"ההקלה הכמותית באירופה לא תסתיים לפני שנת 2020"

דידייה בורובסקי, הכלכלן הראשי של הגוף המוסדי הגדול באירופה, מסביר את המצוקה האירופית

מריו דראגי / צילום: רויטרס
מריו דראגי / צילום: רויטרס

"כלכלת אזור האירו נמצאת בתחילת התאוששות ויציאה מהמשבר - כך שהבנק המרכזי אינו יכול להרשות לעצמו לקחת שום סיכון", כך אומר ל"גלובס" דידייה בורובסקי, הכלכלן הראשי של אמונדי (Amundi), אחד מהגופים המוסדיים הגדולים בעולם, בית השקעות השייך לשני הבנקים הגדולים בצרפת, מנהל השקעות בהיקף של כטריליון אירו ומשתתף בתוכנית רכישות האג"ח של הבנק המרכזי האירופי.

השיחה עם בורובסקי התקיימה ערב פרסום החלטת הריבית של הבנק המרכזי האירופי (ECB), שבה הוא הוריד את הריבית על הפיקדונות ב-0.1% לרמה של 0.3%- אך הוצתיר את הריבית הבסיסית ללא שינוי. דראגי גם האריך בחצי שנה את תוכנית רכישות האג"ח שלו עד מארס 2017. 

לפני שנה הודיע נגיד הבנק, מריו דראגי, על מדיניות הקלה כמותית במסגרתה ירכוש אג"ח ממשלתיות בהיקף של כ-60 מיליארד אירו לחודש. התכנית שהוכרזה אמורה היתה להסתיים בספטמבר 2016 ארך הוארכה כאמור. 

"אזור האירו נמצא בשלב הראשון של התאוששות מהמשבר והוא הגיע אליו באיחור ניכר לאחר Double dip" אומר בורובסקי. "כלכלת האירו צפויה לצמוח ב-2015 ב-1.5%, זה עדיין נמוך מהקצב הנורמלי של 2-3% ושיעורי הצמיחה הנמוכים האלה היו מושפעים ממדיניות מוניטרית מאוד מרחיבה ומנפילת מחירי הסחורות. אז הצמיחה הזו היא בהחלט חדשות טובות, אבל היא ממש לא מספיק חזקה.

"הביקושים הפנימיים עדיין נמוכים ב-5% מרמתם ערב המשבר, בזמן שבארה"ב הם כבר גבוהים ב-10% מרמתם ערב המשבר. כך שבעוד שארה"ב מתקרבת לסיום מחזור ההתאוששות שלה, אירופה נמצאת כמה שנים טובות מאחור. לדעתי ההקלה הכמותית תימשך עמוק לתוך סוף העשור הנוכחי. ה-ECB לא יכריז על סיום האסטרטגיה הנוכחית שלו לפני 2020".

- אבל אולי שיעורי הצמיחה האלה הם נורמליים ביחס ל"נורמלי החדש"?

"אחת התופעות המרכזיות בעינינו היא הירידה החדה בגידול בסחר העולמי. במחצית השנייה המאה ה-20 הסחר העולמי גדל בקצב מהיר כפליים מצמיחת הכלכלה, אבל מאז 2008 קצב הגידול כמעט נעצר. יש מי שחושב שזה נובע מההאטה בסין, אבל לדעתנו מדובר בשינוי מבני. המשמעות היא שמנוע הצמיחה העיקרי בשנים הבאות יהיו הביקושים הפנימיים. אלה חדשות טובות לכלכלות המפותחות. זה גם אומר שיש הפרזה רבה בחשיבות שמייחסים להשפעה שיש לכלכלת סין על העולם. כלכלות ארה"ב, אירופה ויפן ביחד הן עדיין למעלה מ-50% מהתוצר העולמי. הצרכנים במדינות האלה ירוויחו מעודפי ההיצע שנוצרו, שמביאים לירידות במחירי הסחורות. הגידול בצריכה הפרטית יהווה תחליף לקיטון בסחר העולמי.

"לגבי הנורמלי החדש - אנחנו מעריכים ששיעורי הצמיחה של הקונצנזוס של הכלכלנים הם אכן מופרזים. פוטנציאל הצמיחה האמיתי של ארה"ב עומד היום להערכתנו על 1.5%-2%. לא יותר. באזור האירו זה בסביבות 1%. בסין 4%-5% ולא 7-8% כפי שראינו עד היום. פוטנציאל הצמיחה במדינות המתפתחות יורד די במהירות. יש לנו נורמלי חדש. עולם חדש שמאופיין בגידול איטי יותר בפריון, באוכלוסייה מזדקנת וכל היתר. לירידת קצב הצמיחה העולמי מתחת ל-3% יהיו משמעויות כלכליות אדירות, למשל על הגובה הנורמלי של הריבית לטווח ארוך".

- וכיצד זה משפיע על השנים הקרובות?

"אם ניקח למשל את ארה"ב, אז בשנה הקרובה הצריכה הפרטית תמשיך לדחוף אותה קדימה, אבל מחזור הרווחים של התאגידים בארה"ב עומד להסתיים. להערכתנו ב-2017 הכלכלה האמריקאית תגיע לסוף המחזור הכלכלי הנוכחי - זה לא אומר שצפוי מיתון, אלא שהמשק האמריקאי יחזור לקצב הצמיחה הפוטנציאלי שלו שהוא כאמור 1.5%-2%. לכן, לדעתנו הבנק המרכזי בארה"ב לא יעלה את הריבית יותר מפעמיים או שלוש, לפני שיצטרך להתחיל מחדש להדק את המדיניות המוניטרית".

תחזית אמונדי
 תחזית אמונדי