הבטוח הופך לסיוט: אג"ח בנקאיות מסוכנות ב-102 מיליארד ד'

האג"ח המסוכנות ביותר של הבנקים האירופיים הניבו בשנה שעברה תשואה של כ-8% - יותר מכל סוג אחר של אשראי בעולם ■ מתחילת השנה כל הרווחים הללו נמחקו, גם אחרי תשלומי הריבית על האג"ח

בורסה / צילום: רויטרס
בורסה / צילום: רויטרס

הדבר הכי בטוח בשוקי האשראי בשנה שעברה הופך במהירות לסיוט של משקיעי האג"ח השנה.

האג"ח המסוכנות ביותר של הבנקים האירופיים הניבו בשנה שעברה תשואה של כ-8%, לפי נתוני מדד בנק אוף אמריקה מריל לינץ' - יותר מכל סוג אחר של אשראי בעולם. בתוך פחות משישה שבועות מתחילת 2016, הרווחים הללו נמחקו כולם, גם אחרי תשלומי הריבית על האג"ח.

המשקיעים חוששים יותר ויותר מכך שרווחים חלשים ומפולת מניות עולמית יקשו על בנקים לשלם את הריבית על כמה מהאג"ח שלהם, או לפדות אותם מהר כפי שהם קיוו. האג"ח מאפשרות לבנקים לדלג על תשלומי ריבית בלי חדלות פירעון, ובמצבי מצוקה אפשר להפוך אותן למניות.

"החששות לגבי האג"ח הללו משקפים חששות אמיתיים שהבנקאות האירופית חלשה ופגיעה יותר להאטה בצמיחה כלכלית מכפי שאנשים רבים חשבו", אמר גארי הרברט, מנהל קרנות ב- Brandywine Global שמנהלת 59 מיליארד דולר בנכסי אג"ח בעיקר. "אירופה היא מוקד הרעש של חששות הצמיחה, והמצב נראה לא טוב".

 

הבנקים הנפיקו כ-91 מיליארד אירו (102 מיליארד דולר) באג"ח המסוכנות ביותר שלהם מאז אפריל 2013. הבעיה היא שהאג"ח הללו לא נבחנו מעולם, ואם בנק כלשהו לא יצליח לפדות אותן או יעצור את תשלומי הריבית עליהן, המשקיעים ימהרו לקפוץ מהאונייה, ויציתו גל מימושים בשוקי האשראי הקונצרני.

האג"ח או שטרי החוב הקצרים של הבנקים שהונפקו באירופה נושאים תשואות שהן מהגבוהות בשוקי האשראי, 7% בממוצע, מול תשואה ממוצעת של פחות מ-6% לאג"ח הזבל האירופי בממוצע, לפי מדדי בנק אוף אמריקה. אבל מבקרים אומרים שמאזני הבנקים לא שקופים מספיק, שהאג"ח שלהם מסובכות מכדי להבין אותן כפי שצריך, ושהאג"ח דומות מדי למניות. עם כה הרבה נעלמים, הסיכונים גבוהים.