"בארונ'ס": הנפט ייפול ל-20 ד' - ויתאושש ל-55 ד' בסוף השנה

לפי השבועון הפיננסי הנחשב, חברות שהן מפיקות נפט שוליות "נופלות בצדי הדרך", והקיצוצים בהיצע יביאו למפנה ■ "משקיעי המניות חותמים אולי יותר מדי על ההנחה המוטעית שמחירי נפט נמוכים הם מתכון למיתון עולמי קרוב"

נפט / צילום: שאטרסטוק
נפט / צילום: שאטרסטוק

מחיר הנפט עשוי ליפול עד 20 דולר לחבית במחצית הראשונה של השנה, אך יתאושש ל-55 דולר לחבית בסוף השנה, מעריך שבועון הבורסה והעסקים האמריקאי הנחשב "בארונ'ס". לפי הערכה זו, המפנה בשוק הנפט במחצית השנייה של השנה יוכל לסייע לאושש בהרבה את מחירי המניות, שעוקבות כעת במתאם גבוה אחרי מחיר הנפט.

לפי "בארונ'ס", השלב האחרון של שוק הנפט הדובי, שהחל במחצית שנת 2014, כבר נראה כנראה באופק, כאשר חברות שוליות שמפיקות נפט "נופלות בצדי הדרך". קיצוצים בהיצע צריכים להביא למפנה בשוק במחצית השנייה של השנה - אבל עד אז הנפט הגולמי ימשיך כנראה לרדת, אולי אפילו עד 20 דולר לחבית נפט ממערב טקסס, WTI. נפט ברנט העולמי נסחר בדרך כלל ברמה גבוהה יותר במקצת.

גם למשקיעי המניות יש סיבות להתעודד, כותב "בארונ'ס" בגיליונו האחרון. מדדי המניות רשמו מתאם גבוה למחיר הנפט לאחרונה, ונעו בעיקר כלפי מטה כאשר הנפט עלה ובעיקר ירד. המתאם ה"פרברטי" הזה נמשך למרות שהרוב המכריע של החברות בעולם נהנות מנפט זול יותר, מאחר שהן רוכשות מוצרים מזוקקים כדי לנהל את פעילותן.

נכון שיצואניות נפט רבות פועלות בשווקים מתעוררים, והמחירים הנמוכים האטו את צמיחתן הכלכלית ופגעו גם בקרנות ההון הריבוניות שלהן, כותב "בארונ'ס" - אך מעבר לכך, משקיעי המניות חותמים אולי יותר מדי על ההנחה המוטעית שמחירי נפט נמוכים הם מתכון למיתון עולמי קרוב.

לכן, לפי "בארונ'ס", ההערכה שמחיר הנפט יתאושש במחצית השנייה של השנה תביא כנראה גם להתאוששות שוקי המניות. ואולי לפני כן, משקיעי המניות יהיו מודעים לעובדה שהשוק הדובי בנפט משקף בעיקר היצע יתר של הזהב השחור הזה בעולם.

בעוד שחולשה עולמית בצד הביקוש מילאה תפקיד בבניית עודפי היצע של נפט, החולשה הזו מקורה בצמיחה איטית יותר, ולא במיתון כלכלי ישיר. האטה נוספת בצמיחה העולמית, בייחוד בסין, תמלא תפקד, אבל גם כאן צד ההיצע ימלא את התפקיד המכריע, וקיצוצים בתפוקה יביאו למפנה במחירים.

 

"בארונ'ס" צפה בסוף מארס 2014 מחיר נפט של 75 דולר לחבית, כשהנפט נסחר מעל 100 דולר, והשוק ירד בתוך זמן קצר מעבר לתחזית האפיקורסית ההיא. כבר לפני שנה חזה "בארונ'ס" מחיר של 20 דולר לחבית, והוא ממשיך לדבוק בתחזית זו.

צריכת הנפט העולמית החזיקה מעמד היטב יחסית. היא עלתה ב-2014 ל-92.8 מיליון חביות ביום מ-91.9 מיליון חביות ב-2013. ב-2015 עלתה הצריכה העולמית ל-94.5 מיליון חביות, עלייה משמעותית ביחס ל-2014, שנבעה כנראה מירידת המחירים שהפכה את הנפט לסחורה זולה ומבוקשת.

ב-2016, במידה רבה בגלל ההאטה בצמיחה הצפויה בסין, אנליסט האנרגיה הבכיר של סיטיגרופ, אריק לי, צופה עלייה קטנה יחסית בצריכת הנפט העולמית, ל-95.5 מיליון חביות ביום.

על רקע נתונים אלו, קל לראות שצד ההיצע היה האחראי העיקרי לשוק הדובי בנפט. היצע-היתר העולמי של הנפט ניכר גם בנתוני ההצטברות של מלאים. יכולת האחסון של נפט מחוץ לארה"ב כבר מוצתה למעשה. אדוארד מורס, ראש יחידת מחקר הסחורות בסיטיגרופ, אומר שמזג האוויר החם בדצמבר באירופה גרם לצבירת מלאי דלק להסקה וחימום באירופה על גבי אוניות ומכליות, מפני שמתקני אגירה אחרים כבר התמלאו.

"הישויות היחידות בעולם שצורכות באמת נפט גולמי הן בתי הזיקוק", אומר מורס מסיטיגרופ. הוא צופה התאוששות לנפט בארה"ב בפברואר ובמארס כתוצאה מביקוש גבוה יותר של בתי הזיקוק, וממזג אוויר חורפי קר יותר.