בנקים מערביים הוזהרו שלא לקחת חלק בפעילות כלכלית ברוסיה

הממשלה הרוסית מעוניינת לצמצם את הגירעון הממשלתי באמצעות הנפקת אג"ח ומכירת נכסים ממשלתיים ■ בכיר באיחוד האירופי הזהיר בנקים אירופיים שלא לקחת חלק בהליכי ההפרטה של רוסיה

ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס

אתמול פג תאריך היעד שהעמיד שר האוצר הרוסי לבנקים להשקעות ברחבי אירופה להציע הצעות להוביל מכירה של שורה של נכסים ממשלתיים. ככל הידוע הבנקים המרכזיים באירופה לא הגישו הצעות לאחר שפקיד בכיר באיחוד האירופי הזהיר אותם שכל עוד הסנקציות שהוטלו על רוסיה נותרים בעינם הם חשופים לתביעות וקנסות.

בשבועות האחרונים פנה שר הכלכלה הרוסי לשורה של בנקים להשקעות באירופה במטרה שייעצו ויאתרו משקיעים לרכישה של מספר נכסים מרכזיים ביניהם מחצית מהון המניות של חברת הנפט באנשנפט, 11% מהון המניות של מפעילת מיכרות היהלומים אלרוסה ו-11% ממניות בנק ההלוואות וי.טי.בי (VTB). הבנקים אליהם פנה שר הכלכלה הרוסי התבקשו להציע את הצעותיהם עד אתמול.

על פי שווי השוק הנוכחי של הנכסים שהממשלה הרוסית מעוניינת להעמיד למכירה, מדובר בעסקאות ששווי השוק שלהם עומד על 6.3 מיליארד דולר.

סגן שר הכלכלה הרוסי ניקולאי פודגוזוב, אמר לסוכנויות הידיעות כי 10 בנקים בינלאומיים (מבין 22 בנקים) השיבו לרוסיה ואף הגישו הצעות להוביל את הליך המכירה.  פודגוזוב סירב לנקוב בשמותיהם של הבנקים.

בשבוע שעבר הודיעה רוסיה שבכוונתה לחזור עוד השנה לשווקים החופשיים ולגייס כסף באמצעות הנפקת אג"ח. רוסיה מציעה ריביות אטרקטיביות אולם עדיין קיים חשש של הבנקים הבינלאומיים ממעורבות ישירה בכלכלה הרוסית בשל הסנקציות שהוטלו עליה ב-2013 לאחר שפלשה לאוקראינה וסיפחה לשטחה את חצי האי קרים.

רוסיה מעוניינת לממן את הגירעון בתקציבה ולהעמיד אותו השנה על 3% בעיקר באמצעות מכירה של נכסים באמצעות הליכי הפרטה במקביל לגיוס כסף באמצעות הנפקות אג"ח. תקציב רוסיה נבנה כך שהוא מניח הנחת יסוד כי הנפט יסחר בטווח של שנתיים במחירים של 50-55 דולר אולם נכון לרבעון הראשון של השנה נראה כי מחיר זה יושג, אם בכלל, לקראת סוף השנה מה שיצור בור בתקציבה שאותו יאלצו לממן באמצעות מכירה מוגברת של נכסים ובמחירים מספיק אטרקטיביים כדי שהסיכון יגולם היטב במחירי הנכסים.