אפקט הברקזיט: מדד המעו"ף צנח ב-3.2% בבורסה בת"א

עליות חדות באג"ח הממשלתי הארוך ■ בכיר בשוק: האווירה השלילית תתפוגג מהר מאוד ■ "אם לא יצטרפו לבריטניה מדינות נוספות השווקים ירגעו תוך כמה ימים"

בורסה / צילום: תמר מצפי
בורסה / צילום: תמר מצפי

ירידות שערים חדות נרשמו היום (א') בנעילת המסחר בבורסה של תל אביב. מדד המעוף ירד ב-3.2%, מדד ת"א 100 איבד 3.05%. המסחר התנהל תחת הצל הגדול של ה"ברקזיט" והתגובה של השווקים ברחבי העולם.

 

בסוף השבוע ירדו המדדים בניו יורק ב-3% עד 4% ובשוק ההון רואים בכך נתון מעודד.

"זה מראה שהמשקיעים לא בפניקה, והתגובה לברקזיט ולירידות באירופה היא מידתית, ייקח זמן להבין את המשמעות האמיתית של תהליך הפרישה של בריטניה ובזמן הזה האווירה תהיה שלילית - צריך לזכור חוסר וודאות מהסוג הזה לא טוב לשווקים" אמר פעיל מרכזי בשוק ההון.

בת"א תעשיית קרנות הנאמנות נמצאת בכוננות ספיגה ובתעשייה מעריכים שיהיה גל של פדיונות שיחייב אותה לממש סחורה כמעט בכל מחיר.

בסך הכל בשוק ההון מעריכים כי אמנם פרישת בריטניה מהאיחוד תפגע הן במדינות האיחוד והן בבריטניה עצמה אך ההשפעה על ישראל תהיה בגל השני, כלומר אם כלכלת בריטניה וכלכלת האיחוד ידרדרו מעבר לתחזיות - הרי שכלכלת ישראל תיפגע כפועל יוצא מכך אך השפעה ישירה על ישראל לא תהיה.

באשר לשווקים הפיננסים הרי שבשוק ההון המקומי מעריכים כי, גם כאן ההשפעה תהיה בקורלציה למה שקורה בעולם והמשמעות היא שחוסר הוודאות הכלכלית שיפגע בשווקים הפיננסים העולמיים יפגע גם בישראל אבל לא נראה גל מכירות של משקיעים זרים, מעבר לחלקה של ישראל בתיקי ההשקעות העולמיים.

יוסי לוי, מנכ"ל מור בית השקעות:"אין ספק ששוק ההון יפגע מגלי ההדף של הירידות באירופה וארה"ב, ההערכה שלנו שהשוק המקומי ירד פחות מהשווקים באירופה כי יש כאן דברים שלא קשורים לכלכלה העולמית, אבל עצם החשש של הציבור - צפוי להביא אותו לפדות כסף מקרנות הנאמנות שיעיבו על השווקים היום.

"צריך לזכור שלא מדובר באירוע כלכלי ישיר ולכן לא צפויים להיות זעזועים בחודשים הקרובים בעיקר בשל העובדה שראש ממשלת בריטניה התפטר ולכן חוסר הוודאות הוא הגורם המרכזי שיעיב על השוק. להערכתנו אחרי כמה ימי חוסר וודאות השוק יפנים את העניין ואם לא יהיו אירועים נוספים השוק ירגע, כרגע ההמלצה שלנו היא לנצל את ההזדמנות לקנות ניירות של חברות מקומיות בתחום הנדל"ן המניב, גז ומזון שחשופים פחות לכלכלה העולמית".

 

ביום שישי העריכה ורד יצחקי, ראש תחום המט"ח באקסלנס כי "התגובה הקיצונית של השוק היום ולאחר מכן התיקון של הליש"ט, שחזרה לרמות של כמעט 1.40 דולר לפאונד, מצביעה על כך שהשוק עדיין לא יודע איך לנתח את משמעות תוצאות ההצבעה. בימים הקרובים שוק המט"ח צפוי להתאפיין בתנודתיות גבוהה ביותר, כאשר תגובות ראשוניות שיתחילו להגיע וההבנה שתחלחל לאט לאט באשר להשלכה של ההצבעה צפויות להוביל להיחלשות מחודשת של הליש"ט בימים הקרובים.

