האוצר: מצטמצם הפער בין מחירי המזון בישראל לעולם

סקירת האוצר מנפצת מיתוסים: מחירי המזון בישראל יורדים, והישראלים לא עוברים למותגים זולים או לקנייה ברשתות זולות

מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי
מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי

מנפץ מיתוסים? מחירי המזון בישראל עדיין גבוהים בהשוואה בינלאומית, למרות שירדו משמעותית בשנתיים האחרונות - כך קובע האוצר בסקירה השבועית שפרסמה היום (א') יחידת הכלכלן הראשי. הנתונים, שמתבססים בין היתר על מאגר נילסן, מצביעים על ירידות מחירים בכל מוצרי המזון העיקריים, למעט פירות, ירקות, בשר עופות ודגים - שמחיריהם עלו ב-2015 בשיעור של 2%-3%.

כותבי המסמך, הקורא תיגר על התפיסות הרווחות בציבור, טוענים כי ירידת מחירי המזון נובעת בעיקרה מירידות המחירים בעולם, ולא ממעבר לצריכת מותגים זולים או לקנייה ברשתות זולות. להפך - המגמה בשנתיים האחרונות הייתה דווקא מעבר לערוצי רכישה יקרים יותר כגון חנויות הנוחות שבמחמי התדלוק.

בנוסף מציינים הכותבים כי במהלך השנתיים האחרונות נרשמה ירידה ברמת הריכוזיות בשווקים רבים, אך דרושה בחינה מעמיקה יותר על-מנת לזהות קשר חד-משמעי בין התפתחות זו למגמה בתחום המחירים.

סל המוצרים הזול ביותר הוא בהיפרים, המהווים במחצית משוק המזון. מחיר סל מוצרים בהיפרים (סניפי הענק של הרשתות הגדולות) נמוכים בכ-5% ממחירו ברשתות המזון החרדיות. על-פי הסקירה שוררת בציבור תפיסה שגויה, שלפיה מחירי המזון בישראל מתייקרים. עורכי הסקירה מציינים בהקשר זה סקר שנערך לאחרונה, ובו השיבו 93% מהנשאלים כי מחירי המזון התייקרו בשנתיים האחרונות.

"תפיסה זו אינה תואמת את המצב בפועל", קובע הכלכלן הראשי, ומציין כי בשנתיים האחרונות נרשמה ירידת מחירים משמעותית בכמעט כל קטגוריות המזון.

מהשוואות המחירים שמציג האוצר עולה כי מחיריהם של כל מוצרי המזון רשמו בשנתיים האחרונות ירידות מחירים בשיעור שנתי של עד 4%, למעט ירקות ופירות טריים ומוצרי בשר, עוף ודגים, שהתייקרו ב-2015 בשיעורים של 3% ו-2% בהתאמה. על-פי נתוני מאגר נילסן, מחיר סל הצריכה הממוצע שנרכש ב-2013 ירד בשנתיים האחרונות בכ-2.3%, זאת במקביל לעלייה של 4% בשכר הממוצע במשק שנרשמה במהלך אותה תקופה.

הכלכלן מציין כי מחירי המזון בישראל עדיין גבוהים בהשוואה בין לאומית, אך הפער הולך ומצטמצם: ב-2011 היו מחירי המזון בישראל גבוהים ב-16% מהממוצע במדינות ה-OECD, אך מאז במקביל לירידת מחירי המזון בישראל, עלו המחירים במדינות ה-OECD בממוצע בכ-4% בשנתיים האחרונות.

הגורמים לירידת מחירי המזון בשנתיים האחרונות, על-פי האוצר, היו בראש ובראשונה האינפלציה השלילית והירידות במחירי הסחורות בעולם (מדד מחירי סחורות המזון של קרן המטבע הבינלאומית רשם ירידה בשיעור של כ-21% בשנתיים האחרונות) וכן השפעת צעדי מדיניות ממשלתית - הורדת שיעור המע"מ ונקיטת צעדים להגברת התחרות (חוק המזון, פתיחת מכסות פטורות ממכס).

לעומת זאת, ההתייקרויות שנרשמו ב-2015 במחיריהם של ירקות ופירות טריים מוצרי בשר, עוף ודגים מוסברות בכך שמדובר בענפים המאופיינים בחסמי יבוא רגולטוריים ומהותיים (ירקות ופירות ובשר, עופות, דגים ומוצריהם). על-מנת להבין יותר לעומק את המגמות בשווקי המזון, ואת הגורמים לירידות המחירים, נעשה שימוש במאגר נתוני נילסן המנתח נתוני מכר של מוצרי מזון בסיסיים בהיקף 18 מיליארד שקל לשנה (מלבד ירקות ופירות).

מניתוח הנתונים עולה כי בסך-הכול לא נרשם שינוי משמעותי בתמהיל הסל, בין מותגים יקרים לזולים. כך, בעוד בקטגוריות כגון בשר, עוף ודגים, שימורים וירקות קפואים, קפה ותה ומשקאות מוגזים שחורים נרשם שינוי תמהיל לכיוון מותגים יקרים יותר - בקטגוריות כגון דגני בוקר, ממרחים מתוקים וחטיפים וביצים נרשם שינוי תמהיל לכיוון מותגים זולים יותר. 

מזון
 מזון