עשירי סין מבוהלים: בכיר בנדל"ן ביקר את הנשיא - והושתק

רן ז'יקיאנג, ששימש כמנהל חברת בנייה בשליטת הרשות העירונית של בייג'ין, כתב לנשיא בחשבון הווייבו שלו: "אל תבזבז את כספי משלמי המסים על דברים שלא מספקים להם שירותים" ■ הוא ננזף ע"י המפקח על התקשורת, והמסר נמחק

רן ז’יקיאנג / צילום: בלומברג
רן ז’יקיאנג / צילום: בלומברג

זו הייתה ביקורת חריפה ככל שאפשר היה להשמיע בסין על הנשיא שי ג'ינפינג. רן ז'יקיאנג, בכיר בגמלאות בתחום הנדל"ן, העז ב-19 בפברואר למתוח ביקורת בוטה על הנשיא בווייבו, המקביל הסיני של טוויטר, לעיני 36 מיליון העוקבים אחריו. "אל תבזבז את כספי משלמי המסים על דברים שלא מספקים להם שירותים", כתב רן בעקבות דרישת הנשיא מהתקשורת הממלכתית הסינית לציית למפלגה הקומוניסטית.

רן, שסגנונו הבוטה זיכה אותו בכינוי "התותח", ננזף במהירות על ידי המפקח על התקשורת, והותקף באתרי אינטרנט רשמיים. הסערה שהתחוללה סביבו הפחידה עוד יותר את הטייקונים הסינים, העצבניים בלאו הכי.

"זה מזכיר את מהפכת התרבות", אמר אדם שנכח בשבוע שעבר בהתכנסות של כמה מיליארדרים סינים, שהתמקדה בדרמה שהתעוררה בעקבות דבריו של רן. הוא התכוון כמובן לתקופת התסיסה הפוליטית ורדיפת האינטלקטואלים ובעלי הכוח בעשור האחרון לשלטונו של מאו דזה דונג במדינה.

"אנשים בחוג העשירים מכופפים את הראשים שלהם ומתמקדים בהשקעות בחו"ל", אמר אותו אדם. "זה נראה כמו עוד תמריץ לבריחת הון מהמדינה, שתרחיק אנשים מלקיחת סיכונים עסקיים בסין".

ההודעה של רן למיליוני העוקבים אחריו בווייבו כללה גם את השאלה "מתי הופכת ממשלת העם לממשלת המפלגה? כאשר כל התקשורת איננה מייצגת את האינטרסים של הציבור, העם יישכח ויוזנח!"

המסר הבוטה הזה נמחק מיד לדרישת מינהלת הסייבר בסין, אך לצנזור של האינטרנט נדרשו עשרה ימים למחוק אותו מכל חשבונות המדיה החברתית של רן. אמש (א') התרחש הבלתי נמנע - מינהלת הסייבר האשימה את רן ב"הפצת מידע לא חוקי" ובגרימת "אפקט שלילי".

אחר כך באה הביקורת המקוונת על רן מצד גורמים מקורבים לליגת הנוער של המפלגה ולרשות העירונית של בייג'ין. התגובה הזו גרמה להלם בקרב כמה מעשירי סין, עוד יותר מאשר הזעזוע שהם ספגו עם מעצרו הקצר של אחד מעשירי המדינה, גואו גואנגצ'נג, בדצמבר.

יש הבדל חשוב אחד בין רן ליתר עשירי סין מהמגזר הפרטי. רן שירת הצבא השחרור הלאומי הסיני, והפך למנהל חברת בנייה בשליטת הרשות העירונית של בייג'ין. כמו כמעט כל הבכירים בחברות ממשלתיות, הוא גם חבר מפלגה. הביקורת שלו, אם כן, משקפת יותר מתחים בתוך המפלגה ופחות מזה מאבק בין המפלגה למגזר הפרטי.

"הדברים של רן משקפים סנטימנט שהצטבר זמן רב בתוך המערכת והתפרץ לבסוף", אומר ז'נג ליפן, היסטוריון מבייג'ין שנחשב למבקר ותיק של המפלגה הקומוניסטית. "גופים ממשלתיים שירתו תמיד את המפלגה, אבל העמידו פנים שהם משרתים את העם. מה שקורה כעת הוא שהנשיא שי הסיר את עלה התאנה האחרון של המערכת".

ביטוי תמיכה אחד בדבריו של רן, מפרופסור בבית הספר המרכזי של המפלגה, הוסר במהירות מווייבו.

ז'נג מציין ש"קריאת התיגר ישירה על סמכות ההנהגה הבכירה" הזמינה באופן בלתי נמנע תגובת נגד בסביבה שבה חברי מפלגה אמורים להפגין את נאמנותם לנשיא שי. הוא מעריך שסגירת חשבון ווייבו של רן הייתה "העונש הקל ביותר האפשרי", והוא עוד עלול להיות מגורש מהמפלגה ואף גרוע מזה.

רוב הביקורת המקוונת שהופנתה נגד רן האשימה אותו בחוסר נאמנות למפלגה, אבל הוא היה גם מבקר שנוי במחלוקת של תופעות חברתיות במדינה, כמו הפערים הרחבים בין העשירים לעניים. רן טען שאלו שלא הצליחו לקנות לעצמם נכסי מגורים בשלב מוקדם יכולים להאשים רק את עצמם, אם הם אינם יכולים להרשות לעצמם כעת דירה.

טענה כזו יכולה להפוך את רן לשעיר לעזאזל פוליטי נוח לנשיא שי, שמנסה להפיג את הכעס הציבורי על פערי המעמדות. "אנחנו רוצים להמשיך להגדיל את העוגה לכולם, אבל גם להבטיח שאנחנו מחלקים אותה כמו שצריך", כתב הנשיא לפני שנתיים במאמר ביומון העם הסיני. "החברה הסינית מחזיקה זמן רב בערך של 'לא חשובה הכמות, חשוב שלכולם תהיה אותה כמות'".