לאורך השנים התרגלנו לראות את מנכ"לי קבוצות הביטוח בצמרת דירוגי השכר בענף. ב-2015 התמונה השתנתה במקצת. בצמרת הרשימה בשנה החולפת אמנם ניצב מנכ"ל כלל ביטוח איזי כהן, ובמקום השלישי ניצב מנכ"ל הראל, מישל סיבוני, אולם ביניהם, במקום השני המכובד של הענף, ניצב סוכן הביטוח איציק עוז, שקיבל ב-2015 שכר בעלות של יותר מ-6.7 מיליון שקל. נוסף על כך, במקום השמיני באותה רשימה של כלל הענף נמצא שותפו לשעבר בסוכנות המצליחה אגם לידרים, משה ששון, שקיבל בשנה שעברה תגמולים בעלות של 4.15 מיליון שקל.
למעשה, השניים, וסוכן ביטוח נוסף - רן גבעון, נמצאים גבוה יותר בטבלת מקבלי השכר בהפניקס ב-2015 מאשר מנכ"ל הקבוצה אייל לפידות, שזכה בשנתיים האחרונות להיות במרכז המאבק שהוביל משרד האוצר כנגד שכר המנהלים הבכירים בתחומי הפיננסים. ואולם, בעוד שגבעון הנו אורח חדש בצמרת מקבלי השכר בפיננסים, הרי שעוז, וגם (במידה פחותה ממנו) ששון, נמצאים קבוע בצמרת מקבלי השכר בהפניקס, ולמעשה בענף הביטוח כולו.
מבדיקת "גלובס" עולה כי בשמונה השנים האחרונות קיבל עוז תגמולים בעלות כוללת של יותר מ-50 מיליון שקל, בעוד שששון קיבל בתקופה זו תגמולים בעלות של קצת פחות מ-31 מיליון שקל, ובשנתיים האחרונות הם קיבלו דיבידנדים בהיקף שנע סביב רמה של כ-29 מיליוני שקלים (שני שלישים לעוז ושליש לששון) כך שכלל התגמולים שקיבלו בשכר ודיבידנדים בשמונה השנים החולפות מסתכם בלפחות 110 מיליון שקל (לפי חלוקה של שני שלישים לעוז ושליש לששון).
23 שנות שותפות
דרכם המשותפת של עוז וששון באגם לידרים תמה בסוף 2015, לאחר 23 שנים מוצלחות יחד בסוכנות רווחית במיוחד כתוצאה מיעילות יוצאת דופן. הסוכנות הוקמה בשנת 1992, ונהנתה לאורך השנים - יותר ממתחרותיה - מכך שהסוכנויות הגדולות ביותר, שהתמחו בתחומי הביטוח הפנסיוני, תפסו לעצמן נתח מרשים בשוק ההפצה, תוך שיצרו לעצמן קשר עם הרבה מאוד לקוחות קצה (חוסכים ומעבידים).
בניגוד לאייל לפידות וליתר מנכ"לי חברות הביטוח - שהנם מנהלים שכירים - ששון בן ה-48 ועוז בן ה-50 הם שכירים ושותפים בבעלות בסוכנות, שהרוויחה בשש השנים האחרונות כ-170 מיליון שקל - רווח שלא היה מבייש חברות ציבוריות רבות. בשנתיים האחרונות, בצל ההיפרדות של עוז וששון, החברה חילקה דיבידנדים בהיקף חריג של 72.3 מיליון שקל.
בדוחות הפניקס מצוין כי מלבד השכר ודמי הניהול שמשולמים לעוז, הוא זכאי לבונוס שנתי הנגזר מרווחי הסוכנות שהקים ושהוא מנהל. המענק הנגזר מרווחי אגם (לפני ניכויי מס, הפחתת מוניטין, ניכוי דמי ניהול ומענקים לבעלי המניות), הוא בשיעור של כ-5% מתוכם. אם הרווח של אגם לידרים לצורכי מענק יהיה מעל ל-47 מיליון שקל, אזי על הסכום שמעל לרף זה יקבל עוז מענק שנתי בגובה של כ-8.4%. לצדו, ששון היה זכאי עד סוף 2015 לשכר ששולם לחברה פרטית שבבעלותו, ולבונוס מרווחים בשיעור של כ-2.5%. עבור רווחים מעל 47 מיליון שקל לשנה היה זכאי לבונוס של כ-4%.
