מחזיקי איגרות החוב הארוכות (סדרה ט') של חברת אי.די.בי פתוח החליטו אתמול (א') ברוב קולות להורות לנאמן סדרת האג"ח להגיש לבית המשפט בקשה לפרק את החברה ולמנות לה מפרק זמני. ההחלטה התקבלה לאחר שהחברה התעלמה מהחלטה קודמת של המחזיקים להעמיד את מלוא החוב כלפיהם בהיקף של 1.36 מיליארד שקל לפירעון מיידי.
מנתונים שפרסם נאמן האג"ח, חברת הרמטיק נאמנות, עולה כי בהצבעה אתמול השתתפו מחזיקים שברשותם כ-649 מיליון איגרות חוב (64% מכלל הסדרה). בהצבעה קיבלה ההצעה תמיכה של 88.5% מכלל המצביעים, ולאחר נטרול המצביעים שסווגו על בסיס הצהרתם כבעלי עניין אחר, עלה שיעור התמיכה ל-95.2%. בעקבות הרוב הגורף צפוי בא-כוח הנאמן, עו"ד גיא גיסין, להגיש בקרוב לבית המשפט המחוזי בתל-אביב בקשה לפירוק החברה.
את המהלך מול אי.די.בי, שבשליטת אדוארדו אלשטיין, מובילות קרנות הגידור DK פרטנרס האמריקאית, בשיתוף עם ברוש וקלירמארק הישראליות. עם זאת, מתוצאות ההצבעה ברור כי היא זכתה לתמיכה רחבה גם מצד הגופים מוסדיים שמחזיקים באג"ח הארוכות של החברה.
אג"ח ט' היא גם הסדרה הגדולה ביותר של אי.די.בי (1.12 מיליארד שקל ע"נ) בעלת משך חיים ממוצע (מח"מ) של 5.4 שנים. הסדרה מתוכננת להיפרע ב-6 תשלומים שנתיים שווים, בין דצמבר 2020 לדצמבר 2025, וזאת לאחר שהחברה תסיים לפרוע את מלוא חובותיה האחרים למחזיקי האג"ח הקצרות (סדרות ז' ו-י') ולבנקים. מסיבה זו חוששים המחזיקים כי לאחר שתפרע אי.די.בי את חובותיה לנושים האחרים, לא יישארו ברשותה מספיק נכסים למימון החוב למחזיקי אג"ח ט'.
אי.די.בי מחזיקה ב-55% ממניות כלל ביטוח, בשווי של 1.26 מיליארד שקל, ב-76% ממניות דיסקונט השקעות בשווי של 656 מיליון שקל, ב-50% מחברת הנדל"ן IDBG וכן בבעלות מלאה על חברת התעופה ישראייר.
בחברה עצמה לא מתרגשים לפי שעה מהצעד של מחזיקי אג"ח ט' ומאמינים כי יצליחו לשכנע את בית המשפט לדחות את בקשת המחזיקים, לאור העובדה כי בשנתיים האחרונות השקיע אלשטיין סכום-עתק של 2.3 מיליארד שקל בחברה, שיועד כולו להחזר חובות.
עוד קודם להצבעה, שלח משרד עורכי הדין של אי.די.בי, גורניצקי ושות' מכתב חריף למחזיקי אג"ח ט', ובו נכתב כי הבקשה לפירוק ולמינוי מפרק זמני היא "מהלך נחפז, מסוכן וחסר אחריות נוסף מצד הנאמן והמחזיקים המשדלים אותו לפעול כפי שהוא פועל, המצטרף לשורת מהלכים קודמים, חסרי תום-לב, נעדרי כל בסיס ועילה, שכל עניינם להלך אימים על החברה".
במכתב שמוען לעו"ד גיסין, כתבו עוד עורכי הדין של אי.די.בי, כי "כל ניסיון מטעם מרשכם לנקוט הליכים חסרי עילה ובסיס לפירוק החברה עלולים ליצור 'כדור שלג' שסופו נזקים עצומים לחברה ולבעלי אינטרסים בה, ומרשתנו שומרת על זכותה למצות את הדין עם מרשכם ועם המחזיקים אשר משדלים אותו לפעול באופן בו הוא פועל...".
בשנת 2016 כולה נדרשת אי.די.בי לפרוע חוב של 777 מיליון שקל לנושים השונים, ובשנתיים שלאחר מכן עומדים בפניה פירעונות בהיקף של 798 מיליון שקל ו-733 מיליון שקל, בהתאמה. בסך-הכול עומדת מצבת ההתחייבויות העתידיות (קרן וריבית שעתידה להיצבר) על 3.6 מיליארד שקל.
כיום מחזיקה אי.די.בי במזומנים שיספיקו לפירעון התחייבויותיה עד סוף אוגוסט, ועל-פי נתונים שפרסמה בעבר יידרשו לה מקורות נוספים בהיקף של 254 מיליון שקל כדי לסיים את השנה באיזון תזרימי. מקור אפשרי אחד עשוי להגיע ממכירת כ-10% ממניות כלל ביטוח (כדרישת המפקחת על הביטוח במשרד האוצר), אולם באי.די.בי מתנגדים לכך וכבר החלו בבחינת האפשרות להנפקת סדרת אג"ח חדשה בהיקף של כ-300 מיליון שקל, שתובטח בשיעבוד על מניות כלל ביטוח.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.