לפי הערכות רמות החוב של סין הגיעו לשיא של 280% מהתמ"ג, ורבים חוששים שהכלכלה השנייה בעולם צועדת לקראת משבר עצום.
ת'ורסטן סלוק, כלכלן בכיר בדויטשה בנק, פרסם אתמול (ג') סקירה ללקוחות הבנק שעסקה בבעיית החוב של סין. סלוק מציין כי החוב שאינו פרודוקטיבי (חוב שלמעשה אינו תורם באופן ישיר לצמיחת התמ"ג) צמח ב-2015 לרמה גבוהה מזו שהיית בארה"ב במשבר הסאב-פריים ב-2007-2008.
כפי שניתן לראות בגרף המצורף, סלוק ערך השוואה בין רמת צמיחת החוב שדרושה כדי לייצר צמיחה בקצב של 1 נקודת האחוז בסין ובארה"ב. כאמור, רמות החוב של סין צמחו ב-2015 לממדי ענק. ניתן לראות בגרף מגמה בולטת נוספת והיא שגם בארה"ב צמיחת החוב הדרושה כדי לייצר 1 נקודת אחוז צמיחה בתמ"ג גדלה ב-2015 בהשוואה ל-2014 אך עדיין נמוכה בהרבה מהרמה של סין.
כלכלת סין / מקור MarketWatch
אנליסטים מסבירים כי בכירים סינים אשמים בחלקם בהתרחבות משמעותית של החוב בשנה שעברה, בעוד הבנק המרכזי של סין השיק חבילת תמריצים שנועדה לעודד את שוק האשראי ובכך לתמוך בקצב הצמיחה ובכלכלה.
נזכיר כי ב-2015, לצד הגידול החד ברמות החוב, קצב הצמיחה בסין ירד לרמה של 6.8%, מתחת ליעד של 7% שהציב הממשל. ברבעון הראשון של 2016 קצב הצמיחה של סין ירד לרמה של 6.7%, הקצב הנמוך ביותר מאז 2009.
"הבעיה היא שסקטור הבנקאות בסין משווק באגרסיביות הלוואות לציבור, אך בעוד קצב הצמיחה יורד, חלק גדול מהההלוואות הללו אינו מופנה ליצירת מפעלים ומקומות עבודה חדשים אלא לנכסים פיננסים שממונפים במטרה לנסות ולהגדיל את התשואות", מציין סלוק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.