כאמור, אין מדובר בשכירים "רגילים" של הפניקס, כי אם בשותפים שהקימו סוכנות יעילה מאוד בסטנדרטים של ענף הביטוח - שמהתחלה שמה דגש על יכולות תפעול ומחשוב גבוהות - אשר פועלת בשוק תחרותי ומשיגה רווחיות גבוהה פי כמה ממתחרותיה. למעשה, ככל שידוע יש רק סוכנות ביטוח אחת רווחית מזו שלהם - של בנק מזרחי טפחות, שנהנית מהגב של בנק המשכנתאות הגדול במשק, ושאינה פועלת בתחום ההסדרים הפנסיוניים, התחרותי יותר.
רווחיים מהמתחרים
כך, ב-2015 רשמה אגם לידרים אחזקות רווח שנתי של כ-37.1 מיליון שקל - יותר מכפול מהבאה בתור מקרב סוכנויות ניהול ההסדרים הגדולות במשק, שמתחרות בה ישירות. מבדיקתנו עולה שסוכנויות ניהול הסדרים בולטות אחרות רשמו רווחים נמוכים בהרבה מאלה של אגם לידרים.
סוכנות שקל (ששייכת במלואה להפניקס) הציגה רווח שנתי של כ-13.1 מיליון שקל, בעוד שתמורה של כלל ביטוח הציגה רווח שנתי של כ-7.8 מיליון שקל, ומבטח סימון - סוכנות הביטוח הגדולה במשק, שנמצאת בבעלות המלאה של קבוצת מגדל - הרוויחה 15.2 מיליון שקל. כאמור, רק הסוכנות של מזרחי טפחות רשמה ב-2015 רווח גבוה יותר - של כ-68 מיליון שקל, וגם סוכנות הביטוח פועלים משכנתאות של בנק הפועלים השיגה רווח שנמוך מזה של אגם (רווח שנתי של כ-15 מיליון שקל לפני מס).
בשנת 2003, קצת יותר מעשור לאחר היווסדה, רכשה הפניקס 25% מסוכנות אגם לידרים בתמורה לסכום שהוערך אז בפחות מ-2 מיליון שקל. ב-2005 רכשה הפניקס מעוז, ששון וחברת ההשקעות לידר 60% ממניות החברה האם של הסוכנות - אגם לידרים אחזקות (כך שבסה"כ החזיקה 70% מסוכנות הביטוח), לפי שווי של יותר מ-56 מיליון שקל לסוכנות הביטוח.
באמצע 2015 חתמה הפניקס, שבשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, על הסכם חדש להגדרת מנגנון ההיפרדות בינה ובין שותפיה בסוכנות אגם לידרים, איציק עוז ומשה ששון, תוך שנקבע לסוכנות שווי חברה מינימלי של כ-209 מיליון שקל. בעסקת שנחתמה בשנה שעברה נקבע שששון יפרוש מתפקידו הניהולי בסוכנות וימכור את חלקו בה לעוז, שמצדו יקבל אופציית מכר (PUT) חדשה להחזקותיו באגם לידרים להפניקס, שתינתן למימוש במהלך 2017 (כשלהפניקס תינתן אופציית רכש (CALL) דומה).
איציק עוז, שמכהן כמנכ"ל משותף בחברת אגם לידרים, ושנחשב לאחד מבכירי ענף הביטוח ומוערך מאוד בכלל החברות, החזיק ערב העסקה עם ששון בכ-26.8% ממניות החברה האם של סוכנות הביטוח, ואילו ששון החזיק בכ-13% (עבורן קיבל מידי עוז סכום נאה שאינו ידוע). באותה עסקה אף נקבע כי לעוז מובטח שווי מינימלי לגבי חלקו בסוכנות קודם לרכישת החזקותיו של ששון - כך שיקבל תמורתן מידי הפניקס לפחות 56 מיליון שקל (בניכוי דיבידנדים שיחולקו). כלומר, עוז צפוי להיפגש בשנה הבאה עם עוד עשרות רבות של מיליוני שקלים, אם וכאשר יוחלט על מימוש האופציות.
סוכנות אגם לידרים ברווחיות ובתגמול
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.