אלמלא מספר קטן של מניות "מגניבות", 2015 הייתה נכנסת להיסטוריה כשנה נוראה בשוק המניות האמריקאי. המדדים סיימו את השנה בדיוק ברמה שבה החלו אותה, וכך גם איגרות החוב והמזומנים. זה אומר ששוקי האג"ח והמניות רשמו את השנה הכי גרועה כמעט בתולדותיהם מאז 1995; רק שנת האסון 2008 הייתה גרועה יותר.
"זהו עולם של מספרים נמוכים", אומר אנדרו מיליגן, אסטרטג ההשקעות הראשי של סטנדרד לייף באדינבורו, סקוטלנד.
אבל היו מספרים גבוהים מאוד לקבוצה של ארבע מניות שכונו בשנה שעברה Fangs - פייסבוק, אמזון, נטפליקס וגוגל, ולקבוצה של חמש מניות שכללה את מיקרוסופט, סיילזפורס (Salesforce), איביי, סטארבקס ופרייסליין. יחד הן היו "תשע המגניבות" (Nifty Nine בעגת השוק). שתי הקבוצות עלו ביותר מ-60% ב-2015.
אך מעבר לריגוש שיצרו החברות הלוהטות הללו, המצב היה קודר. מדד 500 S&P של המשקל השווה, שבו משקל כל אחת מ-500 המניות הוא 0.2%, ירד ורשם בכך ביצוע גרוע יחסית ל-500 S&P הרגיל, שבו נקבע משקל המניות לפי שווי השוק של החברות.
"הצטמצמות" כזו של השוק היא תסמין קלאסי של גאות ממושכת - וזו הנוכחית נמשכה כמעט ללא הפרעה מ-2009 - שמגיעה לסופה. למשקיעים נגמרו הרעיונות והם מזרימים כספים לכמה חברות שיש להן סיפור חיובי לספר. ביצועי החסר של המניות הקטנות יותר הם סימן לכך שהמשקיעים הופכים להיות זהירים יותר.
הדומיננטיות של "תשע המגניבות" מזכירה את שנות ה-60-תחילת שנות ה-70, כאשר שוק שורי ממושך דעך, תקופה שבה היו "50 מניות מגניבות" דומיננטיות, Nifty Fifty, דוגמת זירוקס.
"מבחינה טכנית זו הרגשה מאוד דובית", אומר ג'ים פולסון, האסטרטג הראשי של וולס ניהול הון. "ההרגשה הדומה ביותר היא מתקופת ה-Nifty Fifty, שבה רוב השוק ירד כבר בסוף שנות ה-60, אבל ה'מגניבות' המשיכו לעלות עד 1972".
פולסון אומר שביצועי אמזון, שמחוללת מהפכה באלקטרוניקה הצרכנית, מעוותים במיוחד את התמונה הגדולה. מגזר מניות הצריכה הלא-חיונית - שהיה הסקטור הטוב ביותר בשוק ב-2015 - היה מציג ביצועים שונים בתכלית ללא מניית אמזון.
"השוק נהיה דרוויניסטי"
אחת הסיבות לכך היא שהרווחים בירידה, בעיקר בגלל הבעיות שקריסת מחיר הנפט הגולמי גורמות לחברות האנרגיה. "זה לא צריך להפתיע אותנו, מפני שיש מיתון ברווחים, ובמצבים כאלו השוק הופך להיות דרוויניסטי מאוד", אומר ריצ'ארד ברנסטין, יועץ השקעות. 'דרוויניזם' פירושו שהכסף זורם לחברות שיכולות להפגין צמיחת הכנסות גבוהה, כמו נטפליקס - שרווחיה נחתכו בחצי ברבעון השלישי, אך היא ממשיכה להגדיל את מספר המנויים שלה. דוגמה נוספת היא אמזון.
