בנק מזרחי: העלאת ריבית בארה"ב חזרה לשולחן

רונן מנחם ממזרחי: 37 אלף מקומות עבודה בהיי-טק נגרעו בחודש שעבר וחזרו לספירה החודש ■ מור בית השקעות: נעמוד על קצב תוספת של 200 אלף מקומות עבודה בחודש

ג'נט ילן / צילום: רויטרס
ג'נט ילן / צילום: רויטרס

יוסי לוי, מנכ"ל מור בית השקעות, אמר לאחר פרסום דו"ח התעסוקה: "מדובר בנתון מפתיע לטובה, צריך לנתח את הסיבות שהשפיעו לרעה ובאופן חריג על נתוני חודש מאי:

"הנתון הראשון היה מזג אוויר גרוע שהשפיע לרעה על מגזר הבניה והמלונאות. הייתה שביתה של עובדי וורייזון שגרעה 35 אלף מקומות עבודה מהדוח הקודם. אבל הסיבה המרכזית לתוספת המשרות הנמוכה במחצית הראשונה של השנה הייתה מחיר הנפט הנמוך, שגרם לחברות הנפט לקצץ במספר המשרות ולסגור שדות ואסדות. חברות הסחורות סגרו מכרות שלא היה כדאי לעבוד בהם".

לוי מציין כי להערכתו במחצית השנייה של השנה המספרים יחזרו למצב נורמלי של ממוצע ייצור משרות של 200 אלף בחודש.

בתגובה לדוח אומר היום רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי כי "התחדשה התנופה בשוק העבודה של ארה"ב. 287 אלף מקומות עבודה חדשים נוספו בחודש יוני, גבוה ב-107 אלף מהצפי ולמעשה, גבוה בהרבה מהרף העליון של הקונצנזוס, שעמד על כ-240. נתון מעודד, גם כשלוקחים בחשבון כי כ-37 עובדי טכנולוגיה עילית יצאו מהספירה ושבו אליה בתוך חודש, מה שהגדיל את התנודתיות של נתוני החודשיים האחרונים".

מנחם מוסיף כי "לא מפתיע לגלות כי דוח התעסוקה הגרוע של חודש מאי לא היה מייצג, שכן דוח התעסוקה של המגזר הפרטי (דוח ה- ADP ) עמד על תוספת של 168 אלף בחודש זה והנתון לחודש יוני, שפורסם אתמול (ה'), היה 172, גבוה ב-22 אלף מהצפי".

להערכת מנחם, הדוח החיובי משיב לשולחן את האפשרות שריבית ה- Fed תעלה בכל זאת השנה, לא החודש, אך אפשר שבחודש ספטמבר. יחד עם מדד המחירים לצרכן, שעלה 2.2% ב-12 החודשים האחרונים (ללא מזון ואנרגיה), יש ל- Fed סיבות טובות לשקול זאת ויש לזכור כי ה- Fed מעוניין בכך וזו גם התחזית האחרונה שהוא נתן. אלמלא ה- Brexit , חזקה שכבר היה עושה זאת החודש.

"הדבר מסביר את התגובה הראשונה - עליות (קלות) של תשואות הפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב ותיסוף של הדולר כנגד האירו. מעודד לראות כי מספר המועסקים במגזר הפרטי עלה אף הוא מעל ומעבר לצפי: 265 אלף, לעומת 170 אלף. כמו כן טוב לראות שגם בתעשייה, לא רק בענפי השירותים, גדל מספר המועסקים".

"נתון אחר שיכך קצת את ההתלהבות: השכר לשעת עבודה עלה 0.1% בלבד, 1/2 מהצפי. לאחרונה יש מעין זיג זג בין נתוני השכר לתעסוקה, כך שכשמספר מקומות העבודה מפתיע לטובה, השכר מאכזב והיפך. אמנם קצב הגידול השנתי של השכר סביר בהחלט, אך לצורך המשך ההתאוששות והשיפור, מנקודת ראותו של ה- Fed , יש צורך בשיפור מתמשך ומקביל של שניהם. לכן, הירידות שרושמות כעת האג"ח האמריקאיות אינן חדות.

"שיעור הבלתי מועסקים אמנם עלה מ-4.7% ל-4.9%, אך זאת לנוכח עלייה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה האזרחי, מה שמעיד דווקא על מגמה חיובית. מכל מקום, נתון זה עדיין נמוך מ-5% וחשיבותו פחותה מבחינת שיקולי ה- Fed ".