שנת שיא להיי-טק הישראלי ב-2015: חברות היי-טק ישראליות גייסו אשתקד סכום עתק של 4.43 מיליארד דולר ב-708 עסקאות - כך לפי נתונים שפירסמו החברות IVC ו-KPMG. מדובר בסכום ובמספר העסקאות הגבוהים ביותר שנרשמו אי-פעם, המהווה זינוק של 30% לעומת השיא הקודם בשנת 2014, כאשר 690 עסקאות הסתכמו ב-3.42 מיליארד דולר.
היקף העסקה הממוצעת זינק אף הוא עם 6.3 מיליון דולר ב-2015, בהשוואה לממוצע של 5 מיליון דולר לסבב בשנת 2014, וממוצע של 4 מיליון דולר ב-10 השנים האחרונות.
הרבעון האחרון של שנת 2015 היה מוצלח במיוחד ובמהלכו גייסו סטארט-אפים ישראלים הון מצרפי של 1.2 מיליארד דולר. מדובר בעלייה של 11% ושל 10% בהשוואה לרבעון השלישי של 2015 ולרבעון המקביל אשתקד בהתאמה. הרבעון הרביעי אשתקד היה הרבעון הטוב ביותר בכל הזמנים.
עופר סלע, שותף היי-טק ב-KPMG סומך חייקין, התייחס לנתונים ואמר כי "השקעות ההון סיכון התחזקו ב-2015 באופן גלובלי, כולל בישראל ובארצות הברית. המצב נובע ממספר גורמים, ביניהם העלייה במספר העסקאות המגה-גדולות (100 מיליון דולר ומעלה) בארה"ב ב-48% ועלייה של 62% בעסקאות גדולות (20 מיליון דולר ומעלה) בישראל".
סלע הוסיף, כי "מגמה הפוכה התרחשה בישראל בהשוואה לשאר העולם ברבעון הרביעי. בתקופה בה שווקים עולמיים הושפעו מההאטה בבורסה הסינית, חוסר יציבות כלכלית עולמית ועלייה בשיעורי הריבית בארה"ב, ישראל הצליחה להימנע מהשפעות ההאטה והבחירה הזהירה של השווקים הגלובלים בהשקעות ברבעון האחרון של השנה. אנו מצפים להאטה דומה גם בשוק הישראלי, במידה ומגמת השוק הדובי תמשך. נכון לעכשיו הסנטימנט הכללי בשוק הישראלי הוא כי 'החורף מגיע'".
עורכי המחקר בחנו את מספר העסקאות הגדולות, אשר מוגדרות כעסקאות בהיקף של יותר מ-20 מיליון דולר. במהלך שנת 2015 בוצעו 63 עסקאות כאלה אשר הסתכמו ב-2.3 מיליארד דולר והיוו 53% מכלל ההון שגויס אשתקד. לצורך השוואה - מדובר בעלייה של 62% במספר העסקאות ביחס לשנת 2014 שבה נסגרו 39 עסקאות גדולות.
קובי שימנה, מנכ"ל חברת המחקר IVC, מוסיף כי "החל מהרבעון השני של 2014 ולאורך כל השנה האחרונה, הצבענו על מגמת העלייה מספר העסקאות הגדולות ובהיקפן. ראינו חברות בשלבי צמיחה שמגייסות סכומים גבוהים על מנת להאיץ את קצב הצמיחה שלהן ולתפוס נתח שוק גבוה יותר. את המגמה הזינו במידה רבה משקיעים זרים שמתדלקים את החברות בהון רב, ובהחלט יתכן כי שינוי במגמה העולמית יביא להאט"ה.
"עם זאת", אומר שימנה, "יש עדיין מקום לחברות היי-טק ישראליות לצמוח באופן אורגני ולא-אורגני על מנת למצות את הפוטנציאל שלהן בצורה המיטבית. ראינו השנה זינוק של כ-25% במספר החברות הישראליות שעברו לתהליכי צמיחה מואצת, והמספר ממשיך וגדל. במקביל, יש עלייה בהון המופנה להשקעות בחברות בצמיחה בידי קרנות המתמחות בהשקעות בחברות בשלבים מתקדמים ובצמיחה, והן צפויות להמשיך בהשקעות גם אם תהיה האטה בשוק, ואולי אף ליהנות מירידה קלה בהערכות השווי".
■ הסטארט-אפ BlueVine גייס 40 מיליון דולר
■ JFrog הישראלית גייסה 50 מיליון דולר
■ Sisense מגייס 50 מיליון דולר
■ V-Wave גייס 28 מיליון דולר
גיוסי הייטק2- 2015
גיוסי הייטק 2015
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.