שתיהן נהנו מעלייה של יותר מ-100% במניה, לאחר שכספי המשקיעים זרמו אליהן מחברות שנתפסו כמפסידות להן ורושמות רווחים מאכזבים, כמו ויאקום וקבוצות מדיה רגילה אחרות, או וול-מארט ורשתות שיווק אחרות.
לפי פיטר אטווטר מחברת פייננשל אינסייטס, שמנתחת פסיכולוגיה של שווקים, השתתפות נמוכה של משקיעים בשוק היא סימפטום של עצבנות קיצונית, כזו שנראתה לאחרונה בבועת האינטרנט של סוף שנות ה-90. עוד לפני החלטת הפדרל ריזרב להעלות ריבית ב-16 בדצמבר, כתב אטווטר כי "ב-2015, עשר המניות הטובות ביותר במדד S&P עלו ב-13.9%, ואילו יתר 490 המניות ירדו ב-5.8% - הפער הגדול ביותר בביצועים מאז שנות ה-90".
חשוב יותר גם לבחור את המניות הנכונות, ויש הרבה מניות "לוזריות" שאפשר לבחור מהן. תומאס לי מחברת Fundstrat אומר שהוא ראה ריכוזים כמו של מניות Fang בעבר, אבל המצב הרגיל הוא שעשר המניות הטובות ועשר הגרועות ביותר בשוק מקזזות זו את זו. ב-2015, המניות הטובות עקפו את הגרועות בהרבה.
לי מזהיר כי Fang likely" ends with a Dang!", כלומר תופעה כמו Fang מסתיימת בבכי, כאשר המניות הטובות בשנה מסוימת נוטות לפגר בהרבה אחרי השוק בשנה שאחריה.
גם התמחור (מכפילים) של השוק מאותת שהמהלך הבא צפוי להיות ירידה. המניות בארה"ב ספגו תיקון במהלך 2015, וירדו ביותר מ-10% באוגוסט, כשפיחות היואן הסיני המפתיע שיגר גלי הלם לעולם הפיננסי. פולסון מבהיר כי "זו לא הייתה הפוגה לצורך התרעננות של השוק".
"לא אתחלנו מחדש את התמחורים ולא רעננו את מחזור הרווחים", הוא אומר. "במקום זאת, 500 S&P כמעט חזר לשיאו בסוף אוקטובר, והמניות בארה"ב במונחי מכפילי רווח סיימו את השנה ברמה היקרה שבה התחילו אותה".
נראה שמחזור הרווחים התהפך
שני הפרמטרים הקריטיים שאמורים לקבוע את מגמת השוק הם הרווחים והריביות. ברבעון השלישי, רווחי חברות S&P ירדו בשיעור שנתי של 0.8%, ותחזית הקונצנזוס היא שהם יירדו ב-3.5% ברבעון הרביעי, בעיקר בגלל מגזר האנרגיה. במקביל, אירופה אולי נגעה כבר בתחתית מיתון הרווחים שלה: רווחי 600 חברות מדד Stoxx האירופי ירדו ברבעון השלישי ב-5.1% בהשוואה שנתית.
המשך ירידת מחירי הנפט העלתה חששות שחברות אנרגיה ייאלצו למחוק ערכים של נכסים בצורה אגרסיבית יותר. כאשר הנזק הזה יירשם, וול סטריט מקווה שתהיה התאוששות ברווחיות מבסיס נמוך יותר. האנליסטים בחברות ניירות הערך צופים כעת עלייה של 7.9% ברווחי חברות S&P בכל שנת 2016. מנגד, אסטרטגים ומנהלי נכסים פסימיים יותר וצופים ירידה מהותית של המספר הזה בהמשך השנה. הרווחים נוטים לנוע במחזורים, והמחזור בארה"ב עושה רושם שהתהפך.
לגבי הריביות, הפד כבר המליץ לשווקים להיערך לעוד ארבע העלאות השנה, אך שוק החוזים העתידיים על ריבית הפד מגלם ציפייה רק לשתי העלאות. בהנחה שגורמים אחרים יישארו ללא שינוי, ריביות נמוכות מהצפוי יעזרו למחירי המניות, אבל הגורמים כן ישתנו. ריביות נמוכות מהצפוי יאותתו שכלכלת ארה"ב לא בריאה, ויפגעו בתקוות לרווחים טובים של חברות.
