הפאניקה בשווקים: בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות

הבורסה הסינית הקפיאה את המסחר לאחר שמדד הבנצ'מרק צנח ביותר מ-7% ■ "אסור להיתפס לפאניקה מוקדמת. בידי הממשלה הסינית ארסנל מוניטרי מגוון שביכולתו לייצב את השווקים"

בורסה / צילום: רויטרס
בורסה / צילום: רויטרס

הפאניקה הגיעה לבורסות אירופה: המסחר ננעל היום (ה') בירידות שערים חדות, בצל המפולת בבורסות אסיה שהובילה להקפאת המסחר בסין בפעם השנייה השבוע. 

מדד הסטוקס 600 נפל ב-2.3% ונסחר סביב שפל של יותר מ-4 חודשים, כאשר יתר המדדים ביבשת נפלו  בכ-2%.

 

סורוס מזהיר: "התנאים הנוכחיים דומים לאלה של 2008"

"זו היסטריה טוטאלית. יש המון סיבות טכניות חסרות משמעות" 

כאמור, הסיפור המרכזי היום בשווקים הוא הדרמה בבורסות סין. מדד ה-CSI300 הסיני נפל מעל 8%, מנתק הזרם הופעל, והמסחר הופסק. נסביר כי אם המדד נופל מעל 5%, המסחר נפסק ל-15 דקות ומחודש. נפילה מעל 7% גוררת הפעלת מנתק זרם והפסקת מסחר מלאה לכל היום. בנוסף, השווקים עדיין מעכלים את ההחלטה של הממשל בסין "לשחרר" מעט את הרסן מהיואן ולאפשר פיחות חד יותר.

 

אירוע נוסף שממשיך ללבות את האש בשווקים הוא ההודעה אתמול של צפון קוריאה, לפיה היא ערכה ניסוי בפצצת מימן. הנשיא אובמה שוחח אתמול עם ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, ודן עימו בנוגע לתגובה הבינלאומית להודעה של צפון קוריאה.

אלעד שמש, סמנכ"ל Colmex העולמית, מציין כי "אסור להיתפס לפאניקה מוקדמת. בידי הממשלה הסינית ארסנל מוניטרי מגוון אשר ביכולתו לייצב את השווקים ולמחוק את ירידות השערים של השבוע האחרון, בדיוק כמו באוגוסט. למרות זאת, אסור לטעות - צפויים משברים נוספים במהלך 2016, ולכן חשוב מאוד לשמור על בסיס מזומן גדול מ-50%. בחדרי העסקאות מורגשת הבוקר אווירת לחץ חריגה, כאשר מכירת החיסול בשוק הסיני צפויה להביא לפתיחת מסחר שלילית במיוחד מסביב לעולם. קיים חשש לירידות שערים של 7% בטווח הקרוב, ופוטנציאל התיקון מדבר על תיקון מהיר של 3% בלבד".

רוני יונסיאן, מנהל דסק מחקר מאקרו בני"ע זרים בלאומי שוקי הון, מציין כי "שוק המניות הסיני מאופיין במשקיעים רבים שפועלים במינוף, מה שתורם להחרפת התנודתיות. המשקיעים הסינים הצעירים עדיין לא יודעים איך נראית מפולת בשוק המניות, ו'השיעור' הקצר במהלך 2015, בה נפלו המניות, לא עשה את שלו. להערכתנו, גם 2016 לא תהיה טובה יותר למניות הסיניות".

בגרמניה פורסמו היום המכירות הקמעונאיות, שטיפסו ב-0.2% בנובמבר, לאחר ירידה בשיעור של 0.1% באוקטובר. אנליסטים בשוק ציפו לקריאה גבוהה יותר ולעלייה של 0.5%.

בהמשך פורסמו מספר נתוני מאקרו מהותיים בגוש האירו, ביניהם שיעור האבטלה, שירד קלות בדצמבר לרמה של 10.5% (שנתי) לעומת 10.6% בחודש הקודם. המכירות הקמעונאיות, מנגד, ירדו ב-0.3% מתחת לצפי בשוק.