לפני כחודשיים חשפנו ב"גלובס" כי כ-3.5 שנים לאחר קריסת מיזם המכונית החשמלית של בטר פלייס, נפתח שלב החקירות בנוגע לאחריות למפולת, והמפרקים זימנו לחקירה גורמים בכירים בחברה לישראל שהשקיעה במיזם המכונית החשמלית, בהם עידן עופר ואמיר אלשטיין.
כעת, כך מתברר, מתחילה סאגה חדשה סביב החקירות. איש העסקים, עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל, ויו"ר החברה לישראל לשעבר, אמיר אלשטיין, וערן שריג, סמנכ"ל פיתוח עסקי ואסטרטגי בחברה, פנו לבית המשפט בבקשה כי יפסול את מפרקת בטר פלייס, עו"ד רו"ח סיגל רוזן-רכב, מלחקור אותם על אחריותם לנסיבות הקריסה.
זאת, בטענה לניגוד עניינים ומשוא-פנים מצידה, בעקבות סכסוך "עקוב מדמים", כטענתם בין חברת חיפה כימיקליים, המיוצגת על-ידי משרדה של רוזן-רכב, למפעלי ים המלח, מקבוצת החברה לישראל. מנגד, טוענים המפרקים, בתגובה לבית המשפט, כי מדובר בניסיון "נרפה" לפסול את המפרקת, אין כל הצדקה להטיל בה דופי ואין כל בסיס לבקשה לפסול אותה.
במסגרת הבקשה, שהוגשה למחוזי בת"א לאחר זימונם לחקירה, מבקשים עופר, אלשטיין ושריג, להורות לרוזן-רכב ועורכי דין אחרים ממשרדה, משרד עורכי הדין ראב"ד-מגריזו-בנקל, שלא לקחת חלק בחקירה שלהם. השלושה מדגישים כי הם אינם מבקשים לפסול את עו"ד רוזן-רכב מתפקידה כמפרקת בטר פלייס, אלא רק בכל הנוגע לחקירתם. לטענתם, בעניין זה "נגיעותה אינה ברת ריפוי", הגם שהמפרקת עצמה אינה מטפלת בסכסוך המשפטי המדובר.
לטענת השלושה, קיים חשש למשוא-פנים, לחוסר אובייקטיביות ולהיווצרותם של פגמים בתקינות ובהוגנות ההליך, וכמתחייב גם מהחובות החלות על המפרקים - בהן חובות תום-הלב והנאמנות. זאת, לדבריהם, בעקבות "ההתנצחויות המשפטיות הקשות" שבהן נמצא משרדה של רוזן-רכב אל מול קבוצת החברה לישראל.
"מאבק כולל"
בדצמבר אשתקד נחשף ב"גלובס" כי מפרקי בטר פלייס, עורכי הדין רוזן-רכב ושאול קוטלר, זימנו לחקירה מנהלים לשעבר בחברת בטר פלייס, וכי בשלב הבא בבירור האחריות לקריסת המיזם, הם עתידים לזמן לחקירה את איש העסקים שי אגסי, מייסד ומנכ"ל בטר פלייס העולמית לשעבר, וכן גורמים בכירים בחברה ובשוק שנטלו חלק במיזם, ובהם עופר ואלשטיין. עוד דווח, כי בהמשך יזומנו גם מנכ"ל בטר פלייס ישראל לשעבר, האלוף במיל' משה קפלינסקי, וכן אוון ת'ורנלי, שעמד בראש בטר פלייס-אוסטרליה. בנוסף, המפרקים שוקלים לזמן לחקירה גם את ניר גלעד, לשעבר מנכ"ל החברה לישראל.