לכן התקווה הגדולה לכך ששוק המניות הצר בארה"ב לא יהפוך לשוק דובי היא הכלכלה האמריקאית. אין בכלכלה סימני מיתון, וללא מיתון - שוקי מניות דוביים נוטים להיות מתונים. מחוץ למגזר הייצור, שסובל מהאטה עולמית, המשק האמריקאי נראה איתן. התקווה היא שהשירותים יתחלו ליהנות מכך שהצרכנים יוציאו את הכסף שחסכו על האנרגיה.
"שולי הרווח של החברות לא עולים, והריביות לא הולכות לרדת, ולכו הרבה תנופה כבר מאחורינו", אומר פולסון, שהניחוש שלו הוא שהשנה החדשה תהיה גם היא "שטוחה". עם זאת, הוא לא רואה מיתון באופק.
ה"פדולוגיה" צפויה להימשך
ההתלהבות מכמה מניות של 'כלכלה חדשה' הייתה גדולה ב-2015. מניות נטפליקס ואמזון הכפילו את עצמן ויותר, וגם פייסבוק וגוגל (אלפאבית) נהנו משנה נהדרת. המניות הללו, יחד עם איביי, פרייסליין, סיילזפורס, מיקרוסופט וסטארבקס, יצרו את "תשע המגניבות" שהיכו את שוק המניות הרחב ביותר מ-60% כאמור.
זו מגמה מדאיגה. דומיננטיות של קומץ חברות גדולות היא תסמין של שוק שורי שמסתיים, כפי שהיה בתחילת שנות ה-70 (עם מניות Nifty Fifty) ובסוף שנות ה-90 (מניות הדוט.קום). מניות 50 החברות הגדולות בשוק עלו בשנה שעברה, אך מדד ראסל 2000 של המניות הקטנות יותר ירד, כמו גם מדד 500 S&P בשקלול שווה של המניות, כפי שציינו בתחילת הדברים. רוב המניות בשוק ירדו, והעניין היה מוגבל למניות בודדות.
גם הדולר החזק, שפגע ברווחים בחו"ל, היה גורם בירידה הזו, כמו גם שחיקת שולי הרווח שנבעה מזחילת השכר כלפי מעלה.
גם הרווחים וגם שולי הרווח נוטים להיות מחזוריים, מה שאומר שיש להם עוד מרווח ירידה. במקביל, הרווחים באירופה ירדו עוד יותר, מה שהעלה את התקווה שהחברות האירופיות נגעו בתחתית מחזור הרווח שלהן.
שוק המניות האמריקאי עקף בהרבה את שאר העולם (כולל שווקים מפותחים ומתפתחים) מאז המשבר של 2008. מדיניות מוניטרית מרחיבה סייעה לכך, כמו גם האיתנות של כלכלת ארה"ב, שהדולר החזק שיקף אותה. אבל הדולר החזק פוגע ברווחי החברות האמריקאיות בחו"ל, ומחזק את שאר העולם; ובנקים מרכזיים אחרים מקלים כעת באגרסיביות את המדיניות המוניטרית שלהם, בשעה שהפד רק החל לייקר את הריבית.
2015 הייתה תחת עננת הספקולציות מתי הפד יתחיל להעלות את הריבית בארה"ב, וה"פדולוגיה" הזו צפויה להימשך. על פי תחזית של נגידי הפד לגובה ריבית הקרנות הפדרליות קצרת המועד בסוף 2016, התחזית החציונית היא לארבע העלאות של רבע אחוז כל אחת. ציפיות השוק הן לשתי העלאות בלבד. הפער הזה יצטרך להיסגר כך או אחרת במהלך השנה שלפנינו.
התשע
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.