לא יודעים מתי לממש מניות? אתם חייבים לקרוא את זה

אחרי שהחלטתם מה לקנות, ומתי - צפויה לכם דילמה לא פשוטה: מתי לממש? הנה כמה שיטות שמנסות לעשות סדר בכל הקשור למועד המתאים למכירה

בורסה / צילום: רויטרס
בורסה / צילום: רויטרס

עם ההחלטה להשקיע בבורסה מגיעות אינספור התלבטויות, דילמות והחלטות שעליכם לקבל. אם נזקק את תהליך קבלת החלטות ההשקעה לקטגוריות-על, אפשר לומר כי עומדות בפניכם שלוש דילמות עקרוניות עיקריות. מה לקנות? מתי לקנות? מתי למכור?

מה לקנות? אם יש לכם מועמדת ראויה מבעוד מועד, אז לשמחתכם דילגתם על הדילמה הראשונה היישר לשנייה, אבל אם לא, מתחילה ההתלבטות שלכם. בעולם נסחרות יותר מחצי מיליון מניות בבורסות השונות, ובכל שנה היצע המניות של החברות הציבוריות הולך וגדל. כך שבנוגע לשאלה מה לקנות, אפשר לומר, לטוב ולרע, כי "לא חסר מה".

לבורסות וול סטריט שבארה"ב ישנה התרומה הגדולה והמשמעותית ביותר בעולם להיצע המניות. רק בבורסת ניו יורק (NYSE) נסחרות חברות ששוויין המצרפי מוערך בכ-10 טריליון דולר. כשעולם המניות פרוס לפניכם, כל שעליכם לעשות הוא לבחור מניה על פי תמהיל פרמטרים שהצבתם לעצמכם, מבין פרמטרים לדוגמה: שווי שוק, ביצועים פיננסיים, עמידה במכפילים (אינדיקטור פיננסי המשמש בהערכת שווי של חברות), המלצות אנליסטים, סקטור כזה או אחר, רגולציה חדשה או כזו שהוסרה, אשר יש בה להשפיע על הסביבה העסקית של אותה חברה, תנאי מאקרו מסוימים והרשימה ממשיכה.

מתי לקנות? עיתוי ההשקעה משתנה בהתאם למשך תקופת ההשקעה הרצויה. אם אתם רוצים להשקיע לטווח הארוך, אז להחלטה האם לקנות היום, מחר או בעוד שבוע אין כמעט השפעה על הביצועים. אם אתם סוחרים לטווח קצר, במטרה לנצל הזדמנויות שנוצרו כתוצאה מירידה חדה ופתאומית במחירה של מניה, אזי כל יום ייחשב קריטי.

מתי למכור? מרגע שהחלטתם לקנות מניה, רובצת עליכם דילמה כבדת משקל - מתי למכור אותה. מדי יום הבורסות השונות מפגישות בין צד המוכרים מרצון לבין צד הקונים מרצון, ובכל יום מתבצעות מיליוני טרנזקציות (פקודות) מכירה וקנייה. כך שבכל רגע נתון יש מי שחושב שמחיר מניה מסוים משקף הזדמנות מכירה, ואילו זה שעומד מולו וקונה את הסחורה חושב שזו הזדמנות מצוינת להשקעה. אם כך, האם יש דבר כזה תזמון מושלם?

ישנה אמרה נפוצה בעולם ההשקעות, הגורסת כי ציבור המשקיעים הפרטיים קונה מניות ביוקר, ומוכר את החזקותיו בזול, אחרי הירידות. משמע, פועל ההיפך מהרצוי. מה בנוגע לאסטרטגיה "קנה והחזק"? בלא מעט מחקרים שבוצעו לאורך השנים האחרונות הוכח כי היצמדות למדדי המניות מתגלה כאסטרטגיה משתלמת. חברת קונסיל (Council) פרסמה בסוף שנת 2014 כי ההחזקה המצרפית של חברות הפנסיה הגדולות בעולם באפיק המנייתי הניבה תשואה שנתית ממוצעת של 7.9% בעשור האחרון.

אמנם גישה זו טובה ונכונה, אבל בכל זאת נשאלת השאלה עד מתי להחזיק. פרט לשיקולים האנליטיים ניתן להוסיף, כי לרוב המשקיעים אין הסבלנות הנדרשת, ו/או היכולת הכלכלית להותיר את ההשקעות הפיננסיות מבלי לגעת בהן.

בגלל שקל להיכנס להשקעות, אך קשה לצאת מהן, נוצרו אסטרטגיות השקעה ויציאה שונות ומגוונות. השתיים העיקריות הן אנליזה פונדמנטלית, המתבססת על ניתוח דוחות כספיים, שווי שוק, הנהלה, שינויים בסביבה העסקית, מכפילים ורשימה ארוכה ומכובדת שאת חלקה הזכרנו קודם לכן. כך שבכל פעם שחל שינוי באחד מהפרמטרים שבגינו התקבלה החלטת ההשקעה, נוצרת סיבה מוצדקת למימושה.