במסגרת בקשתם לזימון כל הגורמים הרלבנטיים לחקירה, ציינו המפרקים, בין היתר, גם את העובדה כי משרדה של המפרקת מייצג את חיפה כימיקליים בסכסוך מול חברה בת של החברה לישראל. ואולם, לגישתם של המפרקים, אין בכך בכדי למנוע מהמפרקת את הטיפול בנושא. עופר, אלשטיין ושריג חולקים על כך. "עצם ההצגה האגבית של סכסוך משמעותי זה במסגרת בקשת המפרקים, כאילו מדובר בסכסוך לפינוי מושכר או תביעה בסדר דין מקוצר, יוצרת כלשעצמה חוסר נוחות", נכתב בבקשה לפסילתה של עו"ד רוזן-רכב.
לטענת השלושה, המדובר בסכסוך ארוך שנים בדבר קביעת מחיר האשלג שמוכרת מפעלי ים המלח לחיפה כימיקלים, כאשר לתוצאות ההליכים המשפטיים השלכות משמעותיות על מפעלי ים המלח וחיפה כימיקליים, "בהיקף של עשרות מיליוני דולרים, לא פחות". בבקשה צוין, כי השופט בדימוס, בועז אוקון, כבר הכריע בסכסוך במסגרת הליך בוררות עליו הוסכם, אך גם אז, נטען, לא ויתרה חיפה כימיקליים על המשך המאבק, ו"בניצוחו המשפטי של משרד ראב"ד, מנהלת מאבק כולל נגד מפעלי ים המלח, במסגרתו נפתחו מאז שנת 2014 כבר ארבעה הליכים משפטיים".
עוד נטען בבקשה, כי גם הצגתם של עופר, אמיר אלשטיין ושריג כחסרי קשר לחברות הקשורות לסכסוך, "הינו, בכל הכבוד, תמוה - עופר ואלשטיין כיהנו כדירקטורים בחברה לישראל המחזיקה בשליטה בכי"ל, המחזיקה ב-100% ממניות מפעלי ים המלח. שריג מכהן כדירקטור בכי"ל ובנוסף כיהן עד לא מכבר כנושא משרה גם בחברה לישראל".
המפרקים, כאמור, דוחים את הטענות בתוקף. "לא הובא כל טעם או צידוק להטלת דופי, ולו במשתמע, ביושרה ובמקצועיותה של המפרקת, בניסיון הנרפה ליחס לה "ניגוד עניינים" כביכול", הם טוענים.
המפרקים טוענים כי הבקשה אינה מבהירה "על מה ולמה נזעקו" עופר, אלשטיין ושריג, ומה הקשר הקיים בין חקירת בטר פלייס על-ידי המפרקת, לבין ה"סכסוך עקוב דמים", כהגדרתם, שבו מייצג משרד ראב"ד-מגריזו-בנקל ושות', לקוח הנמצא בסכסוך מסחרי עם מפעלי ים המלח.
לדברי המפרקים, בשום מקום בבקשת הפסילה לא מצוין אם ובאיזה אופן קשורות החברות שבפירוק לסכסוך; לא פורט באיזה אופן היו מעורבים התאגידים במעלה הפירמידה של משפחת עופר - החברה 'הסבתא' (החברה לישראל) או החברה האם (כי"ל) באותו סכסוך. זאת, כאשר, החברה לישראל וכי"ל, שהם תאגידים ציבוריים, לא דיווחו מעולם לציבור המשקיעים; ושלישית - עופר, אלשטיין ושריג נמנעו, מלציין מה חלקם ומעורבותם, באופן אישי, באותו סכסוך.
עו"ד יוסי בנקל ממשרד ראב"ד-מגריזו-בנקל מסר בתגובה: "לבקשה אין כל יסוד שכן אין כל קשר, ענייני או מקצועי, בין התפקיד של עו"ד רוזן-רכב כמפרקת של בטר פלייס לבין ייצוג משרדנו את חברת חיפה כימיקלים במחלוקת אל מול מפעלי ים המלח. נראה שלמישהו יש חשש מוצדק מהיכולות המקצועיות של משרדנו בשני התחומים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.