רשות ההגבלים העסקיים פרסמה היום (ג') לעיון הציבור טיוטה של מחקר שוק הבוחן את ענף בשר הבקר הטרי. במסגרת מחקר השוק, הרשות המליצה להרחיב את המכסות הפטורות ממכס ליבוא וכן המליצה למשרד הכלכלה והתעשייה להימנע בשלב זה מהקצאת מכסות ליבוא בשר בקר טרי בפטור ממכס לשני השחקנים הדומיננטיים בענף, תנובה ודבאח.
כמו כן, הרשות המליצה לבחון הקצאת מענקי תמיכה לבתי מטבחיים קטנים ובינוניים, במטרה לצמצם את הפער ביכולת ובתשתיות בינם לבין השחקנים הדומיננטיים בענף.
מחקר השוק נערך על-ידי חטיבת התחרותיות ברשות ההגבלים, העוסקת בעריכת בדיקות אודות רמת התחרות בענפי משק שונים, לרבות בחינת קיומם של כשלים בתחרות וחסמים לתחרות.
במסגרת מחקר השוק מובאת סקירה מקיפה של ענף הבשר הטרי, החששות התחרותיים שזיהתה הרשות וכן המלצות למשרדי ממשלה שנועדו לתרום להגברת התחרות בענף.
בחינת השוק העלתה כי במקטע השחיטה הכשרה ובמקטע השיווק של מוצרי בשר מפורק כשרים (מוצרי בשר מפורקים לנתחים וארוזים בוואקום) קיימים חסמי כניסה והתרחבות משמעותיים מאד, ופועלים בהם שני שחקנים דומיננטיים - קבוצת תנובה וקבוצת דבאח.
שני השחקנים הללו הם גם היחידים אשר פעילים בכל מקטעי שרשרת הייצור של הבשר בישראל (אספקה של עגלים, פיטום, שחיטה ושיווק), והם הבעלים של בתי המטבחיים היחידים שבאפשרותם לייצר מוצרי בשר כשרים המצריכים פירוק בבית מטבחיים.
במסגרת מחקר השוק נמצא עוד כי בשר בקר טרי כשר המשווק בישראל הוא, ברובו המכריע, בשר משחיטה מקומית. שיעור המכס המוטל על יבוא בשר בקר טרי מהווה חסם משמעותי ליבוא, וזאת בנוסף לעלויות הנוספות הכרוכות בהובלת הבשר הטרי לישראל ולעלויות ההכשרה של בית מטבחיים מחוץ לגבולות ישראל.
עם זאת, בתקופה האחרונה מקדם משרד הכלכלה והתעשייה, בהתייעצות עם רשות הגבלים עסקיים, מספר הליכים רגולטוריים שיש בהם כדי להגדיל את יבוא הבשר הטרי. המלצות הרשות בנוגע להרחבת מכסות פטורות ממכס ואופן הקצאתן כבר יושמה על-ידי משרד הכלכלה והתעשייה בעת חלוקת מכסות יבוא לשנת 2016.
כל אדם המעוניין בכך מוזמן להעביר את הערותיו ביחס לטיוטת הדוח עד ל-1 ביוני 2016.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.