לתקופה המקבילה. על הירידה השפיעו בין היתר יוזמות של הורדת מחירים של הרגולטור ביפן, אך גם מה שמוגדר בדוחות כ"סוגיות תפעוליות" והתמקדות של טבע בתחומים רווחיים יותר.
הירידות מדי רבעון מגיעות על רקע הצפי להמשך צמיחה בשוק הגנרי היפני בכללותו, בזכות תמריצי הממשלה להגברת החדירה הגנרית, דבר שהופך את החולשה של טבע ביפן לבולטת ובעייתית יותר. רוב ההוצאה על בריאות ביפן ממומנת על-ידי הממשלה, באמצעות תוכניות ביטוח בריאות מקיפות ביותר. הממשלה היפנית ביצעה בשנים האחרונות כמה צעדים כחלק מרפורמה שמטרתה להפחית את העלויות, בין היתר על-ידי הגדלת חדירת הגנריקה (מחירי התרופות הגנריות ביפן הם כ-50%-60% ממחיר התרופה המקורית).
הכוח עובר לרוקחים
נכון לסוף 2014, לפי נתונים שטבע פרסמה בדוחותיה, השוק הגנרי היפני מהווה כ-40% משוק התרופות היפני במונחי volume ו-10% במונחי ערך השוק. השוק הגנרי היפני עובר כיום תהליך של מעבר מגנריקה ממותגת שבה הרופא בוחר איזו תרופה לרשום לחולה, לשוק שבו לרוקחים תהיה אפשרות רבה יותר לתת לחולה תחליפים גנריים. טבע ציינה בדוח המורחב שלה ל-2014 שהיא פועלת לייצר שותפויות אסטרטגיות עם סיטונאים יפניים במטרה להבטיח את ערוצי ההפצה שלה שם.
מן הסתם, החולשה ביפן לא נעלמת מעיני הנהלת טבע. לפני כשבועיים פורסמה סקירה של בנק ההשקעות UBS, שבה רואיינו מנכ"לים של כמה חברות תרופות על יעדיהם, הצלחותיהם והטעויות שלהם. ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע, לא ניסה להסתיר את המצב הבעייתי ביפן. לשאלה איפה תתמקד החברה בתחום המיזוגים והרכישות, השיב ויגודמן, בין היתר, שטבע מעוניינת להגדיל את החדירה שלה בשוקי-צמיחה מרכזיים, בהם ברזיל, סין, מקסיקו ויפן.
"יפן בראש סדר העדיפויות", אמר ויגודמן ל-UBS. "אנחנו צריכים לתקן את העסקים שלנו (ביפן). הפלטפורמה שרכשנו לא טובה מספיק. קצב האינטגרציה לא היה מספק והביצוע לא היה מספיק טוב. אנחנו צריכים את היכולת להגדיל את השורה העליונה בצורה רווחית. השוק צומח במהירות. השקענו מאמץ רב מדי בתיקון הבסיס שלנו במקום לשים דגש על מבט חיצוני, כך שעדיין לא השגנו את הנתח שלנו (ביפן)".
לשאלה מהי הטעות הגדולה ביותר שלו השנה, ויגודמן ענה שלא היו טעויות גדולות, אך "יכולנו לרוץ מהר יותר עם תיקון הפעילות ביפן ובניית פורטפוליו של ביוסימילר (גנריקה לתרופות ביולוגיות, ש.ח.ו). בקרוב תראו התקדמות בשתי החזיתות האלה", הבטיח ויגודמן ל-UBS.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.