"יש שתי שכונות חדשות בישראל היום ששווה ללכת לראות אותן, אחת בראש-העין ואחת ביקנעם", כך אמר מנכ"ל חברת שיכון ובינוי נדל"ן, תמיר דגן, במפגש עיתונאים שהתקיים הבוקר (ב'). "התשתיות בשכונות האלה הן תעודת עניות למדינה. בניתי לאנשים בית לגור בו, ואני מתבייש בתשתיות שמספקים לאנשים. יש רשויות מקומיות שנושא התשתיות והפיתוח פשוט גדול עליהן".
דגן התייחס גם למדיניות שר האוצר משה כחלון לשווק קרקעות בעיקר במסלול מחיר למשתכן. "רק כדי להבין את המספרים, במודיעין שיווקו עכשיו 40 יחידות דיור במסלול מחיר למשתכן, ונרשמו 900. ועדיין, 70% מהאזרחים במדינה לא זכאים לדירה במסלול מחיר למשתכן, ולהם אין מה לקנות, כי התפיסה של הממשלה היא שצריך לשווק רק מחיר למשתכן. ההשפעה שמדברים עליה על מחיר למשתכן היא מוגזמת, כי היא נוגעת רק לאוכלוסייה מאוד מסוימת" .
דגן התייחס גם ליוזמות שצצו בשתי הקדנציות האחרונות לאשר תוספת של 20% ו-30% לפרויקטי בנייה למגורים, ואמר: "אני לא מכיר מקום שאישרו תוספת של 20% ובטח לא 30%. אבל המדינה עוסקת במספרים, מספרת שאושרו 75 אלף יחידות דיור בשנה, אבל כמה מתוך זה משווקים?".
לדברי דגן, שיכון ובינוי הגישה הצעה במכרז הנוכחי לדיור להשכרה במתחם הגדנע בתל-אביב, המיועד להקמת 340 יחידות דיור להשכרה, 25% מהן במחיר מפוקח, ובעוד 20 שנה המדינה מאפשרת ליזם למכור את הדירות. "הלכנו על המכרז בכל הכוח במטרה לזכות, ובימים הקרובים נדע אם זכינו", אמר דגן. "במכרזי מחיר למשתכן לא מצאנו היתכנות, זוכים בעיקר קבלנים קטנים ובינוניים שמתמחים בביצוע ויכולים להסתפק ברווח שולי".
לשאלה מדוע שיכון ובינוי לא התמודדה במכרז הכנרית בתל-אביב ולא מתכוונת להתמודד במכרז הנוכחי בשרונה להקמת מגדלי מגורים, השיב דגן כי "הסיבה שלא ניגשנו היא כי ידענו שמי שיזכה במכרזים האלה הן קבוצות רכישה. זה מה שהיה בכנרית, וזה גם מה שיהיה במכרז הנוכחי.
"אנחנו חברה שעוד תישאר הרבה שנים אחר-כך ושלוקחת על עצמה את על ההתחייבויות. הקבוצות מגלגלות את האחריות הלאה אל הרוכשים. בכנרית החברה שזכתה בקרקע משווקת אותה היום לקבוצת רכישה. שווה היה לה לשלם מס רכישה פעמיים ולסחור בקרקע שוב".
דגן מסביר כי הפעילות של החברה מתמקדת כיום בעיקר בקרקעות פרטיות: "יש לנו עתודת קרקע ל-2,000 יחידות דיור ליד רמת-אפעל שנתחיל לעבוד עליה בקרוב, נמשיך לשווק קרקעות שבבעלותנו באשקלון, ואחרי 20 שנה נצא בקרוב לשיווק של 300 יחידות דיור בגבעת-שמואל. בנוסף, סיימנו עכשיו פרויקט BOT גדול להקמת 2600 מיטות במעונות הסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב".
עסקה נוספת אליה התייחס דגן הייתה המכרז בו זכתה החברה בשיתוף קבוצת לוינשטיין לרכישת התחנה המרכזית הישנה בתל-אביב תמורת 560 מיליון שקל. "זה פרויקט ארוך-טווח מבחינתנו, שייקח עוד 5-7 שנים", אמר. "הקרקע כוללת זכויות להקמת 1,000 דירות ובין 200-300 אלף מ"ר שטחי תעסוקה ומסחר. המספרים הם לא סופיים, כי התוכנית עוד לא אושרה. אנחנו סבורים, למשל, שמוצדק שם יותר שטחי מגורים.
"בכל מקרה, הדרך ארוכה, כי יש עוד מלחמה קניינית על זכויות העירייה בקרקע ופינוי פולשים שיש לבצע - אבל ללא ספק זה הרובע הבא מבחינתנו. אם אתם שואלים אותי איפה יעלה יותר הערך, ברמת-אביב ג' או בדרום תל-אביב? התשובה היא כמובן דרום תל-אביב".
במפגש העיתונאים שהתקיים הבוקר בפרויקט TIME TOWER של החברה ברמת-גן, דיווחה שיכון ובינוי כי מכרה ב-2015 סך של 1,060 יחידות דיור בסך כולל של 1.8 מיליארד שקל. מדובר בעלייה של 26% משנת 2014, אז מכרה החברה 839 יחידיות דיור. "המסקנה מהמספרים האלה היא שהציבור לא מאמין יותר לסיסמאות של הממשלה", אמר דגן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.