אין רגע דל בענקית הנדל"ן כלכלית ירושלים. דירקטוריון החברה, שמתנהלת ללא בעל שליטה בחודשים האחרונים, התכנס אתמול והחליט על דחיית אסיפת בעלי מניות מיוחדת שהייתה אמורה להתכנס ביום ראשון הקרוב (8 במאי). ל"גלובס" נודע כי הדירקטוריון צפוי להחליט על מועד חדש לכינוס האסיפה כבר בימים הקרובים, וזו תתכנס בתוך מספר שבועות. באסיפה יעמדו על הפרק מספר החלטות משמעותיות שאת חלקן מקדם הדירקטוריון ואת חלקן בעלי עניין מרכזיים בכלכלית: חברת סאמיט של זוהר לוי ובית ההשקעות אלטשולר שחם.
אחת ההצעות שצפויות לעלות באסיפה היא בקשת הדירקטוריון לאשר את הגדלת את ההון הרשום של החברה מכ-300 מיליון מניות לכ-500 מיליון מניות, מה שיאפשר להנהלת כלכלית ירושלים להוציא לפועל גיוסי הון נוספים באמצעות הנפקת מניות.
נזכיר כי מצבה הפיננסי של כלכלית שופר ללא היכר בחודשים האחרונים, לאחר שהחברה גייסה קרוב למיליארד שקל בשתי הנפקות אקוויטי שהוביל המנכ"ל דודו זבידה.
נושא נוסף שיובא לאסיפת בעלי המניות הוא החלטה על מתן מענק של כ-650 אלף שקל למנכ"ל זבידה, על רקע הצלחתו להעשיר את קופת החברה באמצעות הנפקות אקוויטי שהבטיחו את שרידותה בשנתיים הקרובות לפחות.
הזכאות של זבידה למענק נוסף בגין שנת 2015 (שיתחלק בין שלוש החברות הציבוריות בקבוצה, הכוללת גם את החברות הבנות מבני תעשיה ודרבן) דווחה כבר עם פרסום הדוח השנתי של כלכלית. אשתקד זכה זבידה לחבילת תגמול בהיקף של כ-3.1 מיליון שקל (כ-880 אלף שקל מכלכלית והשאר מהחברות הבנות).
זבידה, נזכיר, הוביל בנובמבר 2015 "הנפקת בזק" של מניות בכלכלית, שנועדה לאפשר לחברה לפרוע את התחייבויות הענק שלה למחזיקי האג"ח ולבנקים, ולהעניק לה שקט בחזית מימוש הנכסים. ההנפקה שהפתיעה את בנק לאומי, לו שועבדו בזמנו כ-40% ממניות החברה שהיו בידי אליעזר פישמן, בעל השליטה הקודם בחברה. בעקבות הנפקת הבזק, דוללה החזקת השליטה ששיעבד פישמן ללאומי לכ-25.7% מההון בלבד.
במסגרת אותה הנפקה הצליחה כלכלית לגייס כ-200 מיליון שקל, לאחר שמכרה מניות בהנחה של כ-16% על המחיר בבורסה. בלאומי, שמינה בזמנו שלושה נציגים לדירקטוריון כלכלית (שעדיין משמשים בתפקיד גם לאחר שמכר את החזקותיו) לא אהבו את המהלך, וטענו כי "השווי שבו בוצעה ההנפקה מעורר סימני שאלה גדולים לגבי עצם ביצוע המהלך והאינטרסים העומדים מאחוריו, כמו גם לגבי אופן ההתנהלות והיכולות של נושאי המשרה בחברה".
