רק 8 הנפקות ראשוניות נערכו ברבעון הראשון של השנה בוול סטריט, הרמה הנמוכה ביותר מאז המשבר של 2008-2009, כך עולה מנתונים שפרסמה חברת המחקר Renaissance Capital שעוסקת בתחום ההנפקות. לשם השוואה, ברבעון הראשון של 2015 בוצעו 34 הנפקות וברבעון הראשון של 2014 בוצעו 64 הנפקות. מדובר על ירידה חדה גם בהשוואה לרבעון הקודם, שבו היו 32 הנפקות ראשוניות (IPOs).
הירידה במספר ההנפקות באה לידי ביטוי גם בירידה חדה בהיקף הסכומים שגויסו במסגרת של IPO בארה"ב ברבעון הראשון: רק כ-700 מיליון דולר, צניחה של 87.3% בהשוואה לרבעון המקביל ושל 89.7% בהשוואה לרבעון הקודם - והסכום הנמוך ביותר שגויס ברבעון הראשון של השנה מזה 20 שנה. יתרה מכך, לפי נתוני Renaissance, גם הסכום הנמוך שגויס, התקבל בזכות בעלי מניות קיימים בחברות שביצעו הנפקות, שרכשו מניות במסגרת ההנפקות.
מגזר הבריאות (חברות ביוטק, מכשור רפואי וכדומה) היה המגזר הבולט בתחום ההנפקות לאורך כל הרבעונים האחרונים, עם 40%-50% מסך ההנפקות הראשוניות, אך ברבעון הנוכחי הוא היווה 100% מכלל ההנפקות הראשוניות - אף חברת טכנולוגיה, פיננסים או כל תחום אחר לא ביצעה הנפקה בארה"ב. היקף העסקה הממוצע ברבעון היה 82.5 מיליון דולר, דומה לרבעון המקביל.
בדרך להנפיק: Kaltura מישראל
ב-Renaissance מציינים שבנוסף ל-8 החברות שהונפקו, היו עוד 8 חברות שתכננו הנפקות בהיקף מצטבר של 1.4 מיליארד דולר, אך החליטו ברגע האחרון לדחות את המהלך לאחר שהבינו שלא ישיגו את השווי אליו הן שואפות. בין הגורמים להאטה מציינת חברת המחקר את הירידה בשווי החברות בעמק הסיליקון, העלייה בתנודתיות שוקי ההון העולמיים, השפעת מחיר הנפט, ירידה במכפילי חברות הטכנולוגיה ועוד.
האם החולשה בשוק ה-IPO תימשך? להערכת Renaissance, למרות ירידה במספר התשקיפים שהוגשו (24 בלבד ברבעון הראשון, לעומת 48 ברבעון המקביל), עדיין נותר "פייפליין" משמעותי של חברות שמתכננות להנפיק - 118 במספר, מתוכן 42 כבר הגישו תשקיפים באופן רשמי. בין החברות הבולטות ש-Renaissance מציינת כהנפקות עתידיות פוטנציאליות, נמצאת גם חברת הטכנולוגיה Kaltura מישראל, שהם מעריכים שתשאף לשווי של כמיליארד דולר.
"אנחנו מעריכים ששוק ה-IPO לא יישאר סגור לאורך זמן, לאור השינויים החיוביים בשוק מאז אמצע פברואר", כותבים בחברת המחקר, ומציינים את השיפור בשוקי ההון. להערכתם, בשוק יהיו זהירים בהתחלה, ולאחר מכן יגיע הגל הראשון של ההנפקות שיהיו של חברות חזקות ברמות התזרים ושיעורי הצמיחה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.