למרות שתעשיית ההדפסה בתלת ממד איבדה הרבה אוויר - ולראיה ביצועי מניות דוגמת סטרטסיס הישראלית - קרנות הון סיכון וקרנות השקעה עדיין מאמינות בחזונה לייצר מהפכה תעשייתית. כרגע, בכל אופן, בתעשיית ההדפסה בתלת ממד נוצרי עודפי מלאי (דהיינו הלקוחות רכשו יותר מכונות מהנדרש), וייתכן שבמקביל גדל הספק לגבי היכולת של התעשייה הזו להפוך מכזו שמשרתת נישות קטנות של לקוחות, ולאו דווקא פונה לייצור המוני (Mass Market).
ולמרות זאת, יש מי שמוכן לפתוח את ארנקו בפני חברות בתעשייה זו, וכעת מדובר בחברה הישראלית XJet שגייסה 25 מיליון דולר לפי שווי "אחרי הכסף" שלפי הידוע אינו משקף רווח למשקיעים שהשתתפו בסבבי הגיוס הקודמים של החברה. את הגיוס הובילו קרן קטליסט CEL, פרייבט אקוויטי ישראלי-סיני, וחברת Autodesk, המתמחה בתוכנות עיצוב עבור הדפסה בתלת ממד.
XJet אינה חברה צעירה, לפחות לא במונחי תעשיית הטק המקומית. היא יצאה לדרכה בשנת 2007 ברחובות - העיר שהפכה למרכז תעשיית הדפוס, החל מאינדיגו וכלה בסטרטסיס - והוקמה על ידי חנן גוטהייט, שנמנה על מייסדי אובג'ט ושימש כמנכ"לה הראשון. אובג'ט, נזכיר, זו החברה הישראלית שהתמזגה לתוך סטרטסיס האמריקאית וכך נוצרה סטרטסיס הנוכחית. בתחילת דרכה, XJet ניסתה לעשות משהו די אחר מהדפסה בתלת ממד: החברה הדפיסה מתכות עבור פנלים סולריים, ועבור פתרון זה גייסה בין 2007-2011 סך של 60 מיליון דולר, בין היתר מקרן ג'מיני, קרן ההשקעות של בני לנדא ואפלייד מטיריאלס.
המוצר לא צלח, ובשנת 2014 שינתה החברה כיוון וגייסה 22 מיליון דולר, בין היתר מקרן אלומות, כדי לנסות את מזלה בתעשיית הדפסה על מתכת בתלת ממד. זה אומר, למעשה, שהחברה שרפה 60 מיליון דולר על מוצר שכשל, והותירה קבוצה של משקיעים שהפסידו לפחות חלק מהשקעתם.
עכשיו, כאמור, היא מנסה לפרוץ לשוק של הדפסת תלת ממד על מתכת (שוק לא פשוט שאפילו סטרטסיס הישראלית לא נכנסת אליו, ומתמקדת בהדפסת חלקי פלסטיק). החברה פיתחה טכנולוגיה שנקראת NanoParticle Jetting, המשתמשת בננו-חלקיקים בתרחיף נוזלי, לצורך בניה של מודלים תלת ממדיים ממתכת.
לדברי גוטהייט, שמכהן כמנכ"ל, "הגיוס מהווה הבעת אמון נוספת בדרך של החברה להובלת שוק ההדפסה בתלת ממד במתכת, שוק שצומח בקצב של 50% בשנה ומחולל מהפכה ביכולת לייצר סדרות קצרות של חלקי מתכת מורכבים בתחומי ייצור נרחבים". מי שיכהן כיו"ר החברה הוא יאיר שמיר, שותף-מנהל בקרן Catalyst CEL שציין כי "לחברה יש הנהלה מאוד מנוסה ובוגרת, עם טכנולוגיה חדשנית ואף מהפכנית, שללא ספק תחולל שינוי משמעותי בתעשיית הייצור של חלקי מתכת מתוחכמים. אנחנו מקווים שכאשר המוצרים יבשילו, נוכל לסייע בעזרת שותפינו בקרן לחדירה מסיבית של החברה לשוק הייצור ולתעשייה הסינית".
לדברי איתן צרפתי, מנכ"ל משותף של מרכז הפיתוח של Autodesk בישראל ומנהל תחום ההדפסה בתלת ממד, "החיבור שלנו ל- XJet, המעורבות וההשקעה בחברה, נובעים מאמונה שמדובר בטכנולוגיה פורצת דרך, כזו שיש לה פוטנציאל לשנות את עתיד התעשייה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.