מאות שקלים בחודש מוציאים הורים עבור שיעורים פרטיים (בעיקר במתמטיקה), בין אם מדובר בתגבור במסגרת פרטית או קבוצתית. הסכומים, שגדלים יחד עם גיל הילדים, מהווים נטל כלכלי לא מבוטל.
לפי נתוני האתר "לימוד נעים", טווח מחירי השיעורים הפרטיים נע בין 80 ל-120 שקל. הטווח מושפע מהאזור שבו נערכים השיעורים (תל-אביב יקרה, באר-שבע פחות יקרה) ומהכשרת המורה.
כמה מהילדים נעזרים בשיעורים פרטיים, וכיצד הם מעריכים את רמתם הלימודית? סקר גולשים שנערך עבור "גלובס", בשיתוף ערוץ ניקלודיאון מבית ענני תקשורת, מספר סיפור עצוב על מערכת החינוך בישראל, שכן הוא מגלה כי מרבית התלמידים נאלצו להיעזר בשלב כלשהו במורה פרטי: 70% מהמשתתפים בסקר ציינו כי לקחו שיעור פרטי, ויותר מרבע מהם נעזרים בשיעורים פרטיים באופן קבוע.
על שאלות הסקר השיבו 250 גולשי עמוד הפייסבוק של הערוץ ניקלודיאון, בטווח הגילאים 8-18 (50% מהמשיבים לשאלות בגילאי 12-13, מתוכם 60% בנים). יצוין כי יש תשובות שבהן הסך הכולל הוא יותר מ-100%, משום שניתן היה לבחור ביותר מתשובה אחת.
הסיבה העיקרית שבגינה זקוקים התלמידים לשיעורים פרטיים, כפי שהילדים השיבו בעצמם, היא כדי לחזק את הידע: 53% השיבו כי נעזרו בשיעור פרטי "כדי לחזק את הידע, למרות שהציונים בסדר".
42% ציינו כי המטרה היא לעמוד בקצב של הכיתה, 33% ציינו כי הסיבה היא שהם לא מבינים את המורה, 32% ציינו כי הסיבה היא ציונים נמוכים, 25% התייחסו לכך שהוריהם מכריחים אותם, שיעור דומה ציינו כי הסיבה היא הצורך בעזרה בשיעורי-הבית, 15% העידו על עצמם כסובלים מקשיי למידה ומכאן הצורך במורה פרטי, ו-6% ציינו כי "כי כולם נעזרים בשיעורים פרטיים, אני לא רוצה להישאר מאחור".
ההורים לוחצים
67% מהמשיבים הגיעו לשיעור הפרטי ביוזמת הוריהם, והשאר יזמו זאת בעצמם. 53% סיפרו כי הם נעזרים בשיעורים פרטיים רק כשהם מרגישים שהם זקוקים לחיזוק. 12% לוקחים שיעור פרטי לפני מבחנים, ו-9% ייעזרו במורה פרטי לפני מבחן חשוב בלבד.
למרות שעמדת הילדים חיובית כלפי שיעורים פרטיים, רק 30% מתוך מי שנעזר בשיעורים פרטיים פסקו כי השיעורים עוזרים להם מאוד, כש-34% ציינו כי היו עומדים בקלות בדרישות הלימודיות גם ללא שיעורים פרטיים.
כמעט 40% מהמשיבים אמרו שהם "מצוינים" בלימודים. 53% מהמשתתפים טוענים כי הם "בסדר" בלימודים, כ-5% הגדירו את עצמם כחלשים, ו-4% הכלילו את עצמם תחת ההגדרה "על הפנים".
מבין מי שהצהיר כי אינו נעזר בשיעורים פרטיים (33% מכלל הנשאלים), השיבו 48% כי הסיבה לכך היא שלא היה להם כל צורך בזה, 24% ציינו כי ההורים או קרוב משפחה אחר מסייע להם בלימודים, 17% ציינו כי זה יקר מדי, ו-11.5% ציינו כי לא נעזרו בשיעור פרטי כי התביישו.
כיצד תופסים הילדים את הצורך בשיעורים פרטיים? 6% טוענים כי השיעורים מיועדים לתלמידים טובים ששואפים להצטיין, 24% סבורים כי השיעורים מיועדים למתקשים בלימודים שחייבים להשתפר, ו-70% חושבים ששיעור פרטי נועד גם למתקשים וגם לטובים ששואפים להצטיין.
"מעניין לקבל מהסקר הזה אישור וחיזוק למגמות שאנחנו מכירים מזוויות אחרות", אומרת שירלי אורן, סמנכ"ל תוכן בויאקום ישראל. "מגמה אחת קשורה להרגלי הצריכה של משפחות בכל מה שנוגע לילדים: הורים מוציאים היום לאין-שיעור יותר על ילדיהם, בין אם זה עבור קניית בגדים או חוגים, או - כפי שרואים פה - על שיעורים פרטיים.
