סגור חלון ווידאו
לכתבה הקודמתלפיד: "השמאל לא ינצח בחירות ב-20 השנים הקרובות" לכתבה הבאה"להיכנס לבונקר? אנחנו בתיקון, לא בשוק דובי"

המשקיעים המוסדיים בישראל פסימיים לגבי שוק המניות המקומי

מדד המוסדיים של "גלובס" וקסם מדדים: המוסדיים פסימיים לגבי אג"ח קונצרניות ואופטימיים ביחס לשוק המניות באירופה
רון שטיין - 02.02.2016, 21:36
אבנר
אבנר חדד / צילום: תמר מצפי

מנהלי ההשקעות בשוק המוסדי הישראלי פסימיים כלפי שוק ההון המקומי, ובפרט כלפי האג"ח הקונצרניות, ולעומת זאת הם מגלים אופטימיות גבוהה בהרבה ביחס לשוק המניות באירופה. כך עולה ממדד המוסדיים של "גלובס" וקסם מדדים, שפורסם היום במסגרת כנס הפודיום ושבוחן את הסנטימנט של המוסדיים לגבי הצפוי לקרות ברבעון הקרוב באפיקי ההשקעה העיקריים.

לדברי אבנר חדד, מנכ"ל קסם מדדים, "מדד המוסדיים הוא תמצית חוכמת ההמונים של הגופים המוסדיים בישראל. תמיד מה שהקבוצה תיתן, יהיה טוב יותר לאורך זמן מתשובה שתינתן על ידי אדם אחד בלבד". לדבריו, "את חוכמת ההמונים אפשר לתרגם לא רק למכשירי השקעה אלא גם לכלי עבודה שיסייע בקבלת החלטות".

מדד הסנטימנט המוסדי הושק לפני קצת פחות מארבעה חודשים על-ידי "גלובס" וחברת תעודות הסל קסם, שבשליטת בית ההשקעות אקסלנס.

מטרת המדד לספק אינדיקציה לגבי מה שחושבים המשקיעים הגדולים ביותר במשק ולשמש אותם, ואת יתר המשקיעים, לקבלת החלטות מושכלת יותר.

המדד של "גלובס" וקסם מדדים, שמנהלת כיום נכסים בהיקף כולל של למעלה מ-29 מיליארד שקל, בוחן האם המוסדיים פסימיים או אופטימיים ביחס למה שיקרה במספר אפיקי השקעה מרכזיים, והוא נעשה מידי רבעון על מנת לשמש למעקב אחר הציפיות שרווחות בקרב מנהלי ההשקעות בגופים המוסדיים, ביחס לאפיקי ההשקעה השונים, במטרה לאפיין את מה שחושבים מקבלי ההחלטות בשוק ההון.

 

פסימיות, אך פחות מהיועצים בבנקים

לדברי חדד, "בסך הכל, נראה שהנטיה של המוסדיים היא פסימיות קלה, אבל כנראה פחות פסימית מהדעה של יועצי ההשקעות בבנקים, כפי שבאה לידי ביטוי בקורה בשוק קרנות הנאמנות בינואר". חדד הוסיף כי לדעתו מקור הפסימיות של המשקיעים הינו שאחת לשבע או שמונה שנים יש אירועים של ירידות שנמשכים תקופה אבל זה לא חריג וקיצוני".

על כל פנים, הסקר הנוכחי, השני במספר, בוצע באמצעות הטלפון ב-20 בינואר על ידי מכון סמית, והשתתפו בו 130 איש, המייצגים את השוק המוסדי בישראל. "20 בינואר הוא היום הכי גרוע שהיה בחודש שעבר", אמר היום חדד שהסביר כי בסקר נשאלו הנסקרים מה יקרה בשלושת החודשים הבאים בשוק המניות בישראל, בשוק האג"ח הממשלתיות בישראל, בשוק האג"ח הקונצרניות בישראל, בשוק המניות באירופה ובשוק המניות בארה"ב (עלייה משמעותית/ עליה קלה/ לא יחול שינוי/ ירידה קלה/ ירידה משמעותית). נציין כי מדד 0 מייצג נייטראליות כלפי השוק, כאשר ככל שהמדד גבוה יותר, הרי שמידת האופטימיות כלפי השוק גדולה יותר, ולהיפך.

אם כן, מה השיבו מנהלי ההשקעות המוסדיים? ביחס למה שצפוי לעשות שוק המניות בישראל בשלושת החודשים הקרובים, הציגו המוסדיים פסימיות, שעומדת על רמה שלילית של מינוס 10.5 נקודות. ציון זה נובע מכך שרוב המשיבים משערים שתחול ירידה בשערי המניות בת"א בתקופה האמורה או שלא יחול כל שינוי חיובי.

לגבי שוקי האג"ח הממשלתיות בישראל, הביעו המוסדיים פסימיות קלה, בדומה לפסימיות הקלה שהביעו על שוק המניות, כשהדעות היו חלוקות לגבי הכיוון העתידי שייקח בחודשים הקרובים. מנגד, לגבי שוק האג"ח הקונצרניות במשק המקומי, הביעו המוסדיים דעה מובהקת בהרבה: פסימיות כבדה. כך, מדד המוסדיים של קסם ושל "גלובס" לגבי אפיק האג"ח הקונצרניות בישראל הסתכם במינוס 35.

למול זאת, בהסתכלות על שווקי המניות המערביים שמעבר לים נמצאה אופטימיות כלשהי. מדד המוסדיים לשוק המניות בארה"ב עמד על 2 נקודות והביע על נייטראליות, ואילו מדד המוסדיים לגבי שוק המניות באירופה "היה הכי אופטימי, למרות שהדגימה בסקר הייתה ביום הכי קשה", לפי חדד. המדד לגבי שווקי אירופה עמד על 16.5, ניקוד שמצביע על אופטימיות בינונית.

השורות התחתונות של מדד המוסדיים