שיא במגמת הריכוזיות ביצוא הישראלי לשנת 2015: נתוני מכון היצוא מצביעים כי אשתקד ייצאו 10 היצואניות הישראליות הגדולות 51.3% מהסחורות, ב-23.6 מיליארד דולר בקירוב. זאת, לאחר שבאותה שנה רשמו ירידה דולרית בשיעור של כ-2% בהשוואה לשנת 2014. היצוא של כל שאר החברות המייצאות מישראל רשם אשתקד ירידה דולרית בשיעור של כ-8%, והסתכם בכ-22.4 מיליארד דולר. 10 החברות שנחשבות ליצואניות הישראליות הגדולות ביותר - בלי יהלומים - הן אדמה, אינטל, אלביט מערכות, בזן, התעשייה האווירית, ישקר, טבע, כיל, פז נפט ו-HP אינדיגו.
במכון היצוא אמרו היום (א') כי נתוני הריכוזיות ביצוא לשנת 2015 הם הגבוהים ביותר מאז שהחלה המדידה בשנת 2007. ב-2012-2014, כך על פי נתוני דוח הריכוזיות ביצוא, נשמר יחס שווה בין היצואניות הגדולות ליצואניות הקטנות והבינוניות. מאז שנת 2007 הגדילו 10 היצואניות הגדולות את חלקן בכלל היצוא הישראלי בשיעור של יותר מ-15%.
"בשנת 2014 ראינו בלימה במידת הריכוזיות ביצוא הישראלי, אך בשנת 2015 אנחנו ממשיכים לראות עלייה במשקלן של 10 היצואניות הגדולות - מה שמצביע גם על תלות גוברת של היצוא ושל המשק כולו במספר מצומצם של חברות ענק", אמר היום מנכ"ל מכון היצוא, עופר זקס. "מגמה זו מדגישה את הקושי הרב שלפני היצואנים הקטנים והבינוניים שמבקשים להגדיל את היקפי מכירותיהם בחו"ל בשנים האחרונות, ומלמדת על הצורך החיוני בעידוד ותמיכה במגזר זה. עם זאת, אין להתעלם מחשיבותן ותרומתן הרבה של היצואניות הגדולות לגידול ביצוא מישראל, לתעסוקה המקומית ולצמיחת המשק".
מהדוח עולה עוד כי החל ב-2008, החברות הגדולות הובילו את מגמת הצמיחה ביצוא הישראלי - בה בשעה שבהיקף היצוא המצרפי של שאר החברות חלה ירידה. ביחס ל-2008 רשמו החברות הגדולות ב-2015 עלייה של כ-35% בהיקף פעילות היצוא, וחברות אחרות רשמו ירידה כוללת שהסתכמה בכ-7%.
מגמות בייצא מישראל
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.