בהמשך, לאחר הנפקה מוצלחת נוספת, בה גייסה כלכלית בסוף פברואר השנה כ-750 מיליון שקל, מכר בנק לאומי את המניות ששועבדו לטובתו בכ-200 מיליון שקל בלבד. המניות נמכרו בעיקר למשקיעים הגדולים בהנפקת כלכלית: חברת סאמיט של זוהר לוי, שהגיעה להחזקה של כ-20% מהון החברה, ואיש העסקים דוד פורר, שהגדיל את החזקתו בכלכלית לכ-12%. כיום נסחרת כלכלית ירושלים בשווי של יותר מ-1.7 מיליארד שקל.
זוהר לוי עשה צעד לאחור
הוואקום בגרעין השליטה בכלכלית גרם לדירקטוריון החברה, בראשות היו"ר אהרון פוגל, לפנות ולקבל חוות דעת משפטיות לגבי המצב שנוצר. חוות הדעת, שעיקריה יפורסמו כנראה בהמשך השבוע עם הזימון לאסיפת בעלי המניות, צפויה לחדד בפני בעלי המניות בכלכלית את ההשלכות של כל הצבעה שלהם בנושאים המרכזיים שעל סדר היום, ולמנוע מצב של חוסר בהירות בנוגע להסכמים או שיתופי פעולה בין בעלי העניין המרכזיים בחברה במטרה להשפיע על ההחלטות המתקבלות באסיפה.
ייתכן שחוות הדעת המשפטית היא הסיבה שבגללה ביצע בשבוע שעבר זוהר לוי - שקידם לאחרונה מהלך אגרסיבי בניסיון להשתלט על דירקטוריון כלכלית ירושלים - צעד לאחור בנושא, וסאמיט שיגרה הודעה בה נסוגה מהדרישה לשנות את סעיף 77 בתקנון החברה כך שיביא לצמצום במספר הדירקטורים בכלכלית.
עוד הבהירו בסאמיט כי "אין בהחלטה שעל סדר היום למינוי הדירקטורים שהוצעו על ידה כדי להגביל את מינויים של דירקטורים נוספים או כדי למנוע מינוי מחדש של דירקטורים קיימים".
לפני כשלושה שבועות שיגרה סאמיט הודעה לכלכלית במסגרתה דרשה מדירקטוריון החברה לכנס בהקדם האפשרי אסיפה כללית של בעלי המניות. לפי הדרישה המקורית של סאמיט, באסיפה אמורים היו בעלי המניות להחליט על סיום כהונתם של כל הדירקטורים המכהנים, למעט הדירקטורים החיצוניים, ולמנות לדירקטוריון את לוי עצמו (שכבר מונה) ועוד שני דירקטורים מטעמו.
בד בבד ביקשה סאמיט לתקן את סעיף 77 בתקנון כלכלית, כך שמספר החברים בדירקטוריון החברה יפחת מתשעה כיום לחמישה עד שבעה בלבד. סעיף 77 מאפשר כיום מינוי של עד 20 דירקטורים בחברה.
גם לאלטשולר שחם יש דרישות
גם בית ההשקעות אלטשולר שחם, המחזיק בכ-10% ממניות כלכלית, שיגר לפני כשבועיים הודעה לחברה, במסגרתה דרישה לכנס בהקדם האפשרי אסיפה מיוחדת של בעלי המניות, לצורך דיון בהרכב הדירקטורים המכהנים במועצת המנהלים למעט דירקטורים חיצוניים, ובמינוי נציג מטעמה (אלון כהן) לדירקטור.
בנוסף דורשים באלטשולר שחם כי ככל שתתקיים אסיפה כללית של בעלי המניות בחברה, ללא קשר לבקשה, במועד מוקדם יותר, יכללו נושאים אלה על סדר היום של האסיפה. עוד דורשים בבית ההשקעות כי עד למועד כינוס האסיפה הכללית לא יתקבלו בחברה החלטות שאינן במהלך עסקים רגיל. לא מן הנמנע שגורמים נוספים המחזיקים במניות כלכלית יבקשו אף הם למנות דירקטורים מטעמם או לשנות את התקנון.
*** אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס"
מחזיקי המניות בכלכלית ירושלים
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.