ין דבר שמחדד יותר את המחשבה מאשר הגיליוטינה"- הוא משפט המתאר היטב את אותן שמונה השנים המאתגרות אשר עברו על כלכלות העולם מאז משבר 2008. משבר הידוע ככזה שהפך עולמות, ריסק תפיסות, המליך מלכים וערף ראשים.
בזמנים שאחרי המשבר, הכלכלה העולמית "החולה" נתפסה ככזו התלויה באוויר בין חיים למוות, בין מיתון הרסני להישרדות. היו רבים ששגו לאורך הדרך וחשבו כי מדובר במבנה בריא עם יסודות איתנים, אך כיום אנו נוכחים לראות כי החולה האמריקאי לא היה בריא כפי שרבים חשבו ורק כעת הוא משתחרר לראשונה מהניתוח והשיקום הארוך. היום לאחר העלאת הריבית אפשר להגיד בבטחה כי הכלכלה האמריקאית מתפקדת היטב, היא כבר "הולכת לבד" ואפילו ניתן לחייבה בשברירי ריבית.
הכלכלה האמריקאית שהתרכזה בשנים האחרונות בשיקום עצמי, מסתכלת על שאר כלכלות העולם במעט דאגה, אך נראה שכך הדבר בכלכלה העולמית - אתה דואג לעצמך קודם כמעין צעד של הישרדות ואפילו מעט שמח לאיד כאשר אתה הוא זה שמצליח להתקדם וללכת ולא אותו יווני או אפריקאי, שייאלץ לחכות עוד זמן רב עד שיצליח ללכת בכוחות עצמו.
אמנם קצב השיקום של כלכלות העולם אינו אחיד וכל כלכלה נמצאת בנקודה שונה על הגרף, אך ניתן לומר בבירור כי המגמה היא חיובית ואנו נמצאים בתהליך הבראה. אבל, וזהו אבל גדול, צריך להבין כי בשנת 2016 מתחיל תהליך שונה לחלוטין בעולם ההשקעות, החסכונות והתחום הריאלי והמצב לא יישארו כפי שהיה מוכר לנו עד היום.
בשנים האחרונות עולם ההשקעות היה מעוות לחלוטין, נכסים חסרי סיכון עלו בעשרות אחוזים ומנהלי ההשקעות המנצחים היו דווקא אלו שלקחו סיכונים אשר בעולם השקעות נורמלי היו נחשבים כלא הגיוניים. חשיבה אסטרטגית ועבודה קשה, לא בהכרח עזרו ולרוב אף עבדו הפוך. לדוגמה, מי שקנה איגרת חוב ממשלתית ישראלית בשנת 2008, הרוויח בממוצע לא פחות מ-200%! וכל זאת על נכס שבהגדרה הוא חסר סיכון.
קשה לחזות מראש תקופות של חוסר היגיון ולכן גם לא כדאי להסיק מהן מסקנות ודרכי פעולה לעתיד. כעת, נראה כי אנו נמצאים בתהליך של חזרה אל השפיות ומי שלא מעוניין לחדד את מחשבתו בדרך הכואבת באמצעות הגליוטינה, יכול ללמוד על השינויים הבאים הצפויים לבוא:
1. ריבית על חוב: אפשר להרוויח מירידת המחירים
אנו צפויים לראות עולם בו ריבית על חוב זהו דבר נורמלי לחלוטין. למעשה, שמונה השנים האחרונות חרגו מגדר הרגיל ומעתה בעקבות השינוי הצפוי, ייווצרו הזדמנויות השקעה רבות ובמחירים טובים. לכן, צריך להתרחק מהדעה הרווחת היום אשר לפיה צריך לצאת, לברוח, למכור וצריך לעשות בדיוק את ההיפך. חשוב לזכור כי מירידת מחירים של איגרות חוב, אפשר וצריך להרוויח. נראה כי אט אט צומחת אלטרנטיבה אמיתית לאיגרות החוב ויש להפנים כי באיגרות חוב כבר לא יהיו הרבה רווחי הון כבעבר.
2. נדל"ן: עליית הריבית תכאב
איני הנביא התורן לגבי שוק הנדל"ן המקומי, אך דבר אחד ברור - נדל"ן ושוויו רגישים עד מאוד לריבית. כלומר, ניתן להגיד שכאשר חלה עליית ריבית, חלה גם ירידה בשווי נכסי נדל"ן. אמנם זהו תהליך ארוך, אך בהחלט נראה כי אנו בפתחו ואף ייתכן כי מדובר בשינוי מגמה. כמו בכל התחלת מגמה חדשה, ניתן לעמוד מנגד ולהגיד שהדבר שהולך על ארבע, מקשקש בזנב ונובח, הוא לא כלב, אך במבחן התוצאה הסופית - הנשיכה תכאב.
3. מניות: בדרך לעולם החדש
ההשקעה במניות היא ההשקעה בדבר האמיתי. לפעמים זה לוקח זמן ולפעמים גם כואב, אך כל אחד צריך להפנים כי השקעה במניות היא השקעה לטווח ארוך ותשיג את התוצאות הרצויות. בחשיפה למניות לא מזגזגים, וצריך לבחור את מסלול החשיפה המתאים לגיל ולרמת ההשכלה. להרבה מנהלים בשוק היה די קל בשנים האחרונות, אך משנת 2016 אנו צפויים לראות הבדלים גדולים וקבוצות חדשות המשנות את התפיסה הקיימת ויוצרות עולם חדש בו תהיה עדיפות לתפיסת השקעות גלובלית, מעודכנת, חכמה ומגיבה.
לסיכום, האדם מטבעו אוהב את הידוע והמוכר, אך צריך להיות מוכנים לכך ש-2016 תהיה שנה של שינויים אליהם נצטרך להסתגל. העולם במגמת שינוי וחזרה לכלכלה נורמטיבית. עצתי היא להתאים את עצמכם לעולם פתוח, גלובלי, זריז, לא מקובע, יוזם, יצירתי, ביקורתי כלפי עצמו, לא שאנן ולא מתנשא. אל תניחו כי "מה שהיה הוא מה שיהיה" וזכרו כי מעכשיו זהו ה-"Money Time".
* הכותב הוא מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן. אין לראות בסקירה זו ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל משקיע, או תחליף להם; אין בסקירה זו משום תחליף לשיקול דעתו של הקורא והיא אינה מהווה הצעה לרכישת ני"ע. תמיר פישמן לא אחראית לנזק שיגרם משימוש בסקירה זו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.