"ההיחלשות המאוד מתונה של היורו, באופן יחסי, מצביעה על כך שמשקיעים לא מפנימים עדיין את מלוא ההשפעה השלילית של היפרדות בריטניה על חוסנו של האיחוד ועל המדינות השונות באיחוד האירופי. כאשר ההבנה הזו תחלחל, גם שער האירו עשוי לרשום רמות שפל חדשות".

בנוגע להשלכות על שער השקל אומרת יצחקי כי "כבר היום (ו') ראינו שהדולר התחזק בכ-2% ל-3.90 שקל אבל צריך לזכור שביום שישי המסחר בארץ מאוד דליל. סביר להניח שבמסחר באופציות על הדולר נראה מרווחים מאוד רחבים, עקב אי הוודאות הגבוהה, ואת מלוא ההשפעה על שער השקל נראה עם חידוש המסחר במט"ח ביום שני. המשך הנפילות בבורסות בסוף השבוע עשוי לגרום לפיחות, שעשוי להגיע אף לעבר רמת ה-3.95 שקל דולר".

בלאומי שוקי הון קצת פחות אופטימיים ובסקירה מיוחדת שהוציאו למשקיעים כתבו: "התרגום המיידי של תוצאות משאל העם בשווקים הפיננסיים בעולם הינו בריחה לנכסים בטוחים (איגרות חוב ממשלתיות, זהב, ומטבעות כגון דולר, ין ופרנק שוויצרי, כתוצאה מהעלייה הדרמטית במפלס אי הוודאות בעולם, כאשר נראה כי רמת אי הוודאות תיוותר גבוהה לתקופה לא קצרה. יש לזכור כי מעולם לא עזבה מדינה את האיחוד האירופי ובוודאי כשמדובר בכלכלה השנייה בגודלה באיחוד (לאחר גרמניה).

"מנגד כמובן צפויה ירידה חדה במחירי המניות, מחירי הסחורות, ובעיקר הנפט וכן עלייה במרווחים בהם נסחרות איגרות חוב קונצרניות בעולם.

"פרקטית בריטניה אמורה להפעיל את סעיף 50 בתקנון של האיחוד האירופי המאפשר למדינה פורשת להגיע להסדר עם האיחוד בתוך שנתיים. טרום המשאל הכריזו מנהיגי האיחוד כי לא תהיה דרך חזרה מרגע שבריטניה תכריז באופן רשמי על יציאה מהאיחוד.

"לגבי ישראל נראה כי עיקר הפגיעה תהיה בצד הפיננסי ופחות בצד הריאלי למעט אולי חברות שמרכז פעילותן בבריטניה. סביר להניח כי בדומה לעולם שוקי המניות בישראל יסבלו מירידות שערים חדות ביום ותנודתיות גבוהה בתקופה הקרובה. לעומת זאת שוק האג"ח הממשלתי צפוי להגיב בחיוב בדומה למגמה בעולם, אם כי בצורה מינורית יותר.

יש לזכור כי ההחלטה של בריטניה, ככל הנראה תגרור את העולם לתקופה ארוכה יותר של ריביות נמוכות כאשר ייתכן ונראה עליית מדרגה בהרחבות המוניטאריות בעולם. כן נראה כי הפד יתקשה בתרחיש שנוצר לעלות את הריבית השנה. בסופו של דבר ההרחבות המוניטריות הריביות אפסיות צפויות להחזיר בהדרגה את המשקיעים לשוקי המניות והנכסים האחרים כגון נדל"ן בהיעדר אלטרנטיבות השקעה ראויות".

 עידן אזולאי מנכ"ל קרנות הנאמנות של בית ההשקעות אפסילון אמר הבוקר כי "לתוצאות ההצבעה ביום שישי עלולות להיות השלכות פוליטיות מדיניות מרחיקות לכת על אירופה וגם על ארה"ב. ההצבעה, יותר משהייתה מונעת משיקולים כלכליים, נבעה משיקולים חברתיים, מה שאולי מהווה את המחאה החברתית הרשמית הגדולה אי פעם.

"הירידה בביטחון האישי והתעסוקתי לצד העובדה שלא כל שכבות האוכלוסייה נהנו מפירות החברות באיחוד הובילו לעלייה ברגשות הלאומניים ולשאיפה לבדלנות. עד שמנהיגי אירופה לא יבינו שאירופה זקוקה לסדר חברתי כלכלי חדש ולא להזרמה נוספת של כמה מיליארדי שקלים, תהליך ההתפרקות של הגוש יואץ".