האסטרטגיה הטכנית

האסטרטגיה השנייה מתבססת על אנליזה טכנית (ניתוח טכני), שאינה לוקחת בחשבון שיקולים סובייקטיביים. גישה זו מתבססת בעיקר על מעקב אחר מחירים היסטוריים של מניה ספציפית, במטרה לנסות לזהות דפוסים עתידיים במחירה. בסופו של דבר גישה זו מתמקדת בניתוח על גבי גרפים ותרשימים במטרה לזהות מגמות פוטנציאליות. במאמר זה נתמקד ונרחיב על השיטה השנייה.

מי שדוגל בגישה של ניתוח טכני, אך לא בקיא ברזי השיטה, ייתכן שיתעניין בחברת PACER, אשר השיקה ביוני האחרון שלוש תעודות ETF's, שהמתודולוגיה שלהן מתבססת על מסחר בהתאם לניתוח טכני. כל אחת מהן שואפת לזהות טרנד חיובי בכל אחת מהמניות הכלולות ברשימותיהן, במטרה להשתתף בו ולגרוף רווחים. על פי המתודולוגיה, טרנד חיובי נחשב לכזה כאשר מחיר מניה סוגר במשך חמישה ימים רצופים מעל המחיר הממוצע הנע (SMA) ב-200 הימים האחרונים.

במצב של היפוך מגמה מהיר, תעודות אלו שואפות לסגת מההשקעה במטרה לקבע רווחים. היפוך מגמה ייחשב ככזה, כאשר במשך חמישה ימים רצופים מחיר המניה נמוך מהמחיר הממוצע הנע ב-200 הימים האחרונים. באופן אוטומטי תעודות אלו יעברו לאסטרטגיה של 50/50, כאשר חצי מהסכום יועבר לאיגרות חוב קצרות עד שלוש שנים, שהונפקו על-ידי משרד האוצר האמריקאי, והחצי השני יישאר מושקע באותה המניה. במקרה השלישי, שבו הן מזהות מגמה שלילית ארוכת-טווח על סמך ניתוח הגרפים, יסיטו תעודות אלו את ההשקעות לאיגרות חוב ממשלתיות של ארה"ב "עד יעבור זעם".

תעודת PACER TRENDPILOT 100 (סימול: PTNQ) עוקבת אחר מדד נאסד"ק 100, בהתאם למתודולוגיה המוזכרת מעלה; תעודת PACER TRENDPILOT 450 (סימול: PTLC) עוקבת אחר מדד Pacer Wilshire US Mid-Cap Trendpilot Index; תעודת PACER TRENDPILOT 750 (סימול: PTLC) עוקבת אחרPacer Wilshire US Large-Cap Trendpilot Index.

מאז השקתן של תעודות אלו, יש לומר כי הניבו תשואה שלילית למשקיעים בהן. בהשוואה למדד S&P 500, אשר רשם באותה התקופה תשואה שלילית בשיעור של 0.7%, ניתן לראות כי התעודה PTMC רשמה תשואה שלילית בשיעור של 0.87%, ואילו PTNQ קבעה תשואה שלילית בשיעור של 1.77%. את התשואה השלילית ביותר רשמה PTLC, וזו הסתכמה בכ-5.5%. יחד עם זאת, מעניין לראות כי לאורך החודשים ספטמבר ואוקטובר, שבהם היתה תנודתיות חריפה בשווקים, תעודה זו כמעט ולא חוותה אותה (קו כחול ישר), וזאת בשל אסטרטגיית ההשקעה השיטתית שלה.

פרט לשלוש תעודות ETF אלה ישנן כמה קרנות נאמנות הפועלות בהתאם למתודולוגיה זו, השייכות לבנק RBS הסקוטי. מעניין לבדוק את ביצועי הקרן RBS Gold Trendpilot (סימול: TBAR), העוקבת אחר מחיר הזהב, אשר צנח בחדות בשנים האחרונות לשפל של שש שנים. בעוד תעודת ה-ETF SPDR Gold (סימול: GLD) צללה בחמש השנים האחרונות בכ-27%, קרן TBAR ירדה בכ-6.4% בלבד.

לסיכום: אם היתה אסטרטגיה מוכחת ומשוכפלת לתזמון השווקים, במידת ודאות מסוימת, כולנו היינו מיליארדרים. ישנו מספר בלתי מוגבל של משתנים בעולם ההשקעות שעשויים להשפיע על מחירי המניות. על כן, בתנאי חוסר ודאות חשוב לשמור על כמה עקרונות מפתח. התמדה, זהירות והסתכלות לטווח רחוק היו ויהיו המפתח להצלחה בעולם ההשקעות.

הכותב הוא אנליסט בכיר באינפיניטי. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

מחפשים שיטתיות
 מחפשים שיטתיות