סנדרס חוזר בו מההצהרה הפוגענית נגד ישראל - אך לא מתנצל

סנדרס: "לישראל אין ידיד גדול יותר ממני"; מואשם בעלילת דם ■ דובר המתמודד הדמוקרטי: "סנדרס בילה חודשים בישראל בצעירותו; למעשה, משפחתו חיה עתה בישראל" ■ דוברו: "הרעיון שסנדרס אמר בהחלטיות ש-10 אלפים פלסטינים נהרגו פשוט אינו מדויק ומעוות"

ברני סנדרס / צילום: בלומברג
ברני סנדרס / צילום: בלומברג

התבטאותו האומללה של הסנטור ברני סנדרס, בראיון לעיתון "ניו-יורק דיילי ניוז", שלפיה הרגה ישראל "יותר מ-10 אלפים ערבים" בעזה, שרבבה את המתמודד הדמוקרטי לשערוריה עזה בזמן הכי פחות מתאים ובמקום הכי פחות מתאים - בעיצומו של הקמפיין לקראת הבחירות המקדימות במדינת ניו-יורק, שבה נמצא הריכוז היהודי הגדול ביותר בעולם מחוץ לישראל.

סנדרס, שמנסה לצמצם פער של 10% בינו לבין הילארי קלינטון, המתמודדת הדמוקרטית המובילה, זקוק לכל קול יהודי. הצהרתו על מספר ההרוגים בעזה עלולה להותיר משקע שלילי בקרב 1.75 מיליון יהודי מדינת ניו-יורק, אם כי סקרים בעבר הראו, שסוגיות ישראליות אינן נמנות עם הגורמים החשובים שמכוונים את ההצבעה של רוב היהודים האמריקאים.

יתר על כן, האמירה הזו, שנטולה כל בסיס עובדתי, עלולה ליצור רושם שסנדרס הוא משקל נוצה בענייני חוץ ושבסופו של דבר הוא "פוני שיודע טריק אחד בלבד" - מחאה נגד אי השוויון הכלכלי.

וכך, פרסם אמש דובר בקמפיין של סנדרס הודעה שמנסה להרגיע את הרוחות ושמדגישה את "ידידותו" של המתמודד הדמוקרטי כלפי ישראל. בכל זאת, בהודעה אין אף מילת התנצלות. "כפי שיודעים רבים, בצעירותו בילה הסנטור סנדרס חודשים בישראל, ולמעשה יש לו בני משפחה שחיים שם עתה", נאמר בהודעה. "אין שום מועמד לנשיאות שיהיה תומך חזק יותר מסנדרס בזכות ישראל להתקיים בחירות, שלום וביטחון. הדרך לשלום במזה"ת אינה קלה. סילוף האמת בעיצומו של הקמפיין, אינו מועיל. אנו מקווים שיהיה אפשר לנהל דיון הוגן על נושא חשוב זה".

 

כפי שדיווחנו אתמול (ה'), אמר סנדרס בראיון ל"דילי ניוז": "בואו תעזרו לי פה. אני לא זוכר בדיוק את המספר, אבל למיטב זכרוני נהרגו יותר מ-10,000 אנשים חפים מפשע בעזה. זה נשמע לכם נכון? אני מבין שהרבה בתי דירות נהרסו. בתי חוליים הופצצו. אני מאמין, אם כן, ואני לא היחידי, שישראל הפעילה כוח ללא אבחנה יותר מכפי שהיתה חייבת לעשות". אחד מהמראיינים העיר לסנדרס, כי למעשה נהרגו בעזה ב-2014 2300 אנשים ויותר מ-10,000 נפצעו. הוא לא חלק על כך.

הסנטור אינו יכול להכחיש את האמירה השנויה במחלוקת, שנאמרה און דה רקורד, הוקלטה ופורסמה כחלק מתמליל הראיון ל"דיילי ניוז", השבוע. דובר הקמפיין מצא אפוא דרך מעניינת ליצור חיץ בין סנדרס לבין אמירתו, כך: "הרעיון שסנטור סנדרס הצהיר בהחלטיות ש-10 אלפים פלסטינים נהרגו הוא פשוט אינו מדויק ומסלף את הדיון (עם עורכי 'דיילי ניוז'). השכנת שלום בין ישראל לפלסטינים לא תהיה קלה. זה יעזור אם עמדות המתמודדים בסוגיה זו לא יסולפו".

מייקל אורן, לשעבר שגריר ישראל בוושינגטון ועתה ח"כ מטעם "כולנו", מתח ביקורת חריפה ביותר על סנדרס בעקבות התבטאותו על הרוגי עזה ודרש ממנו להתנצל על הדברים. בראיון ל"טיימס אוף ישראל" אמר אורן, כי דברי סנדרס מסייעים לאינטרסים של חמאס וארגוני טרור אחרים, ופוגעים בלגיטימציה של מדינת ישראל ובביטחונה.

"קודם כל, הוא צריך לבסס את הצהרותיו על עובדות", אמר אורן. "שנית, הוא חייב לישראל התנצלות. הוא טופל עלינו עלילת דם.הוא מאשים אותנו שהפצצנו בתי-חולים. הוא מאשים אותנו בהרג 10 אלפים אזרחים פלסטיניים. האם כל אלה אינם מצדיקים התנצלות"?

"סנדרס אינו מזכיר את העובדה שאלפי רקטות של חמאס שוגרו לעבר ישראל", ממשיך אורן. "הוא אינו מזכיר את העובדה שחמאס מצא מסתור בקרב אזרחים.הוא אינו מזכיר את העובדה שישראל נסוגה מעזה כדי לתת לפלסטינים הזדמנות להתנסות בהקמת מדינה משלהם, והם הפכו זאת לניסיון בטרור. הוא לא הזכיר אף אחד מאלה. מבחינתי, זו הוצאת דיבה".

גם הליגה נגד השמצה והוועד היהודי האמריקאי גינו את דברי סנדרס על עזה. עד למסירת הידיעה, לא התייחסה קלינטון להתבטאות הסנטור.