"השיעורים לא בהכרח ניתנים לילדים שמתקשים בלימודים, אלא גם לתלמידים טובים שרוצים להצליח יותר. עוד נקודה היא מעורבות גבוהה יותר מפעם של ההורים בלימודים של ילדיהם ושאיפה להצטיינות שמחלחלת מההורים לילדים".
מתקשים להתרכז
לכיתות הצפופות והעמוסות יש השפעה: 53% מהמשתתפים טוענים כי הרעש בכיתה מפריע להם ללמוד, 38% לא מבינים את הסברי המורה, 37% מתקשים להתרכז, 24% פשוט לא עומדים בקצב.
האם התלמידים היו יכולים להסתדר בבית-הספר ללא השיעורים הפרטיים? 10% ציינו כי לא היו עומדים בדרישות, 27% ציינו שכן - אבל עם ציונים נמוכים יותר, 30% היו עומדים בדרישות "אבל בקושי", ו-34% ציינו כי היו עומדים בדרישות בקלות.
גם לשאלה באיזו מידה עוזרים השיעורים הפרטיים לתלמידים אין תשובה אבסולוטית, לפחות בעיני התלמיד, כי השיעורים הם בגדר חובה עבורו. 43% ציינו כי השיעורים הפרטיים עוזרים להם במידה בינונית, 16.5% ציינו כי השיעורים אינם עוזרים להם כלל, ו"אני יכול לוותר עליהם", 12% ציינו כי השיעורים עוזרים להם מעט, ורק 30% נתנו קרדיט מלא כשציינו כי השיעורים הפרטיים עוזרים להם מאוד, ו"לא הייתי מסתדר בלעדיהם".
בעיקר מתמטיקה ואנגלית
המקצועות הפופולריים ביותר בענף השיעורים הפרטיים הם מתמטיקה (59%) ואנגלית (42%). בפער גדול צוינו מקצועות כמו תנ"ך (7%), מדעים (4%), היסטוריה (4%) וערבית (3%).
מרבית המשיבים על השאלות בסקר, 60%, סיפרו שהם נעזרים בשיעורים פרטיים עבור מקצוע אחד, 29% ציינו כי הם מסתייעים בשיעור פרטי עבור שני מקצועות, ו-14% נעזרים במורה פרטי ליותר משני מקצועות.
היכן נערכים השיעורים? 40% ציינו כי הם הולכים לבית המורה, 37% ציינו כי המורה מגיע/ה אליהם הביתה, 14% ציינו כי השיעורים הפרטיים שלהם מתקיימים בבית-הספר, ו-8.5% ציינו כי השיעורים נערכים במרכז לימודי.
השיעור ניתן לרוב במסגרת של מורה-תלמיד בלבד, אלא שגם במטרה לקהל על הנטל הכלכלי מוצעים כיום לא מעט פורמטים של שיעורים בקבוצה קטנה. 74% מהשיעורים הפרטיים מתקיימים במסגרת של "אחד על האחד", 18% לומדים במסגרת השיעורים הפרטיים בקבוצה קטנה, 4% לומדים עם תלמיד נוסף, ו-4.5% לומדים בשיעורים פרטיים מרחוק (באינטרנט).
50% מהמשיבים לסקר טוענים כי הם יודעים כמה עולה שיעור פרטי, 28% יודעים בערך, ול-23% אין מושג בדבר המחיר של השיעורים.
הפך לעניין נורמטיבי
העובדה ששיעורים פרטיים הפכו לחלק משגרת יומם של התלמידים משתקפת גם ביחס שהם מפגינים כלפי הנושא: 42% מספרים כי הם "זורמים עם שיעורים פרטיים", 24% הזדהו עם המשפט "אני שמח לאללה לקבל שיעורים פרטיים", 18% בחרו במשפט "אני שונא שיעורים פרטיים, אבל מבין שאין לי ברירה", ורק 16% בחרו במשפט "אני שונא שיעורים פרטיים, אבל מכריחים אותי לקחת".
מכאן שמרבית הילדים הביעו עמדה חיובית בכל הנוגע לשיעורים פרטיים גם אם שיעור הצלחתם נמוך משיעור האהדה שלהם לנושא, וכפי שמסכמת אורן: "אם בזיכרון הפרטי שלי שיעורים פרטיים היו 'פדיחה' או מעין הודאה בכישלון - היום לקחת שיעור פרטי זה דבר סטנדרטי ואלמנטרי שילדים, ברובם, מרגישים איתו לגמרי בנוח".
המספרים שמאחורי השיעורים הפרטיים
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.